Hirdetés
Utánpótlás

Tartalmas év áll a Soproni Darazsak Sportakadémia mögött:

:

Hirdetés

Bő egy esztendő telt el mióta megkapta az államilag elismert sportakadémiai minősítést a Soproni Darazsak Sportakadémia. Az intézmény honlapja videós riportot készített a Darazsak Sportakadémia Kft. ügyvezetőjével, Molnár Balázzsal az elmúlt időszak feladatairól.

Rendkívül nagy megtiszteltetés érte az egyesületünket. Az elmúlt két, két és fél évtized munkájának az elismerése volt az, hogy államilag elismert sportakadémiai minősítést kaptunk. Ez egyben egy nagy felelősség is, hiszen egy minőségi, él utánpótlás nevelésre vállalkoztunk ezen projekt keretében. Négy évre szóló keretmegállapodást kötöttünk a magyar állammal.

– fogalmazott Molnár Balázs, majd hozzátette: “Természetesen voltak olyan infrastrukturális beruházások, amelyek ehhez a típusú feladatellátáshoz szükségesek.” A videós összeállításban külön is kiemelték az erősítő termet, mely minden igényt kielégít és kifejezetten a sportakadémia munkatársainak a szakmai iránymutatása mellett került az eszközpark kialakításra.

Központi eszközbeszerzés keretében sporttudományos mérésekre használható eszközparkot kaptunk. Többet között catapult rendszert – teljesítménymérő eszközt -, kamerákat az edzések rögzítéséhez, videóelemzéshez szoftvereket és egyéb humánkineziológia területén használható eszközöket. Stabilométert, izokinetikus dinamométert. Rehabilitáció területén használható antigravitációs futópadot, amely eszközök beüzemelése, megismerése, mindennapi rutin elsajátítása, folyamatos használata nagy szakmai kihívás az itt dolgozó sportszakembereknek.

– mondta a további fejlesztésekről Molnár Balázs.

“Háttérstábunk profi média és marketing stábbal bővült, akiknek a munkájukra a digitális oktatás terén nagyon tudtunk támaszkodni. Minőségi oktatási anyagok készültek a tavasz folyamán, ami rendkívül fontos.” – folytatta a fejlesztések felsorolását Molnár Balázs. Példaként hozva a sporttáplálkozással foglalkozó sorozatot. “Ha a sportolóink étkezéséről beszélünk, az nem csak azt jelenti, hogy napjában egyszer-kétszer  gondoskodunk az akadémistáink étkezéséről, hanem egy szemléletformálásról beszélünk.” – tette hozzá.

A Soproni Darazsak Sportakadémián a kiválasztás terén is szeretnének előrébb lépni.

A kiválasztás a következő évek kulcsfontosságú feladata. Még több energiát szeretnénk erre fektetni. Ez az év arra volt elegendő, hogy kialakítottuk azokat a regionális kapcsolatokat – elsősorban Nyugat-Dunántúlon – melyek lehetővé teszik, hogy ezt a kiválasztó munkát újra tudjuk gondolni. Ennek volt a másik fontos lépcsője, hogy egy fejlődés követő és kiválasztó mérőrendszer került kialakításra. Ezt a projektet Cserny Réka és Czirják Szilvia vezették.

A mérőrendszer segítségével a sportakadémiai szintet tudják megállapítani, hogy mely sportolók azok, akik sportakadémiai szinten képezhetőek tovább – tette hozzá Molnár Balázs, hangsúlyozva, hogy egy fejlődéskövető rendszer is működik, amivel a beiskolázott tanulók fejlődését tudják nyomon követni.

A Soproni Darazsak Sportakadémia értékelő riportjában a Balaton partján fekvő Gyenesdiáson Fegyverneky Zsófia és Honti Kata vezetésével tartott nyári táborra is kitértek. Erről lapunk is készített részletes összeállítást, melyben Fegyverneky Zsófia nyilatkozott a tapasztalatokról.

“Egyrészt egy csapatépítő jellege is volt, mert a pandémia első hulláma után szükség volt ilyen jellegű közösségi programokra is. Emellett szakmailag sem elhanyagolható. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az egyének képzésében, fejlesztésében hiszünk.” – foglalta össze a tábor céljait Molnár Balázs. “Két ikonunk állt rendelkezésre, akik évekkel ezelőtt elkezdtek egy hasonló tábort működtetni Olaszországban. Honti Katáról és Fegyverneky Zsófiáról beszélünk, az iránymutatásukkal, szakmai elképzelésükkel, de a sportakadémia szakmai vezetésével egyeztetve került kialakításra a hét programja.”

A 2021-es feladatokat a Darazsak Sportakadémia Kft. ügyvezetője az alábbiak szerint foglalta össze:

A 2020-as év az alapozásról szólt. 2021-ben célunk, hogy azt a szakember állományt, azokat az eszközöket, infrastrukturális adottságokat, amelyek jelen pillanatban rendelkezésre állnak, még hatékonyabban, még eredményesebben tudjuk használni. Ez egy komoly kihívás, hiszen számtalan szerteágazó területen kezdtünk el kibővített munkát végezni. Egy éve beszéltünk arról is: ahhoz, hogy a sportakadémia előrébb léphessen, akár egy kategóriát növekedhessen, szükség van infrastrukturális bővítésekre. Jelesül a sportkollégiumi infrastruktúráról beszélek. Ebben is sikerült az év folyamán előrébb lépni. Gőzerővel dolgozunk azon, hogy a közeljövőben konkrétumokról is tudjunk beszélni.

A teljes riport megtekinthető az alábbiakban:

Hirdetés