Hirdetés
Archivum

Szombaton kezdõdik az U18-as Európa-bajnokság:

:

Hirdetés

Szombaton Szkopjéban megkezdõdik a 2019-es U18-as A-divíziós Európa-bajnokság. A magyar válogatott Fehéroroszországgal, Oroszországgal és Szerbiával került egy négyesbe.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar válogatott útját a felkészülés alatt végig tudtuk követni. Völgyi Péter együttese Csehországgal és Horvátországgal vívott két-két felkészülési mérkõzést Székesfehérváron. Ezen felül pedig részt vett egy olaszországi tornán, ahol a házigazda mellett a holland és a horvát válogatottal mérkõzött. A mérleg hat gyõzelem és egy vereség, illetve ami a legfontosabb, számtalan értékes visszajelzés a szakmai stábnak. Ezek is segítettek kialakítani az utazó keretet, melyben Angyal Barbara, Boros Júlia, Boros Berta, Budácsik Dorottya, Dombai Réka, Horváth Fruzsina, Keita Aya Júlia, Kiss Angelika, Mányoky Réka, Szirony Dorina, Varga Alíz és Wentzel Nóra kapott helyet.

A mieink szombaton 20 óra 45 perctõl Fehéroroszország ellen debütálnak a 2019-es kontinenstornán. Elsõ riválisunk tavaly vívta ki a feljutást ebben a korcsoportban. Akkor a szupertehetségük Ksenia Malashka nevével fémjelzett csapat remekelt a B-divízióban. A fehéroroszokról általánosságban is elmondható, hogy hosszú évek eredménytelensége után kezdik rendezni a sorokat az utánpótlásban. Tavaly az U17-es Világbajnokságon hazai pályán a 15. helyük ellenére is versenyképes csapatuk volt, a Ksenia Malashka köré épülõ generációról esett szó és ez a csapatuk is ütõképes lehet. Itt a FIBA szakírói a tavalyi VB-n közel 10 pontot átlagoló kisemberüktõl Iryna Venskayától várnak sokat.

Vasárnap 16 óra 15 perctõl Oroszország lesz a rivális. Ahogy a felnõtt válogatottjuk, úgy az utánpótlás csapatok eredményessége is visszaesett az oroszoknál az utóbbi években. Ettõl függetlenül jó alapképzettségû és általában megfelelõ szerkezettel rendelkezõ fizikális csapatokat versenyeztetnek. Tavaly az U16-os kontinenstornán találkoztunk több mostani játékosukkal. Akkor az 5-8. helyért a fizikális fölényüket érvényesítve magabiztos gyõzelmet arattak. Komoly erõfelmérõ lesz ezúttal is az összecsapás velük.

A csoportkört hétfõn 20 óra 45 perctõl Szerbia ellen zárjuk. A szerbek tavaly az U20-as kontinenstornán vívtak Eb-döntõt, de a többi korcsoportban a nyolc közé sem jutottak. Sõt az U16-os válogatottjuk kiesése kifejezetten csalódást okozott. Tavaly az U18-as válogatottjuk 12. helyezett lett. A 2001-es generációjuk nagy tehetsége Jelena Mitrovic egy éve Udinében dupla-duplát átlagolt. A szezon folyamán azonban súlyos sérülést szenvedett. Nélküle keltek tehát útra Szkopjéba, ahol a kommunikált céljuk Mitrovic hiányában mindössze az A-divíziós tagság megõrzése.

A lebonyolítás a szokott rendben alakul. A csoportkört követõen mind a 16 gárda a nyolcaddöntõben folytatja a keddi szünnap után szerdán. Ezen párharcok gyõztesei játszanak a 1-8., a vesztesei a 9-16. helyért.

Hirdetés