Hirdetés
Archivum

Szombaton öt mérkõzés a hazai élvonalban:

:

Hirdetés

Szombaton öt mérkõzésre kerül sor a hazai élvonal 20. fordulójában. Az alábbiakban az élõ eseménykövetéshez ajánlunk linkeket, illetve olvashatóak korábbi beharangozóink.


Élõképes közvetítés ITT látható a mindiGO Sport felületén

Élõ statisztika IDE KATTINTVA érhetõ el 

 

Menetrend

17:00 CMB CARGO UNI Gyõr – PEAC-Pécs
18:00 Sopron Basket – Vasas Akadémia
18:00 MTK-Budapest – VBW CEKK Cegléd
18:00 Atomerõmû KSC Szekszárd – Aluinvent DVTK
18:30 PINKK-Pécsi 424 – NKE-FCSM Csata

  

BEHARANGOZÓ: ATOMERÕMÛ KSC SZEKSZÁRD – ALUINVENT DVTK

A Magyar Kupa nyolcas döntõje és a junior bajnokság végjátéka után úgy érkezik el a bajnoki alapszakasz hajrája, hogy az elsõ hely sorsa már eldõlt, ugyanakkor a második és a harmadik pozícióért kiélezett versenyfutás zajlik. Mint ismert a veretlen Sopron Basket már matematikailag is megnyerte az alapszakaszt. Két üldözõje az Atomerõmû KSC Szekszárd és az Aluinvent DVTK viszont egyaránt 15 gyõzelemmel és 4 vereséggel rendelkezik. A szombati meccs sok mindent meghatározhat. Mondani sem kell, hogy a második hely igazi értéke a bajnoki elõdöntõs pályaelõny. Amennyiben természetesen az ezt a pozíciót megszerzõ gárda eljut addig.

Utoljára a Magyar Kupa nyolcas döntõjén léptek pályára a csapatok. Ellentétes ágon szerepelt a két együttes, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a helyosztón találkozhattak volna. Erre nem került sor, végül a Szekszárd lett az ezüstérmes és a DVTK a bronzérmes. Mindkét fél elégedett lehet összességében a gyõri hétvégével. A késõbbi aranyérmes Soprontól szenvedtek vereséget a csapatok, de a KSC a NKE-FCSM Csata és a ZTE NKK, míg az Aluinvent DVTK a PEAC-Pécs és a ZTE NKK legyõzésekor megmutatta értékeit. Egyben azt is, hogy reálisan a bajnoki érmes helyekért zajló küzdelemben is az elõbb említett kihívókkal szemben tavaszhoz érkezve õrzi lépéselõnyét. A Szekszárd három éven belül a negyedik érmét szerezte itthon. A DVTK-nál pedig azért lehetett különleges a gyõri eredmény, mert a nyáron felálló új klubmodell és szakmai vezetés elsõ érmét jelentette. Ez mindig speciális egy közösség életében.

Bár más-más erényeket csillogtat a két együttes, de a szezonban eddig mutatott játék és a statisztikák is azt támasztják alá, hogy a Sopron mellett a legerõsebb keretekkel ezen két klubnál dolgozhatnak a szakemberek. Egy mutató különlegesen pikánssá teszi a rangadót. A listavezetõ mögött az Atomerõmû KSC Szekszárd tudhatja magáénak legkevesebb kapott pontot. A 19 bajnoki forduló alatt mindössze 63.7 pontot értek el meccsenként az aktuális riválisai. A DVTK pedig a mérkõzésenként elért 82.8-as pontátlagánál a második legeredményesebb a hazai élvonalban. Önmagában már ezek az adatok is kirajzolják, hogy a KSC-nél inkább a védekezés határozza meg a játékrendszert, míg a DVTK igyekszik maximálisan kihasználni a támadásban igen sokoldalú játékosállományát.

