Hirdetés
Magyarország

Szombaton Szekszárd – Sopron rangadó:

:

Hirdetés

Szombaton 18 órától az Atomerőmű KSC Szekszárd fogadja a Sopron Basket együttesét a 17. forduló rangadóján.

Úgy érkezik el a Szekszárd és a Sopron rangadója, hogy a tabellát tekintve a soproni együttes 15 győzelemmel és 1 vereséggel listavezető. Gyakorlatilag az alapszakasz megnyerésének kapujában áll. A Szekszárd pedig 12 győzelemmel és 4 vereséggel rendelkezik. A miskolci riválistól elszenvedett vereség után kisebb lépéshátrányban a Csata, DVTK kettős mögött. Igaz, a Csata pénteki eredménye ismét tovább bonyolította az élboly egyébként igen változatos versenyfutását. Február végén majd a Csatát is hazai pályán fogadja a KSC, így ezen a két meccsen eldől, hogy lesz-e lehetőség az előrébb lépésre. A két csapat októberi soproni összecsapását 75-51-re nyerte a bajnoki címvédő. Abból olyan szempontból nem szabad messzemenő következtetést levonni, hogy soproni oldalon Candice Dupree, a Szekszárdnál Ty Marshall és Sara Krnjic nem szerepelt azon az estén.

A bajnoki rangadó felvezetéseként mindkét gárda fontos nemzetközi találkozót vívott. A Szekszárd a Gernika otthonában maradt alul 18 ponttal az Európa Kupa rájátszás második fordulójának nyitányán. A Sopron pedig az Euroligában egymást követő második sikerét szerezte és a Girona után a Lyon-t is verte. Ezzel jó eséllyel a tavaszi nemzetközi folytatás biztosnak látszik, hogy ez Európa Kupa lesz vagy Euroliga negyeddöntő, az a jövő zenéje. Mindenesetre az olimpiai selejtezők miatti februári megszakítás előtt így igen kedvező a helyzet.

Fotó: Tóth Zsombor – Sopron Basket

A két csapat eltérő erényeket csillogtatott az elmúlt hetekben. A Szekszárd támadásban komoly erőt mutat.  A Csatától elszenvedett vereség óta minden mérkőzésén elérte legalább a 72 szerzett pontot. Gernikában is a 64 mezőnykísérletből értékesített 26 találat jó arány egy spanyol dobogóesélyes otthonában. Ahogy a 39-28-ra megnyert lepattanócsata. McCall és Krnjic 7-7, Marshall 6 és Ruzickova 5 lepattanójával. Különösen úgy, hogy a 19 védőlepattanó mellett 20 támadólepattanót rögzítettek. Ezek fontos erősségek, amikre lehet építeni a szezon hátralévő részében. A védekezésben azonban több volt a kihagyás. Ha az utolsó négy meccset nézzük a Gernika 93, a DVTK 84, a PEAC 77, de még a sereghajtó PINKK is 71 pontot ért el. Hosszabb távon akkor tud tartósan magas szintű rangadókat nyerni a KSC, ha a kapott pontok számát csökkenti.

A Sopron Basket kiemelkedően védekezett, a Gironát 56, a Lyon-t 53 ponton tartotta. A hazai bajnokikat nézve a Győr legutóbb 48 egységig jutott, de árulkodó az is, hogy a TF és a BEAC ellen a dekoncentráltabb első félidőt követően milyen mértékben sikerült rendezni a sorokat. A TF mindössze 27, a BEAC 24 egységig jutott a második 20 percben. Visszakanyarodva az Euroligára, ott a teljes mezőnyt nézve a negyedik legkevesebb kapott ponttal rendelkezik a Sopron. A kisebb tél eleji gödör után rendkívül hatékony gépezetté állt össze a játék. 11 lejátszott mérkőzés után a legrangosabb európai kupasorozatban a második legkevesebb eladott labdája a magyar bajnoki címvédőnek van. A Sopron esetében idén maximálisan igaz, ha maximum 20-22 mezőnykosár környékén tudja tartani aktuális riválisát, akkor már a nagy számok törvénye alapján is van annyi klasszis villanás a keretben, hogy jó eséllyel bárki ellen bárhol tud győzelmi esélyt teremteni magának. A két sérült centerét nélkülöző Lyon ellen ráadásul remekül használta ki a magassági fölényét Gáspár Dávid együttese. A remek védőmunka mellett a második esélyből szerzett 15 pont alapozta meg az értékes sikert.

A lenti összehasonlító statisztika is mutatja, hogy a fontos mutatók a Sopron javára billentik a mérleg nyelvét. Nagyon sok múlik a szombati bajnoki derbit tekintve a lepattanócsatán. Szekszárdi oldalról a védekezés hatékonyságának erősítése, soproni oldalról pedig a Girona és a Lyon ellen mutatkozó 6-7 perces hullámvölgy csökkentése lehet a cél.

Hirdetés