Hirdetés
Archivum

Szombaton rendezik a negyedik meccset a francia döntõben:

:

Hirdetés

Szombaton 16 óra 30 perctõl negyedszer is összecsap a francia bajnoki fináléban a Bourges és a Tarbes. Az elsõ két találkozót könnyedén nyerte hazai pályán a Bourges, de a Tarbes a harmadik meccsen saját közönsége elõtt hosszabbítás után 64-63-as sikert aratott. Ezzel életben maradt a párharcban és szombaton ismét hazai környezetben már a sorsdöntõ ötödik meccs kivívásáért játszik.

Fotó: tangobourgesbasket.com

Fotó: tangobourgesbasket.com

A nõi kosárlabdázás kedvelõi közül, akik csütörtök este a francia finálé harmadik meccsét választották kikapcsolódásnak, biztosan nem bánták meg a döntésüket. Igazi döntõt láthattunk, remek hangulattal, kellõ feszültséggel és nagyot küzdõ csapatokkal. A Bourges dominálta az elsõ két meccset és a harmadik elején is 10 pontos elõnyt épített fel. A Tarbes azonban nem hagyta leszakítani magát és onnantól egy teljes új mederbe terelõdött az összecsapás. „Látótávolságban tudtunk maradni az elsõ bourges-i futás után, ami különösen a második találkozón, nem sikerült.” – értékelte az elsõ perceket François Gomez, a Tarbes mestere. Igaz, a harmadik mérkõzés során is 40 perc 16 másodpercen keresztül vezetett a Bourges, de nem tudott nyerni.

A Tarbes lényegében azt a taktikát választotta, amit ilyen helyzetben minden csapat meglép. Telt házas hazai pályáján amennyire csak a játékvezetõi felfogás engedte (ezúttal igencsak engedte, ezt meg kell jegyezni), felkeményítette játékát. Ki tudta zökkenteni a ritmusából a lényegesen jobb erõkbõl álló ellenfelét. A Bourges szokatlanul rosszul reagálta le ezt a szituációt. Idegesen, pontatlanul, rossz döntéseket hozva játszott. „Ilyen közegben ez valamennyire normális. Én személy szerint szeretek ilyen hangulatban játszani. Arra kell törekedni, hogy így is maximálisan a feladatunkra koncentráljunk.” – mondta Olivier Lafargue a Bourges vezetõedzõje a meccs utáni sajtótájékoztatón.

Az elsõ két találkozón elérte a 80 pontot a Bourges, ezúttal 45 perc alatt jutott 63-ig. Hiányzott támadásban az igazán klasszis teljesítmény a húzóembereiktõl. Különösen Marine Johannes és Valeriane Ayayi maradt el az elsõ két összecsapáson mutatott játékától. Johannes a 10 pontjának többségét az elsõ negyedben szerezte, míg Ayayi kilenc mezõnykísérletébõl mindössze egy lett sikeres. Ezt csak részben ellensúlyozta Katherine Plouffe ponterõs játéka. A palánk alatt ugyanakkor fölényben volt a Bourges. Éppen nagy részében Plouffe-nak köszönhetõen 11 támadólepattanót szedtek és összesen 13 pontot értek el második esélybõl. Erre egyértelmûen lehet építeni a negyedik meccsen. Ha támadásban többen elõrelépnek és higgadtabb tud maradni a Bourges, akkor még mindig toronymagas esélyes.

A Tarbes védekezését dicséri, hogy amíg az elsõ meccsen 9, a másodikon 11 eladott labdája volt a Bourges-nek, ezúttal 15 ilyen hibába tudták belekényszeríteni ellenfelüket. A harmadik találkozón a hazaiak eközben sokkal jobban megbecsülték a labdát, mint tették azt idegenben. Az elsõ meccsen 25, a másodikon 22 eladott labdát regisztráltak a statisztikai lapjukra, ezúttal viszont 17-et. A Tarbes-nál Michele Plouffe (16 pont, 10 lepattanó) és Aby Gaye (14 pont) extrát hozott támadásban, ami az elsõ két felvonás során szintén elmaradt. Összességében azt lehet mondani, hogy egy ilyen hosszabbításos siker lélektanilag rengeteget érhet a hátrányban lévõ csapatnak. Különösen, hogy a 2-2-1-es rendszer miatt újra hazai pályán szerepelhet a Tarbes. Ugyanakkor a két keret közötti különbség minõségben és rotációs lehetõségekben egy ilyen fárasztó csata után hatványozottan számíthat. Ebben a Bourges jobb, mely így joggal bízhat a bajnokavatásban.

Hirdetés
Hirdetés