Hirdetés
Archivum

TAO az utánpótlás-nevelés szolgálatában – konferencia Debrecenben:

:

Hirdetés

Négy év alatt 130 ezerrel nõtt a TAO-s sportágak utánpótláskorú versenyzõinek száma – hangzott el a Debreceni Egyetemen (DE) pénteken befejezõdött, a TAO az utánpótlás-nevelés szolgálatában, sportgazdasági megközelítésben címû kétnapos konferenciáján.

Borbély Attila, a DE sportgazdasági és -menedzsment tanszékének vezetõje, aki a Magyar Közgazdasági Társaság sportközgazdasági szakosztályának elnökeként vezette a konferenciát emlékezetett rá: a társaságiadó-kedvezmény (TAO) lényege, hogy a vállalkozások az öt látványsport (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, jégkorong, vízilabda) utánpótlás-nevelésére, illetve sportlétesítmény-fejlesztésre fordított támogatásukat 2011 óta leírhatják a társasági nyereségadójukból.

A rendszer elsõ tudományos alapokon nyugvó értékelését 2013 novemberében tartották a DE Gazdaságtudományi Karán (GTK). Azt követõen minden évben sportszakmai konferencián vitatták meg az aktuális kérdéseket. Ennek a folytatása volt a csütörtökön kezdõdött tanácskozás, amelyen a TAO-s sportágakban dolgozó szakemberek, sportvezetõk, edzõk, valamint kutatók, oktatók számoltak be tapasztalataikról.

Elõször a kedvezményezettek, majd a támogatók szemszögébõl tekintettük át a rendszer tapasztalatait, az idei évben pedig az utánpótlás-képzés és a sportgazdaság irányából vizsgáltuk meg a TAO támogatások hatásait – adott tájékoztatást Borbély Attila.

Bács Zoltán, a DE kancellárja szerint a sportgazdaság a világ legdinamikusabban fejlõdõ iparága. Az uniós tagállamokban öt százalékhoz közelít a sportgazdaság GDP-hez való hozzájárulása, míg Magyarországon ez 1-1,5 százalék. A trendek azt mutatják, hogy ez az érték itthon is fejlõdni fog, amihez a TAO nagyon jó alapot tud képezni – tette hozzá.

Évente körülbelül másfél milliárd forint TAO-támogatás érkezik Debrecenbe, amelyet fõként sportlétesítmény-fejlesztésre és utánpótlás-nevelésre fordítanak a sportszervezetek – hangsúlyozta a kancellár, s reményét fejezte ki, hogy a 2017 közepén véget érõ támogatási rendszernek lesz folytatása.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere: a tanácskozás egyrészt mutatja Debrecen elkötelezettségét a sport iránt, másrészt jelzi, hogy az önkormányzat és az egyetem szoros együttmûködésben dolgozik azon, hogy a TAO rendszeréhez kitûzött célok megvalósuljanak.

A rendszer komoly elmozdulást hozott a magyar utánpótlásképzésben és a sporthoz kapcsolódó gazdasági tevékenységben – fûzte hozzá.

Kozmann György, az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) sportért felelõs helyettes államtitkára a TAO legjelentõsebb eredményeit összefoglalva elmondta: 2011 óta 175 ezerrõl 302 ezerre nõtt a látvány-csapatsportok utánpótláskorú versenyzõinek száma, 300 új sportlétesítmény épült, és további 500 megújult.

Tóth Miklós, a társszervezõ Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke úgy véli, hogy a TAO révén megvalósult infrastrukturális fejlesztések hosszú távon a nemzet egészségügyi rendszerére is komoly hatással lehetnek.

Kutatások igazolják, hogy azoknak a gyerekeknek, akik eleget mozognak, felnõtt korukra négy-öt kilogrammal több csonttömege alakul ki, mint azoknak, akik nem sportolnak, így az elõbbiek kevésbé válnak sérülékennyé idõs korukra. Bizonyított továbbá, hogy ha a lakosság sporttal eltöltött idõtartama tíz százalékkal nõ, az nemzetgazdasági szinten tíz milliárd forint megtakarítást jelent az OEP-kiadásokat illetõen – részletezte Tóth Miklós.

A sportgazdaság fejlõdéséhez a Debreceni Egyetem is hozzájárul, a már választható és újonnan induló képzéseivel. A sportszervezõ szak évrõl évre az egyik legnépszerûbb képzés, jövõre pedig egy Európában egyedülálló gazdaságtudományi képzéssel, a sportközgazdász mesterszakkal bõvül az intézmény kínálata – hangzott el a konferencián.

Forrás: MTI

Videók az eseményrõl a Debreceni Egyetem honlapján érhetõek el

Hirdetés