Hirdetés
USA

A nemzetközi kosárlabdával összhangba kerül a hárompontos vonal az amerikai egyetemi bajnokságban:

:

Hirdetés

Az NCAA szakmai bizottsága a női kosárlabdában egy fontos változtatást eszközölt. A 2021/2022-es évadtól a hárompontos vonalat távolabb helyezik, így az amerikai női egyetemi meccseken is a FIBA égisze alatt ismert 6,75 méter lesz a távolság a gyűrűtől.

Eddig a hárompontos vonal a női egyetemi találkozókon 6.3246 méteren (20 láb, 9 hüvelyk) volt.  Ugyanakkor az elmúlt években annyit változott a játék és olyan mértékben javult a játékosok triplamutatója mind a három Divízióban, hogy változtatni kellett. Mind a hárompontos kísérletek száma, mind a sikeres triplák történelmi csúcsút döntöttek az elmúlt évadban.

A Divízió I-ben a csapatok mérkőzésenként átlagosan 16.4 hárompontos dobást vállaltak és abból 6.1 lett sikeres. A Divízió II-ben 20.5 kísérlet volt meccsenként és 6.4-et értékesítettek, míg Divízió III-ban 19.3 kísérletből 5.7 talált utat átlagban a gyűrűbe.

A döntés távolabb mutat női kosárlabdában, miután a hárompontos vonal áthelyezése a nemzetközi profi karriert tervező játékosok átállását is segíti.

A triplák mezőnyszázalékának alakulása a Divízió I-ben:

Hirdetés