Hirdetés
Archivum

Szombaton kezdõdik az U18-as Európa-bajnokság Udinében:

:

Hirdetés

Alig ért véget az U17-es Világbajnokság és máris folytatódik a korosztályos FIBA tornák sora. Szombaton kezdõdik Udinében az U18-as A-divíziós Európa-bajnokság. A magyar válogatott a minszki seregszemlén látott keretre épül, két helyen történt változás a bravúros negyedik helyet elérõ csapatban.

A torna csoportjainak beosztása:
A-csoport: Belgium, Olaszország, Horvátország, Svédország
B-csoport: Szlovénia, Németország, Lettország, Magyarország
C-csoport: Bosznia-Hercegovina, Spanyolország, Csehország, Szerbia
D-csoport: Írország, Franciaország, Oroszország, Lengyelország

Az U18-as Európa-bajnokság lebonyolítása a szokott rendben zajlik. A csoportkört követõen mind a 16 válogatott a nyolcaddöntõben folytatja. Az „A” és a „B”, illetve a „C” és a „D” jelû négyesek csapatai játszanak keresztbe. A nyolcaddöntõ párharcok gyõztesei az 1-8. helyért, míg a vesztesek a 9-16. pozíciók eldöntéséért léphetnek pályára. A VB lebonyolításához képest annyi változást érdemes figyelembe venni, hogy ezúttal a három csoportmeccs után kedden, illetve a negyeddöntõk után pénteken lesz szünnap.

Ahogy a fenti táblázat is mutatja, a magyar válogatott a B-csoportban kezdi meg a szereplését. A magyar válogatott csütörtökön busszal indult útra Udinébe. Völgyi Péter szövetségi kapitány lapunknak adott keddi nyilatkozatában elmondta, hogy a minszki Világbajnokságon szereplõ együttes két helyen változott. Szirony Dorina helyett Révész Boróka, míg a saját korosztályához visszatérõ Dombai Réka helyére Tóth Orsolya érkezett a csapathoz.

Döntõen tehát 2001-es születésûek szerepelnek majd a kontinenstornán. Nem lesz könnyû dolga a magyar együttesnek. Azon túl, hogy ott van a fejekben és a lábakban 10 játékos esetében egy Világbajnokság, egy évvel idõsebbekkel is össze kell mérniük az erejüket a lányoknak. Ebben a korosztályban pedig egy év még sokat számít. Ezen felül nem kerültünk könnyû alapcsoportba sem, miközben a párhuzamos futó ágon a címvédõ és a házigazda is ott van.

Az elsõ ellenfél szombaton Szlovénia lesz. A csapatukban szerepelnek olyan játékosok, akik az U16-os korosztályban az elmúlt két évben a B-divízióban 11., illetve 12. pozícióban zártak. Mellettük a tavalyi soproni U18-as Eb-n 7. helyet szerzõ alakulatból is találunk ismerõs nevet. Nehéz meghatározni a játékerejüket, de egy szlovén csapat mindig jó alapokkal rendelkezik. Igaz, náluk (is) komoly kihívás, hogy magas posztokon szûkösek a rotációs lehetõségeik. Elsõsorban ezért ragadtak a legfiatalabb versenyzõ korosztályban a második vonalban. A felkészülés alatt négy vereséget is elszenvedtek, de ebbõl messzemenõ következtetést nem szabad levonni.

A második ellenfél Németország lesz, akiknek Szlovéniával ellentétben ezen generációja egészen kiemelkedõ. Két éve Eb-döntõt vívtak az U16-os korosztályban. Annak a tornának az MVP-je Luisa Geiselsoder is ott van a keretükben, ugyanúgy, ahogy az akkori All-Star ötösbe bekerülõ Leonie Fiebich. Meghatározó egyénisége volt az utóbbi évek FIBA tornáinak Emily Bessoir. A neve a szélesebb közönségnek onnan ismert, hogy tavaly a bourges-i U16-os Európa-bajnokságon lett az All-Star csapat tagja. Erre a német együttesre oda kell figyelni, akár az érmekért is versenyben lehetnek.

A csoportkört Lettország ellen zárják a mieink hétfõn. A letteknél 4+4+4-es rendszert dolgozott ki a keret összeállításánál a szakmai stábjuk. A soproni U20-as Eb-rõl mind a négy játékost, aki még belefér a korcsoportba, elhozták Udinébe. Többek között Aleksa Gulbe is itt lesz, aki a fiatalabbak között belsõ poszton dominálhat. Négyen érkeznek a minszki U17-es Világbajnokságon 8. helyezett gárdából és négy olyan játékost találunk, akiknek ez lesz a fõ eseményük idén. A letteknél nem kiemelkedõen extra, de nagyon stabil a 2000-es, 2001-es generáció. Minden tornájukon a mezõny elsõ feléhez tartoznak, erre jó eséllyel pályáznak itt is.

A nyolcaddöntõben a magyar válogatott az A-csoportból kap ellenfelet, ahol a címvédõ Belgium, a házigazda Olaszország, illetve Horvátország és Svédország szerepel. A belgák a tavalyi soproni sikerük után a lehetõ legtöbb játékost visszahozták még egy évre ebbe a korosztályba. Így az akkori MVP Billie Massey és a testvére Becky is itt lesz. Szeretnének érmet nyerni. Az olaszoknak ebben a generációban végig versenyképes csapataik voltak, az utolsó két U16-os Európa-bajnokságon a négy közé jutottak. Tavaly Sopronban az U18-asok között 10. helyen zártak. Érzékeny veszteség viszont számukra, hogy a legjobbjuk Sara Madera kihagyja a tornát.

A másik két rivális talán kevésbé van szem elõtt. A horvátok esetében érdemes hozzátenni, hogy talán a jelenlegi legerõsebb versenyzõ generációjuk ez. Az elmúlt évek FIBA tornáin az 5-10. hely között mozogtak az ide tartozó játékosokkal felálló csapataik. A legjobbjaik közül többeknek ráadásul a mostani a fõ korosztályuk. A svédek esetében az idõsebbeknél megszokott versenyképesség és eredmények eddig elmaradtak. Két éve kiestek az A-divízióból az U16-osok között. Ezúttal ennek elkerülése lehet a céljuk.

Hirdetés