Hirdetés
Archivum

Szombattól jönnek a francia elõdöntõk:

:

Hirdetés

Franciaországban az elõdöntõ párharcokhoz érkeztek a bajnoki küzdelmek. A fináléba kerülésért a Bourges és a Lyon, illetve a Charleville-Mézières és a Tarbes küzd.

Ritka az európai topligákban, hogy két párharcban is az alacsonyabban rangsorolt csapat lép tovább, de Franciaországban a negyeddöntõkben idén ez történt. Egyébként jól mutatja az erõviszonyokat, hogy a Bourges és a Charleville-Mézières mögött mennyire kiegyenlített volt a középmezõny. Gyakorlatilag bárki bárhol nyerhetett.

A Bourges és a Lyon csatája várhatóan nagy médiafigyelem mellett zajlik. Az alapszakaszgyõztes Bourges a Nantes elleni párharcban is bizonyította, hogy ha nincsenek sérültjei, akkor az idei francia mezõny legerõsebb gárdája. A hazai mag, melyet egyre inkább a Johannes, Chartereau, Ayayi trió teljesítménye határoz meg, kiemelkedõ. Az olyan kaliberû légiósokkal, mint Katherine Plouffe, Ouvina, Sharp, illetve a negyeddöntõ elsõ meccsét kihagyó Palau, kiváló elegyet alkotnak. Jó szerkezetû és tavaszra kiválóan összeálló csapatjáték jellemzi õket. Az elõdöntõs ellenfelüket is kétszer verték nagy különbséggel idén, így mindenképpen favoritok.

A Lyon a Landes együttesét búcsúztatta a negyeddöntõ harmadik meccsét hosszabbítás után megnyerve. Nagy utat tettek meg az idei elõdöntõig, hiszen a bennmaradásért küzdöttek tavaly ilyenkor. Egy éve lett hivatalos Tony Parker érkezése tulajdonosként. Az általa kinevezett szakmai vezetés pedig kiváló munkát végzett, hiszen az anyagi biztonság ellenére egy év alatt ekkorát ugrani, óriási tett. Valery Demory vezetõedzõ olyan légiósokra számíthat, mint Haley Peters, Rebecca Allen vagy Djene Diawara. A hazai mag Geraldine Robert, Marieme Badiane és Paoline Salagnac köré épül. Ebbõl a névsorból is kiderül, hogy a Lyon új menedzsmentje remekül döntött. Nem akartak rögtön Euroliga sztárokat hozni, de olyan – a francia élvonalban rutinos – egyéniségek jöttek, akikkel megalapozható egy sikeres klub.

A másik ágon a Charleville-Mézières és a Tarbes csatája szintén érdekesnek ígérkezik. A Tarbes a hatodik helyrõl indulva a címvédõ, de egész évben hullámzóan teljesítõ Villeneuve d’Ascq-ot ejtette ki a negyeddöntõben. Kifejezetten jól teljesítettek magasabban rangsorolt csapatok ellen, miután az alapszakaszban a Bourges-t és a Charleville-Mézières-t is legyõzték. A Tarbes kerete igen szûkös, a tétmeccseken a szakmai stábjuk 6-7 fõs rotációt alkalmaz. A két válogatott játékosuk Adja Konteh és Aby Gaye adják az alapot támadásban. A spanyol Ana María Suárez Utrero talán legjobb légiós évét futja, míg magas poszton a bourges-i Katherine Plouffe ikertestvére Michelle Plouffe is remek játékerõt képvisel.

A Charleville-Mézières-t nem kell bemutatni, hiszen a Bourges mellett talán a francia szezon legmagasabb szinten teljesítõ csapatának bizonyultak eddig. A kupadöntõben is õk mérték össze az erejüket a Bourges gárdájával. Az elnyûhetetlen írányító Amel Bouderra nevével fémjelzett alapcsapatuk összességében több opciót kínál, mint a Tarbes-é. Nem szabad megfeledkezni Kaleena Mosqueda-Lewis ponterõs játékáról, a palánk alatt Clarissa Dos Santos-ról, miközben olyan tapasztaltabb francia játékosokra is számíthatnak, mint Ana Filip és Sara Chevaugeon.

Az egyik fél második sikeréig tartó elõdöntõ párharcokat 1-1-1-es rendszerben bonyolítják le. Az elsõ és szükség esetén a harmadik meccset rendezik a magasabban rangsorolt csapatok, tehát a Bourges és a Charleville-Mézières otthonában.

Hirdetés