Hirdetés
Magyarország

Szoros küzdelemben szerzett vezetést a döntőben a Sopron

Sopron Basket - Atomerőmű KSC Szekszárd 73-71 (18-13, 23-15, 20-28, 12-15)

Döntő, 1. mérkőzés
Sopron, Novomatic Aréna
Kapitány G., Tőzsér D., Varga-Záray K. (Dernei G.)

Sopron Basket: Williams 9, Fegyverneky 12/6, Határ 17, January 13/6, Brooks 6. Csere: Varga A. 3/3, Jovanovic 5/3, Czukor, Dolson 8.

Atomerőmű KSC Szekszárd: Miklós 17/15, Mányoky 4, Friskovec, Goree 12, Milic 22/3. Csere: Morgan, Studer 14/6, Bálint 2, Horváth, Holcz.

Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc állása 1-0 a Sopron Basket javára.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

A bajnoki döntő első mérkőzésén a Sopron Basket 73-71-re legyőzte az Atomerőmű KSC Szekszárdot és ezzel 1-0-s előnyre tett szert az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban. Folytatás szerdán Szekszárdon.

Immár negyedik alkalommal vív bajnoki finálét a Sopron és a Szekszárd. Az idei döntő úgy érkezett el, hogy történelmet írva a Sopron Basket első magyar csapatként megnyerte az Euroligát. Eközben az Atomerőmű KSC Szekszárd fennállása első Euroligás szezonját teljesítette. Határ Bernadett és Cyesha Goree kosárváltása vezette fel a finálét. Az első percekben a soproniak kerültek lépéselőnybe, így 9-4-nél már Zseljko Djokics időkérése miatt állt a játék. A folytatásban Fegyverneky Zsófia és Nevena Jovanovic tripláival 6-8 ponttal megugrott a Sopron. 16-8 után azonban Studer Ági és Cyesha Goree villanásaival megfogta a meccset a Szekszárd, mely Sara Krnjic mellett Gereben Lívia játékára sem számíthatott ezen az estén. 10 perc után 18-13 állt az eredményjelzőn. A második negyed is hasonló mederben haladt. Varga Alíz triplája után elszakadt 23-16-ra a Sopron, de a szervezetten játszó Szekszárd nem engedte leszakítani magát. Amikor Nikolina Milic triplája célt ért, 23-21-nél újra látótávolságba kerültek a vendégek.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A második szakasz feléhez közelítve Briann January triplájával tudta növelni előnyét a Sopron. Gáspár Dávid azonban egy rövid eligazításra így is magához rendelte tanítványait. Jól találta meg a lehetőségeket a Szekszárd, így 26-24-nél két pontra megközelítette a házigazdát. Egészen a félidő utolsó három percéig 32-28-ig szorosan alakult az eredmény. A hajrá viszont a hazaiaknak sikerült jobban. Egészen pontosan 9-0-val zárta a Sopron ezt a rövid időszakot. A félidő utolsó másodperceiben Briann January extra gólpasszából Jelena Brooks értékesített ziccert, kialakítva a nagyszünet a 41-28-as eredményét. A Sopron 34-ből 15-öt értékesített mezőnyből, míg a Szekszárd 27-ből 10-et. A hazaiak emellett 23-15-re vezettek a lepattanókban. Mindkét oldalon 5-5 eladott labda szerepelt a statisztikán. Óriási kérdés volt, hogy milyen mederben folytatódik a mérkőzés a harmadik negyedben. Miklós Melinda triplájával és Studer Ágnes ziccerével 49 másodperc alatt 41-33-ra szépített a Szekszárd, megalapozva a szorosabb folytatást.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Támadásban kiváló ritmust kaptak el a szekszárdiak. Mindent elmond a játék képéről, hogy a harmadik 10 percben a 14 mezőnykísérletéből 10-et értékesített a KSC és 28 pontot szerzett. A két gárda között 47-39-ig 8-10 egység környékén mozgott a differencia. Ezt követően viszont Mányoky Réka duplájával és Miklós Melinda triplájával 47-44-re felkapaszkodott a Szekszárd. Hazai időkérés után sem változott a játék képe. Jelena Brooks, Gabby Williams, Stefanie Dolson is betalált, 5 pontnál jobban azonban nem tudott elszakadni a Sopron. Rendre érkezett szekszárdi válasz. 57-48-nál volt egy megugrása a házigazdának, de az extázisban játszó Miklós Melinda és Nikolina Milic visszahozta a Szekszárdot. Az utolsó 10 percnek 61-56-ról vágtak neki a csapatok. Folytatódott a KSC jó sorozata, a végül 17 ponttal záró Miklós Melinda és Cyesha Goree két perc alatt 7-0-s futást vezényelt, amivel 63-61-re fordított a KSC. Ez egy 15-4-es sorozat volt összességében. Időkérés után Jelena Brooks és Briann January révén visszavette a kezdeményezést a Sopron. Ez azonban nem tartott sokáig, hiszen Miklós Melinda újabb hármasával 66-66-nál egyenlő volt az állás.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Rendkívül magas hőfokú és feszült találkozó kerekedett, ahol már egyik fél sem tudott elszakadni. Az utolsó három percbe 70-68-as soproni előnyről érkeztek a csapatok. Briann January technikaija után megnyílt a lehetőség a Szekszárd előtt, hogy akár a vezetést is megszerezze. Ezzel ekkor nem tudott élni, de egy perccel később Studer Ági triplájával 71-70-nél már a KSC-nél volt az előny. Soproni időkérés után Határ Bernadett értékesített duplát. Lélegzet-visszafojtva figyelte a publikum, hogy a labda végül milyen irányt vesz a gyűrűről. Célt ért és ezzel a találattal 72-71-nél a Sopron vezetett. Időkérés után a Szekszárd nem talált be. A másik oldalon fault után Fegyverneky Zsófia a kettőből egy büntetőt értékesített, így 73-71-re módosult az állás. A Szekszárd a hosszabbításért vagy akár egy triplával a győzelemért támadhatott, de nem sikerült dobóhelyzetet kialakítania. Óriási küzdelemben 73-71-es sikerrel 1-0-s előnybe került a Sopron.

Hirdetés