Hirdetés
Európa

Szombaton zárt kapus Galatasaray – Fenerbahce csúcsrangadó:

:

Hirdetés

Magyar idő szerint szombaton 11 órától összecsap a török bajnokságban a Galatasaray és a Fenerbahce.

Törökországban zárt kapuk mellett rendezik a bajnoki rangadót. Ezen felül számtalan kisebb-nagyobb intézkedést bevezettek. Tilos lesz a mérkőzés előtt bármilyen – érintkezésen alapuló – üdvözlési forma a csapatok között. Fertőtlenítik a csarnokokat, az öltözőbe pedig csak a hivatalos személyek (játékosok, edzők, stábtagok) mehetnek be. Minden biztonsági intézkedés betartása mellett Törökországban elkötelezettek a bajnokság szokott rendben történő befejezése mellett. Sőt a FIBA sorozatok péntek esti – erre a szezonra végleges – felfüggesztése után sűrűbb versenynaptárral is megtehetik ezt.

Önmagában egy Galatasaray – Fenerbahce csúcsrangadón az elmúlt 10 évben a zárt kapu nem volt idegen rendelkezés. Még bajnoki döntőt is rendeztek a felek között szurkolók nélkül. Igaz, nem ilyen kritikus járványügyi helyzet okán, hanem biztonsági kockázatok miatt. Mondani sem kell, hogy a török sportéletben mit jelent egy ilyen rangadó. Nyilván nagy kérdés, hogy a légiósokban miként csapódik le a mostani a helyzet, hiszen mindenkinek vannak rokonai, barátai az érintett területeken. Az amerikai légiósok között továbbra is sok a kérdőjel a hazautazással kapcsolatban, ami jól látszódik a közösségi felületeiken tett megnyilvánulásaikban. Nem lesz könnyű csak a meccsre koncentrálni, pedig a tét óriási. Hat forduló van hátra az alapszakaszból. A Fener 18 győzelemmel és 1 vereséggel az első, a Galata 15 sikerrel és 3 vereséggel a harmadik.

A Fenerbahce az elmúlt 15 mérkőzéséből 14-et megnyert. Közte a Török Kupa nyolcas döntő három találkozójával és az Euroliga negyeddöntő párharc első mérkőzésével. A kupán sorrendben a Kayseri, a Cankaya és az Izmit alakulatát múlták felül. Fogalmazzunk úgy diplomatikusan, hogy nem ez volt a legnehezebb út, amin keresztül valaha a Fener kupát tudott nyerni. Az Euroliga negyeddöntőjében szerdán remek játékkal úgy múlták felül 84-75-re a Bourges-t, hogy 20 ponttal is vezettek. Ez még akkor is nagy tett, ha már sejteni lehetett a szezon lefújását. Elizabeth Williams 30 pont, 14 lepattanós dupla-duplája mellett Alina Iagupova 18, Cecilia Zandalasini 14 és Chelsea Gray 7 pontja szerepel a statisztikai lapok élén. A Galatasaray csúnyán elrontotta a kupát, miután a későbbi döntős Izmit-től már a negyeddöntőben kikaptak. Így akkor elmaradt a klasszikus párharc. Victoria Macaulay 18, Işıl Alben és Bria Hartley 15-15 pontig jutott.

A két csapat december 8-án mérkőzött és akkor 69-66-ra nyert hazai pályán a Fener. Alina Iagupova 29 pontja mellett a 15 egységig jutó Cecilia Zandalasini, illetve a 13 pontos Elizabeth Williams remekelt. A Galatánál Bria Hartley emelkedett ki 20 pontos teljesítménnyel. Jó eséllyel a szombati csúcsrangadónak is ők lehetnek a főszereplői. Ha mindkét oldal maximálisan tud a mérkőzésre összpontosítani, akkor egy újabb emlékezetes felvonással gazdagodhat a török klasszikus történelme. A Galata mellett szól a frissesség, mivel a Török Kupával és az Euroligával együtt a Fener már az ötödik tétmeccsét fogja vívni 10 napon belül.

ÉLŐ STATISZTIKA ITT

Hirdetés