A két csapat december 9-én lejátszott miskolci derbijén a DVTK 83-73-as gyõzelmet aratott. Emlékezhetünk rá, hogy a szoros elsõ negyed után a 24-10-es második etapban kialakult a meccset meghatározó különbség. Azóta változtak a keretek. A DVTK-nál volt nagyobb mozgás, igaz kényszerûségbõl. Két sérülés miatt kellett ugyanis módosítani. Történt a téli szünetben egy Sulciute-Putnina csere, illetve az átigazolási idõszak vége elõtt Szücs Réka érkezett, hogy Katona Szidónia kiesése után egy kicsit tehermentesítse a társakat. Szekszárdi részrõl Nevena Jovanovic-ot váltotta Ivana Dojkoic. Jovanovic teljesítménye elmaradt a várttól. Az eddig látottak alapján viszont Dojkic jobban illeszkedik a játékrendszerbe. Emiatt óvatosan kell az akkori statisztikát figyelni. Nyilván a DVTK kapaszkodhat abba, hogy meg tudta nyerni a lepattanócsatát. A hagyományosan erõs hazai dobóformája nem hagyta cserben, ráadásul a 22 pontos Zele Dorinától extra jött. A KSC idegenben nyolc triplát értékesítve igyekezett a lépést tartani. Ugyanakkor ennek a másik oldala, hogy a duplák terén 48 mezõnykísérletbõl mindössze 10 lett sikeres.

Már érintõlegesen volt róla szó, de érdemes kiemelni: a téli idõszakkal mindkét klubnál elégedettek lehetnek. Az elért eredményeknél sokkal több egyik fél számára lehetett reálisan ezen hetekben. A nemzetközi kupaszereplést hosszasan méltattuk mindkét klubnál. A Szekszárdnak a Girona ellen, míg a DVTK-nak a Galatasaray ellen mutatkozott reális esélye a továbbjutás kiharcolására az EK-rájátszás különbözõ szakaszaiban. Fontos, hogy az európai nõi kosaras körforgás ezen szintjén stabil versenyképesség mutatkozzon. Bármennyire is a szurkolók fantáziáját inkább a hazai sorozatok mozgatják, szükség van a nemzetközi visszacsatolásra a szakmai munkához. A Magyar Kupa eredményeit már kiemeltük. A bajnokságban pedig a decemberi rangadó óta mindkét gárda alulmaradt a Sopronnal szemben. Ezen felül a DVTK-nak még a ZTE-tõl van egy veresége az elsõ 2019-es találkozóról január legelejérõl.

A két csapat statisztikáinak összehasonlítása az alábbiakban látható. A szerzett pontokat leszámítva nagy különbség nem mutatkozik a felek között. Decemberhez képest ezen a téren – elsõsorban Abby Bishop és Erica McCall ponterõs játékának köszönhetõen – elõrébb lépett a KSC. Az akkori 70,4-es átlagról 73,7-re tornázta fel a mutatóját. A DVTK-nál pedig a szerzett labdák terén van szintlépés. A decemberi rangadó elõtt még 9,1 volt a meccsenkénti átlaga, most már 10,2. Ez azt mutatja, hogy a védekezés terén elõrébb lépett a miskolci alakulat. Összességében tehát mindkét csapat abban fejlõdött, ahol az átlagai valamelyest télen még elmaradtak. Bár voltak mozgások a keretekben, de mégis ez a számokon nem látszódik. A kialakult, begyakorolt játékrendszerek stabilak maradtak. Két kiválóan felkészített, minõségi játékosokkal dolgozó együttes extra téttel rendelkezõ rangadójára számíthatunk szombaton. A hangulat adott lesz, hiszen mindkét szurkolótábor készül erre az estére.

 

A TÖBBI PÁLYÁN

A címvédõ Sopron Basket a múlt pénteki Euroliga továbbjutása óta elõször lép pályára, amikor szombaton 18 órától a Vasas Akadémiát fogadja. A soproniak számára az elmúlt hetek sûrû menetrendje után egy szusszanásnyi pihenõ is belefért azzal, hogy sikerült 2-0-val lezárni a Bourges elleni párharcot. Alapszakaszgyõztesként az utolsó fordulók már a következõ hetekre történõ ráhangolódást, felkészülést szolgálhatják. A Vasasnál a keret egy része a junior döntõn mutathatta meg tudását, így bár bajnoki meccs február vége óta nem szerepelt a programban, bõven akadt terhelés. A Vasas jelenleg a nyolcadik helyen áll és a Cegléddel fut nagy versenyt a rájátszásért, aminek a következtében a következõ heteknek óriási a tétje számára.

