Hirdetés
Archivum

Szupertorna Franciaországban:

:

Hirdetés

Péntektõl vasárnapig topcsapatok felkészülési tornáját követhetjük Rennes városából. Franciaország ugyanis Oroszországot, Szerbiát és Törökországot látja vendégül.

A múlt heti zaragozai erõfelmérõ mellett túlzás nélkül az Európa-bajnokságot megelõzõ legjobban várt torna a rennes-i. Ritkán látható négy ilyen topcsapat együtt. A házigazda franciáknál a sérülések minden elõzetes tervet felülírtak. Sarah Michel és Diandra Tchatchouang már korábban kidõlt, Helena Ciak-ról pedig hétfõn derült ki, hogy nem állhat a válogatott rendelkezésére. Elsõsorban magas posztokon gyengültek. Még várják Bria Hartley-t, aki óriási erõsítés lehet. Talán még nagyobb, mint tavaly a VB-n. Csúcsformában pattogtat New Yorkban. Valerie Garnier együttese a hétvégén Ukrajna ellen debütált és remek játékkal két nagy arányú gyõzelmet arattak. Ami szembetûnõ volt, hogy az extra védekezésük mellett igen ponterõsen játszottak. Ez már tavaly a Világbajnokságon elindult folyamat. Úgy néz ki, hogy ez lehet az új irány számukra. Nem véletlen, hogy a FIBA erõsorrendjében jelenleg elsõk.

Szerbia válogatottját itthon is nagyon sokan követik a nagyfokú magyar kötõdés miatt. Az elmúlt hétvégén debütáltak Szlovákia kétszeri legyõzésével. Az elsõ meccs kifejezetten ponterõsre sikeredett, a második pedig szenvedõs, küzdõs volt. Jelena Milovanovic visszatért a gyermekvállalás után és azt is tudjuk, hogy az elsõ nagyobb keretszûkítést is megtette a stábjuk. Ivana Raca, Jovana Popovic és Sara Krnjic munkáját megköszönve. Szerbiából bizakodó hangok érkeznek, bár azt mindenki hozzáteszi: ez a gárda már nem az, amelyik 2015-ben Eb-nyert, 2016-ban olimpiai bronzérmet szerzett. Nagyon sok múlik azon, hogy a rutinos klasszisok hazai közönség elõtt még egy nagy futásra össze tudják-e magukat rakni versenyképes állapotra. Most egy kicsit távolinak tûnik a francia, spanyol, orosz szint. Elsõsorban rotációban és szerkezetben. A hétvége választ adhat a versenyképességüket firtató kérdésekre.

Oroszország az egyik legtöbbet címlapokon szereplõ válogatott. Pár év kényszerszünet után újra versenyben lehetnek éremért. Ennek a kulcsa Maria Vadeeva, a kiváló centerük, aki a sportág meghatározó alakja lehet a következõ másfél évtizedben. Mellette Raisa Musina tehetségét sem szabad elvitatni, miközben mezõnyposztokon is képzett, jó alapokkal rendelkezõ játékosaik vannak. Az elmúlt évek szabályváltozásai kedvezõen hatottak a hazaiak játékperceire a sztárcsapatokban. Ráadásul náluk is igaz, hogy nem múlik el nyomtalanul, ha a legjobbakkal edzenek együtt a játékosok. Ahogy az Oroszországba érkezõ spanyol szakemberek is új impulzusokat adtak. Olaf Lange folyamatosan arra figyelmeztet, hogy azok a csapatok ellen is tudniuk kell hatékonynak lenni, akiket nem magas posztokon, hanem kicsikkel, sebességgel kell verniük. Zaragozában nagyon jó benyomást tettek. A FIBA erõsorrendjében a francia, spanyol kettõs mögött a harmadikak.

A mezõnyt Törökország teszi teljessé, akik csoportriválisunk. A törökök a felkészülési idõszak egyik pozitív meglepetése. Az új szakmai stáb új lendületet adott a játékuknak. Burgosban a spanyolokkal is versenyképesnek bizonyultak. Utána verték a letteket, a fehéroroszokat Rigában. Védekezésben léptek elõre a Világbajnoksághoz képest. Azok a játékosaik, akik a Fener, Hatay, Cukurova, Galatasaray négyesben lehetõséget kaptak, jó formában, motiváltan és eredményesen pattogtatnak. Ha itt Franciaországban is versenyképes formát mutatnak, könnyen lehet, hogy az elõzetes várakozásokhoz képest magasabbra kell õket rangsorolni. Nagy kérdés, hogy ki lesz a honosított: Kia Stokes vagy Quanitra Hollingsworth. Eddig inkább Stokes-t tesztelte a stábjuk.

Program

Június 14., péntek
18:00 Szerbia – Oroszország
20:30 Franciaország – Törökország

Június 15., szombat
18:00 Törökország – Szerbia
20:30 Franciaország – Oroszország

Június 16., vasárnap
16:00 Oroszország – Törökország
18:30 Franciaország – Szerbia

Hirdetés