Hirdetés
Archivum

Szombatról vasárnapra virradóra kezdõdik a WNBA 20. szezonja:

:

Hirdetés

Szombatról vasárnapra virradóra megkezdõdik a WNBA 20. szezonja. Nagy esély mutatkozik a Minnesota Lynx címvédésére, de az új rendszerben lebonyolított rájátszás, a debütáló Dallas Wings, Diana Taurasi visszatérése, illetve Breanna Stewart érkezése felforgatja az erõviszonyokat.

Kezdjük a beharangozónkat a rájátszás új lebonyolításával, hiszen az idei évadban nem a két fõcsoport 4-4 legjobbja jut majd be az egyenes kieséses szakaszba, hanem a 12 csapatos mezõnybõl a 8 legjobb mutatóval rendelkezõ gárda. Ettõl kimondva azt várják a tengerentúlon, hogy kevesebb legyen az „üresjárat” az alapszakaszban. Az új rendszer kiemelten díjazza a két legjobb mutatóval rendelkezõ gárdát, hiszen õk az elsõ két körben kiemelést kapnak és csak a harmadik körben csatlakoznak be, ez pedig jelenthet lépéselõnyt. Részletes összeállítás a változásokról a korábbi cikkünkben!

A legnagyobb favorit a szakemberek szerint egyértelmûen a címvédõ Minnesota Lynx, akik rendkívüli sorozatban vannak, hiszen az elmúlt 5 évben háromszor lettek bajnokok. A négy válogatott játékos Maya Moore, Lindsay Whalen, Seimone Augustus és Sylvia Fowles alkotta maggal még a WNBA szintjén is rendkívül nehéz felvenni a versenyt. Mély és összeszokott kerettel dolgozik Cheryl Reeve, hiszen a kirakatban lévõ „nagy nevek” mellett Rebekkah Brunson, Janel McCarville, Jia Perkins vagy éppen Renee Montgomery is bármikor képes eldönteni egy-egy fontos találkozót.

Nyugaton a Lynx legnagyobb kihívója a Phoenix Mercury lehet. Visszatért Diana Taurasi, aki kapcsán már a jekatyerinburgi teljesítményét is méltatva kiemeltük, hogy jót tett neki a tavalyi pihenõ. Szintén visszatér Penny Taylor, miközben Brittney Griner, Candice Dupree vagy éppen DeWanna Bonner továbbra is rendelkezésre áll. Felnõhet a legjobbak mellé a Los Angeles Sparks is. Mindenki számára ismert, hogy Candace Parker nem lesz ott a válogatottban Rióban. Sokan várják, hogy a csalódottságból elõnyt kovácsolva, hatványozott erõvel vezeti majd a Sparks csapatát. Parker tavaly a szezon elsõ felét hagyta ki, hogy Taurasihoz hasonlóan feltöltõdjön, visszatérése után viszont új lendületet kapott a csapata. Kérdés, hogy Nneka Ogwumike és Jantel Lavender mellett kik lehetnek a vezérek.

Nyugaton történt egy váltás, a Tulsa Shock alakulatát Texasba költöztették és Dallas Wings néven láthatjuk majd. Ez elsõsorban gazdasági döntés volt, hiszen Dallas és környéke (a csapat majd Arlingtonban rendezi a meccseit) az USA egyik legjövedelmezõbb sportgazdasági régiója. Azt várják, hogy a liga új lendületet kapjon itt. A csapat vezére a térdsérülésbõl visszatérõ Skylar Diggins lesz. Neki a személyisége, a már-már celeb státusza segítheti ezt a törekvést. Ebben a fõcsoportban szerepel még a San Antonio Stars és a Seattle Storm. A Seattle kapcsán nem szabad szó nélkül elmenni, hogy tavaly és idén is õk választhattak elsõ helyen a Drafton. Jewell Loyd remek szezont hozott legutóbb, Breanna Stewart pedig a következõ évek szupersztárja lehet. Szinte biztos, hogy a Storm idõvel megkerülhetetlen tényezõ lesz. Nagy kérdés, hogy Sue Bird karmestersége mellett idén sikerül-e odaérni a legjobbak mellé.

Keleten az Indiana Fever együttesével nagyon sokat foglalkoztunk. A tavalyi döntõsnél Tamika Catchings az utolsó szezonját kezdi. Biztosak lehetünk benne, hogy szeretne szépen búcsúzni és a csapat is alkalmas lehet a tavalyi menetelés megismétlésére. Devereaux Peters személyében a palánk alá érkezett egy új erõ. Ebbõl a fõcsoportból sokak által kedvelt itthon a Chicago Sky, Allie Quigley és Elena Delle Donne csapata. A Sky tavalyi szezonja nem sikerült igazán jól, hiába adták az MVP-t (Delle Donne) és a legjobb hatodik játékost (Quigley), már a fõcsoport elõdöntõjében búcsúztak. Sokan a fáradtság számlájára írták a vereségüket, de van még egy szempont, ami miatt viszont Pokey Chatman-t találták meg a szakírók. Ez pedig a védekezés. A Sky játéka hagyományosan nagy iramú, rengeteg mezõnykísérletre épít, ami rendkívül látványos, szeretik a szurkolók, az amerikai média, de nehéz így bajnokságot nyerni. Még akkor is, ha Delle Donne és Quigley mellett Cappie Pondexter vagy éppen Courtney Vandersloot eredményes játékában is bízhat a szakmai stáb.

Kiemelést érdemel még keletrõl az alapszakaszban tavaly elsõ helyen végzõ New York Liberty, akiknél azóta Candace Wiggins visszavonult, Swin Cash-t pedig kirakták a keretbõl. Tina Charles és a sérülésbõl visszatérõ Epiphanny Prince lehetnek a vezérek, de nagyon sok múlik azon, hogy a vérfrissítésen átesett cseresoruk mennyit tud vállalni a közösbõl. Tavaly egyértelmûen elfáradtak a végére. Fiatalokkal vág neki az évnek a Connecticut Sun. Teljesen új idõszámítás kezdõdik néluk, olyan játékosokkal, mint az NCAA-pontrekordját beállító Rachel Banham, a UConn-ból ismert Morgan Tuck vagy éppen Jonquel Jones és Jamie Weisner. Nagyon jól hangzik ez a névsor, de ahhoz, hogy már idén eredményt érjenek el, legalább egy rutinos sztár kellene és ilyen nincs a keretben.

A végére maradt a Washington Mystics és az Atlanta Dream. Washingtonban a télen Miskolcon is megforduló Tayler Hill nagyszerû elõszezont produkált, a felkészülési meccsek legeredményesebbje lett, így vélhetõen több lehetõséget fog kapni az elõttünk álló évadban. Ivory Latta sérülése nehezíti a szakmai stáb életét a Mystics-nél. A Dream továbbra is Angel McCoughtry vezérletével, de a WNBA mezõnyéhez képest szûk kerettel igyekszik odaérni a legjobbak mellé. A tavalyi 15-19-es mutatójuk után joggal gondolhatnánk, hogy innen csak felfele vezet az út. A jelenleg is futó szerzõdések miatt a klubvezetés keze nagyon kötött még az idén, érdemi átalakításokra nincs lehetõségük.

Hirdetés