Hirdetés
Archivum

Sztáredzõ lánya lett a szerb kapitány:

:

Hirdetés

Szerbiában hatalmas csalódásként élték meg, hogy a válogatott a pótselejtezõn nem tudta kivívni az Európa-bajnoki részvételt. A kudarc után a szerb szövetségnél komoly változtatásokat ígértek és augusztus végére ki is nevezték az új kapitányt Marina Maljkoviæ személyében.

A kosárlabdát kedvelõk a Maljkoviæ névre biztosan felkapták fejüket és nem is alaptanul. Marina Maljkoviæ ugyanis az ismert szakvezetõ Bo¾idar Maljkoviæ lánya. Bo¾idar Maljkoviæ a legendás Jugoplastika Split trénere volt a 80-as évek végén és a 90-es évek elején. A spliti csapattal kétszer ért fel a csúcsra a legrangosabb európai kupasorozatban, de késõbb ugyanezt megtette a Panathinaikos és a Limoges vezetõedzõjeként is. Az 59 éves tréner az elmúlt 10 évben dolgozott Malagában, illetve a Real Madridnál is, ahol bajnoki címet szerzett és jelenleg a szlovén válogatott szövetségi kapitánya.

Félreértés ne essék az új szerb kapitány nem édesapjának köszönheti a kinevezést. Marina Maljkoviæot a nõi szakág legtehetségesebb edzõjeként tartják számon Szerbiában, miután az elmúlt négy évben négy bajnoki címet nyert, kettõt a Hemofarm Stada Vrsac, kettõt a Partizan Galenika Beograd szakvezetõjeként. A négy éves szerzõdést aláíró edzõnõt teljes szakmai és anyagi támogatásáról biztosította a szövetség, amely célul azt tûzte ki, hogy a szerb válogatott újra kvalifikálja magát világversenyekre.


„Nagyon boldog vagyok, hogy Marina Maljkoviæ elfogadta a felkérésünket. Amikor kineveztek a szövetség élére, célul fogalmaztam meg a nõi szakág felemelését és Marina Maljkoviæ szerzõdtetésével megtettük ebbe az irányba az elsõ lépéseket. Szerbia egykoron nagyon komoly erõt képviselt a nõi kosárlabdázásban, nagy versenyeken nyertünk érmeket. A lehetõség most is adott a nõi szakágban, de ennek kihasználásához professzionális és minõségi szakmai munkára van szükség. Az U20-as csapatunk Újvidéken éppen csak lemaradt az éremrõl, az U18-asok pedig negyeddöntõt játszottak Romániában, az eredmények alapján van okunk a bizakodásra.”
– mondta a B92.net portálnak Dragan Ðilas, a Szerb Kosárlabda Szövetség elnöke.

Hirdetés