Hirdetés
Magyarország

Szombaton Sopron – Szekszárd Magyar Kupa döntő:

:

Hirdetés

Egymás követő harmadik évbe méri össze az erejét a Sopron Basket és az Atomerőmű KSC Szekszárd a Magyar Kupa döntőjében. 2018-ban a Szekszárd, 2019-ben a Sopron ünnepelhetett győzelmet. Szombaton este eldől, hogy melyik gárda hódítja el 2020-ban a trófeát.

Egyik csapatnak sem volt könnyű útja a döntőig. A Sopron Basket az Aluinvent DVTK-t nagyon jó védekezéssel 62-55-re győzte le. Ezt a koncentrációt és határozottságot a TFSE ellen nem tudta folytatni. Az extázisban játszó fővárosi gárda végig tartotta a lépést és soproni részről klasszisok egy-egy egyéni villanására volt szükség a győzelem bebiztosításához. Három nap alatt három meccset vívni mindig speciális versenyhelyzet és ilyenkor benne van, hogy hullámzóbb a teljesítmény. A Szekszárd esetében ez kevésbé volt látványos. Ott inkább abban mutatkozott meg, hogy a Csata és a ZTE ellen is nehezebb indult a meccs. A negyeddöntőben a harmadik negyedben hozott végül 20-0-t a KSC, a zalaegerszegi gárda ellen a második etapban egy 24-4-es sorozatot.

A két csapat október 27-én és január 25-én mérkőzött. Mindkét alkalommal soproni siker született. Az október találkozó óta igen sok minden történt, viszont a januári szekszárdi összecsapás már olyan, amelynek tapasztalatát most is alkalmazhatja a két szakmai stáb. Akkor mindkét gárda remek játékkal rukkolt elő. Nem véletlenül olvashattunk elismerő nyilatkozatokat az edzőktől. Elsősorban a védekezés dominált. A Sopron célzott valamivel pontosabban mezőnyből (46% – 38%), a Szekszárd szedte jobban a lepattanókat (36-32) és volt kevesebb eladott labdája. Olyan szempontból nehéz felvezetni a döntőt, hogy bár az a januári rangadó a védekezésről szólt, de mindkét csapatnak láttuk olyan arcát is, amikor rendkívül pontgazdag meccsbe keveredett és abból tudott győztesen kijönni. Mindkét fél repertoárja igen gazdag, a keretek adottak a domináns támadójátékhoz is.

A pénteki negyeddöntőket nézve a soproni részről elsősorban az okozhatott fejfájást, hogy 34 mezőnykosarat engedélyezett 55%-os mutatóval a riválisának. Erre válaszul 60%-os mezőnymutatóval összehozott 38 találat jött, közte 10 triplával. Emellett mindössze 6 szerzett labdája volt a Sopronnak. A DVTK legyőzése más játékot követelt meg a címvédőtől. Akkor a 10 szerzett labda mellett az ellenfelet 16 eladott labdába kényszerítve tudott fölénybe kerülni Gáspár Dávid együttese. A mezőnymunkát tekintve a csütörtöki meccsen a Sopron stabilitását mutatja, hogy csapatszinten 84-65 lett a VAL-mutató aránya. Már a negyeddöntők felvezetésénél is kiemeltük, hogy a Szekszárd esetében a Magyar Kupa eddig tökéletesen illeszkedik abba a felfelé ívelő teljesítménybe, amit a válogatott szünet óta hoz a csapat. A ZTE elleni 18 szerzett labdája, 25 gólpassza vagy éppen 12 támadó-lepattanója ezt megerősíti. Ezek azok az erények, amiket egész februárban ki lehetett emelni.

Érdekes döntőre van kilátás. Hosszú idő után az első olyan finálét vezethetjük fel a Magyar Kupában, ahol mindkét fél joggal tud az elmúlt hetek tapasztatai alapján kapaszkodót találni. Bízzunk benne, hogy ez egy közönségszórakoztató és emlékezetes mérkőzésben nyilvánul meg.

Fotó: MKOSZ – Rébay Viktor

Hirdetés