Hirdetés
Magyarország

Szoros csatában szerezte meg a tabella harmadik helyét az NKA Universitas PEAC

NKA Universitas PEAC - Ludovika-FCSM Csata 86-77 (11-18, 27-21, 22-16, 26-22)

Bajnokság, 10. forduló
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
Cziffra Csaba Zsolt, Csabai-Kaskötő Brigitta, Farkas Gábor (Fekete László)

NKA Universitas PEAC: Kiss 18, Nelson 15, Marshall 11/3, Wentzel 19/3, Dudasova 15/3. Csere: Szücs 8/6, Selcova -, Brajkovic -.

Ludovika-FCSM Csata: Horváth 11/3, Lelik 20/9, Zele 17/3, Carey 14, Toman -. Csere: Balogh -, Gyöngyösi 2, Böröndy 13/3.

Fotó: NKA Universitas PEAC

Hirdetés

A magyar bajnokság 10. fordulójában az NKA Universitas PEAC hazai pályán, 86-77-re győzte le a Budapestről érkező Ludovika-FCSM Csata együttes.

A találkozó rendkívül kiélezetten kezdődött, előszőr Lelik Réka majd Dudásova szerzett pontokat ziccerből. Három hosszú percig 2-2 volt az állás, amikor is Carey szerzett újabb találatot. A fáradtság látható volt a csapatokon, ami nem is csoda, hiszen mind a kettő fél mögött húzós napok állnak az Európa Kupás szereplésük révén. Öt perc telt el a mérkőzésből, a vendégek pedig 5 pontos előnyt alakítottak ki maguknak, 4-9 volt az állás. Ekkor Lelik talált be ismét közelről, – faultolták is – így Csirke Ferenc vezetőedzőnek nem volt más választása, mint időt kérni. A folytatásban Lelik bedobta a neki ítélt büntetőt, amellyel a Csata 4-12-re szakadt el. Itt Kiss Virág tudott minimálisan szépíteni, azonban Lelik megint csak középtávolról volt sikeres, a pestieknek megmaradt a 8 pontos előnyük. Az előbb említett fáradtság mind a két együttesnél érzékelhető volt, azonban – főleg a statisztikai mutatók alapján – a pécsiek teljesítményét ez mégis jobban megviselte. Míg Tursics Krisztián tanítványai 11 rádobásból 7-szer betaláltak, addig a hazaiaknak 5/15 volt a mutatójuk (10-14). A negyed hajrájába érkezve 3 pontra sikerült a pécsieknek felzárkózniuk, amit azonban nem tudtak megtartani az etap végéig.

Fotó: NKA Universitas PEAC

A második játékszakasz 11-18-ról folytatódhatott, az első találatot pedig Zele Dorina szerezte. Következőnek Chelsea Nelson is betalált, amire Böröndy Viviennek volt válasza, így a Csata 13-22-re meglépett. Ekkor azonban Dudásova szerzett két pontot. A csapatok közötti különbség továbbra is 10 ponton táncolt, míg végül Zele Dorina kosarával át is lépte azt (15-26). A PEAC kért időt, hogy rendezzék sorukat, azonban a folytatásban ez sajnos nem látszódott. Böröndy Viviennek sikerült kosarat szereznie, így a Csata 13 pontra növelte előnyét (15-28). Ez mintha ébresztőként hatott volna a pécsi együttesre. Sorozatban 5 pontot szereztek, amivel újból 10 pont alá férkőztek (20-28). Ekkor azonban védekezésben követtek el hibát. Lelik Rékát faultolták, akinek két büntetője után 20-30-ra változott az állás. Ezt követően megint csak feltámadtak a hazaiak, és összesen 5 pontot dolgoztak le hátrányukból (25-30). Időközben a bírák Zele Dorinának ítéltek sportszerűtlen hibát, mellyel Nelson dobhatott büntetőt. A labdát is csapata kapta meg. Ezzel a Csatát sikerült megzavarni, és a hazaiak végül 32-32-nél egyenlíteni tudtak. Horváth Bernadett hárompontosával azonban megint csak a fővárosiaké volt az előny (32-35). A negyed hajrája szintén a Csatáé volt, a félidő utolsó percéhez érkezve 36-39-es állás volt olvasható. Az utolsó pillanatban azonban Kiss Virág szerzett kosarat, amivel a PEAC egy pontra zárkózott fel. Tursics Krisztián kért ekkor időt. A folytatásban nem sikerült további kosarakat szerezni, így végül 38-39-ról fordulhattak a fele.