A szombati játéknap 17 órakor indul. A CMB Cargo UNI Gyõr fogadja a PEAC-Pécset. A pécsiek, akiknek még pótolniuk kell a Sopron elleni bajnokit, 12 gyõzelemmel és 6 vereséggel állnak a negyedik helyen. A Gyõr 10 sikerrel és 9 vereséggel a hatodik. A gyõri keretben a kisebb szünetben történt egy változás. Lexie Brown távozott, aki 15.3 pontos átlagával a gárda legeredményesebbje volt eddig. Nagy kérdés, hogy kiválásával miként alakul a rotáció és a szerkezet. Egyáltalán a csapatra ez milyen hatással lehet. Pécsi oldalon is érkezett a szünetben a játékoskerettel kapcsolatos bejelentés. Wentzel Nóra szerzõdés-hosszabbítása már a jövõ évi építkezés alapja lehet. A PEAC ugyan a gyõriekhez hasonlóan a Magyar Kupa negyeddöntõjében búcsúzott, de amíg az ereje engedte, egyenrangú partnere volt a DVTK-nak. Ha azt a játékot ugyanazon a parketten meg tudja ismételni szombaton, akkor esélyesként lép pályára.

A szombati játéknapon még két találkozót rendeznek. 18 órától az MTK-Budapest – VBW CEKK Cegléd összecsapásnak ceglédi oldalról óriási a tétje. Ahogy arra már kitértünk: a CEKK a Vasassal fut versenyt a negyeddöntõért. Ezen az úton a fõvárosban nem hibázhat. Különösen úgy, hogy a hátralévõ két ellenfele a Szekszárd és a DVTK lesz. Ott már sokkal nehezebb feladat gyõzelmet gyûjteni. A CEKK a szünet elõtt a BEAC otthonában az extra elsõ félidõben megmutatta játékerejét. A tavasz nagy kérdése, hogy milyen maximális idõtartamra tudja ezt kinyújtani. Az MTK-nál egy óriási tragédia határozta meg a szünetet. Nagyon nehéz így felkészülni a következõ feladatokra.

A játéknap 18 óra 30 perctõl az NKE-FCSM Csata kozármislenyi vendégjátékával zárul. Itt a házigazda PINKK Pécsi 424-nék már csak matematikai esélye maradt a rájátszásra. Különösen úgy, hogy Szücs Réka távozásával tovább szûkültek a rotációs lehetõségek és a hátralévõ találkozóin a PEAC, illetve a Gyõr vár rá. A Csata juniorjai a múlt hétvégén meggyõzõ fölénnyel szereztek korosztályos bajnoki címet. A rutinos játékosokkal kiegészített élvonalbeli keret hullámzóbban teljesít. A Magyar Kupa negyeddöntõjében nem jött ki legutóbb a lépés, de ezen a bajnokin egyértelmûen favorit. Még nem lefutott a tabella 6. helyének a sorsa sem. A Csatának annak elérése is reális cél lehet.

A forduló vasárnap 17 órától a ZTE NKK és az ELTE-BEAC Újbuda összecsapásával ért véget. A két csapat egy emlékezetes Magyar Kupa negyeddöntõt vívott február utolsó napján. Ezen sokáig, a 32. percig vezetett a BEAC. Különösen Papp Klaudia hiányában ez egy extra teljesítmény volt a fõvárosi gárdától. A végjátékban már érvényesítette fölényét a ZTE, de ismét bebizonyosodott, hogy az idei bajnokságban még az élmezõny csapatainak is mindenhol, mindenki ellen maximális koncentrációra van szükségük a sikerhez. Biztos, hogy mindkét fél alaposan kielemezte azóta a találkozót. A BEAC számtalan pozitívumot találhat tavaszra, míg a ZTE hazai pályán várhatóan lényegesen pontosabb, nagyobb koncentrációval igyekszik szerepelni. Összességében tehát meglepõ lenne még egy hasonlóan szoros eredmény.

Hirdetés