Hirdetés
Archivum

Szombattól jön a ZTE és a Gyõr bronzcsatája:

:

Hirdetés

Egymást követõ második esztendõben a ZTE NKK és a CMB Cargo UNI Gyõr mérkõzik a hazai élvonal bronzcsatájában. Ezúttal a pályaelõny a zalaegerszegieknél van. Megjósolhatatlan a párharc végkimenetele.

Egy évvel ezelõtt úgy vezettük fel a bronzcsatát, hogy ilyenkor általában csalódott csapatok mérkõznek, de ebben a párosításban ez nincs így, mivel mindkét gárda számára egy küzdelmes és kihívásokkal teli hosszú szezon sikeres lezárása lenne az érem. Ez idén is maximálisan megállja a helyét. Nem mindennapi helyzet, hogy az alapszakasz 5. és 6. helyezettje küzd az éremért, de mindkét együttes óriási tartásról tett tanúbizonyságot és a rájátszásban végig pályahátrányban játszva jutott el ideáig.

A ZTE a negyeddöntõben a PEAC gárdáját búcsúztatta 2-0-val, majd az elõdöntõben a Sopron Basket alakulatával szemben maradt alul. Ott az elsõ felvonás nagy különbséget hozott, de a második találkozón – a számszerû eredményben megmutatkozó jelentõs differencia ellenére – kifejezetten jó felfogásban és remek mentalitással küzdött Nadia Parker nélkül is Gáspár Dávid csapata. A Gyõr az alapszakaszban több kritikát kapott, de a rájátszásban teljesen másik arcát mutatta. A Szekszárd elleni negyeddöntõt sorsdöntõ harmadik meccsen idegenben húzta be Milos Pavlovic együttese. A DVTK ellen az elõdöntõben pedig szintén sorsdöntõ harmadik találkozót kényszerített ki. A második meccsrõl emlékezhetünk rá, hogy 17 pontos hátrányból felállva hosszabbításban nyert a Gyõr.

Nem véletlenül méltattuk a csapatok küzdõ képességét az elõzõekben, mivel a bronzcsata egy ennyire hosszú szezon végén már sokkal inkább a mentális, akarati tényezõkrõl szól. Sok újat nem tudnak egymásnak mutatni a felek. Az alapszakaszban mindkét meccset a ZTE nyerte, elõbb októberben Gyõrben, majd már szinte a jelenlegi játékoskeretek mellett január végén Zalaegerszegen. Akkor a gyõriek nyerték ugyan a lepattanócsatát, de támadásban extra napja volt a ZTE-nek. A duplákat tekintve a 28 mezõnykísérletbõl 19 sikeres lett. Öten értek el hazai részrõl kétszámjegyû pontot. A 14 gólpassz, a 8 szerzett labda és az összesen 107-es VAL mutató mindent elmond arról a délutánról.

Maradva a januári meccsnél gyõri oldalon Reshanda Gray remekelt már akkor is, 15 ponttal és 9 lepattanóval. Az amerikai légiós Lexie Brown távozása után egyértelmû vezérré lépett elõ. Érezhetõen inspirálja a jelenlegi versenyhelyzet, a play-offban ki tudja és ki akarja magából hozni a maximumot. A Gyõr az egyéni teljesítményeken túl összjátékokban, illetve csapatvédekezésben lépett elõre nagyon sokat a rájátszásra. Most is ez lesz a kulcs. A ZTE ugyanis azon túl, hogy megõrizte korábbi évekbõl határozott védekezését az idei szezonban az elõre játékban sokat javult. Nagyon jók ilyen tekintetben az alkotóelemek a keretben. Akár a palánk alatt a válogatottba visszatérõ Horti, a Sopron elleni elõdöntõ második meccsét kihagyó Parker vagy éppen Ndiba. Maltsi klasszisáról és a remek irányító Sigi Koziar teljesítményérõl a külsõ sorból nem is beszélve. A gyõrieknél Gray mellett Raksányi vezér-szerepe elvitathatatlan, ahogy Spanou klasszisa is. A magyar magból Czank, Török, Nagy egy-egy meccsen bármikor megvillanhat. Remek párharc elé nézünk.

Összehasonlító statisztika

Alapszakasz

Rájátszás

Hirdetés