Hirdetés
Archivum

Szombaton rajt az U20-as Európa-bajnokságon:

:

Hirdetés

Szombaton 13 órától a Németország – Oroszország mérkõzéssel elrajtol Sopronban a 2018-as U20-as A-divíziós Európa-bajnokság. Kiegyenlített mezõny jellemzi a tornát, ahol egy erõs magyar válogatottnak szurkolhatunk.

A csoportok beosztása
A-csoport: Szlovénia, Németország, Oroszország, Szerbia.
B-csoport: Olaszország, Svédország, Franciaország, Szlovákia
C-csoport: Magyarország, Lengyelország, Lettország, Horvátország.
D-csoport: Belgium, Portugália, Spanyolország, Hollandia.

A magyar válogatott a C-csoportban kezdi meg a szereplését. Korábban már közültünk Cziczás Lászlóval egy felvezetõ beszélgetést. Bemutattuk sorrendben a riválisokat. Szombaton 18 órától Horvátország ellen mutatkoznak be a mieink. Másnap hasonlóan 18 órai kezdéssel Lettország lesz az ellenfél, majd a csoportkört hétfõn szintén 18 órától Lengyelország ellen zárja válogatottunk. Az elõzetes esélylatolgatások a csoportunkban a magyar és a lett válogatott versenyfutását ígérik a négyes elsõ helyéért. Mint minden korosztályos esemény kapcsán, érdemes azonban az elsõ játéknapot megvárni, hogy egy kicsit reálisabb képet kapjunk az erõviszonyokról.

Egy biztos, hogy a jól megszokott lebonyolítás értelmében a nyolcaddöntõben a párhuzamosan futó D-csoportból kapunk majd riválist. A csoportokban elfoglalt pozíció alapján játszanak keresztbe a csapatok. Abban a négyesben szerepel a címvédõ Spanyolország, akikkel a ferrol-i nemzetközi tornán már vívtak egy tanulságos mérkõzést a lányok. A hollandokkal szintén játszottunk ezen az erõfelmérõn és nagy különbségû gyõzelmet arattunk felettünk. Nem is feltétlenül õk lehetnek a D-csoportban a címvédõ kihívói, hanem a belgák, akik nõi kosárlabdában egy sikeres idõszakot élnek. Felnõtt válogatottjuk tavaly Eb-bronzérmes lett és készül a Világbajnokságra. Az U18-as válogatottjuk pedig éppen itt Sopronban ünnepelhetett Európa-bajnoki címet. A csoport negyedik tagja Portugália számára Hollandia lehet a reálisan fogható ellenfél.

A másik ágon is nagy küzdelem várható. Az A-csoportban a tavalyi ezüstérmes csapatukból még alapembereket, többek között Zala Friskovecet is visszahozó szlovénok és a mindig veszélyes oroszok tûnnek kiemelkedõnek. Nem szabad kiindulni abból, hogy az oroszoknál ez a generáció tavaly nem remekelt. Kamilla Ogun visszatérésével az 1998-99-esekbõl újra egy igencsak versenyképes alakulat formálódhatott. A szerbeket láthattuk az elõbb kiemelt ferrol-i tornán. Kellemetlen stílusú, jó versenyzõi adottságokkal rendelkezõ ellenfelet ismerhettünk meg bennük. A keretükben a tavalyi U18-as Eb-ezüstérmes gárdából is találunk játékost. Akkor sem várta tõlük senki a kiemelkedõ eredményt, mint ahogy most sem. Egy-egy meccsen viszont bárkire veszélyesek lehetnek. A németeknek nem lesz könnyû dolguk, ha szeretnének gyõzelmet szerezni az elsõ hétvégén. A FIBA szakírói Satou Sabally-t emelték ki a keretükbõl, aki tavaly a B-divízió MVP-je volt.

Az “A” jelû négyes tagjai a B-csoportban szereplõ alakulatokkal játszanak keresztbe. Magyar kötõdésként itt figyelhetjük a hazánkban dolgozó Sandro Orlando által felkészített olasz válogatottat. Velük játszottunk tavaly helyosztót az 5. pozícióért Portugáliában és ez a csapatuk ismét odaérhet a legjobbak közé. Ebben a Famila Schio-ba igazoló extra adottságú centerük Olbis Futo Andre lehet a segítségükre. Az olaszoknak vélhetõen Franciaország bizonyulhat a legnehezebb riválisnak. A gallokat még akkor sem szabad leírni, ha a Tarbes csapatával zseniálisan menetelõ Tima Pouye-t leszámítva a jelenleg versenyzõ generációjukból többeknél eddig nem jött meg a várt áttörés. Svédországnak és Szlovákiának nagyon nehéz dolga lesz az elõbbiekben kiemelt két alakulattal. Egymás ellen viszont kulcsmeccset vívhatnak a csoport harmadik helyéért.

A csoportkör teljes programja ITT érhetõ el.

Hirdetés
Hirdetés