Fotó: NKA Universitas PEAC

A második félidőt Marshall centerposztos kosara indította, így a PEAC 40-39-nél átvette a vezetést. A hazaiak magabiztosabb arcukat mutatták a harmadik negyed elején, ennek ellenére továbbra is olyan hibákat követtek el, amivel a Csata a sarkukban tudott maradni. A következő percekben kosárra kosár volt a válasz, egyik fél sem tudott kialakítani nagyobb előnyt. Az etap ötödik percéhez érkezve 44-44 volt az állás, amikor Kiss Virág dobhatott két büntetőt. Mind a kettő betalált, amivel két pontra szakadtak el a pécsiek (46-44). 46-46-nál újból kiegyenlítődött a mérkőzés, majd Dudásova dobott egy triplát (49-46). A folytatásban közel három percig nem született újabb kosár, míg nem ismét Kiss dobhatott két büntetőt. Ezt Lelik Réka hárompontosa követte, amivel nemcsak, hogy 16 dobott pontig jutott, de egyben 2 pontra is felhozta csapatát (51-49). Ezután ismét fej-fej mellett haladtak a résztvevő felek, egészen a periódus végéig, amikor is a Pécs 5 ponttal meglépett. A záró szakasz így 60-55-ről kezdődhetett.

Fotó: NKA Universitas PEAC

Az eddigiekhez hasonlóan, az utolsó negyedet is azonos teljesítménnyel kezdte meg a két csapat. Az etap felénél Tursics Krisztián vezetőedző kért időt eligazításra, ekkor pedig 6 pont volt a PEAC előnye (71-65). Visszatérve Marshall harcolta ki két büntető jogát – amiből kettőt be is dobott (73-65) – így kialakult az eddigi legnagyobb különbség a hazai együttes számára. Ekkor Zele és Kiss váltottak kosarakat, majd ismét megkezdődött az adok-kapok játék. 79-71-nél ismét a vendégek kértek időt. Nem nagyon volt kivédekezett támadás – főleg a negyedik negyed folyamán – amit a magas pontszámú eredmény is mutatott. Három perc volt hátra a rendes játékidőből. A PEAC vezetett 6 ponttal, ám az eddigiekből kiindulva még nem volt semmi eldöntve. 79-73-nál ezúttal Csirke Ferenc kérte ki idejét, a Csatának pedig kevesebb, mint 2 perc volt hátra, hogy javítson produkcióján. Visszatérve azonban Wentzel Nóra talált be távolról, így majdnem 10 pontra nőtt a különbség. Ekkor azonban Carey is betalált, így edzője kért szusszanásnyi időt (82-75). A folytatásban minden energiát mozgósított Tursics Krisztián együttese. Egészpályán letámadtak, amely láthatóan megzavarta a pécsieket. Labdát is sikerült szerezniük, melyből Lelik Réka dobott ziccert (82-77), így elérte a 20. dobott pontot. A folytatásban azonban védekezés közben hibáztak a vendégek, Szücs Réka dobhatott két büntetőt, és mind a kettőt értékesítette. Ezután ismét Tursics Krisztián kért időt, a hátralévő másodpercekben azonban nem tudtak változtatni a mérkőzés állásán. Annak ellenére, hogy az NKA Universitas PEAC az első félidőt 7 ponttal elvesztette, a mérkőzést 86-77-re megnyerte, ezzel pedig visszavették a tabella harmadik helyét.

Fotó: NKA Universitas PEAC

Hirdetés