Hirdetés
Archivum

Telt házas egyetemi csúcsrangadó következik az Egyesült Államokban:

:

Hirdetés

Hétfõrõl keddre virradóra rendezik az alapszakasz legjobban várt egyetemi meccsét az Egyesült Államokban. Az országos rangsorban elsõ helyezett UConn a második helyen rangsorolt South Carolina vendége lesz. A találkozóra már pénteken elkelt elõvételben mind a 18 ezer jegy, így garantált a telt ház és a fantasztikus hangulat.

Fotó: gamecocksonline.com

Fotó: gamecocksonline.com

A Divízió I-ben már csak ez a két csapat veretlen, Geno Auriemma és Dawn Staley tanítványai egyaránt 22-0-val állnak. A két gárda egy évvel ezelõtt fordított felállásában találkozott. Akkor a South Carolina volt az elsõ helyen rangsorolt alakulat és az UConn a másodikon. A rangadót abban az esztendõben a UConn otthonában rendezték és Auriemma csapata 87-62-es gyõzelmet aratott, amivel helyet is cserélt a két együttes. Nem véletlen tehát, hogy saját telt házas közönsége elõtt a South Carolina szeretne visszavágni. Nagy kérdés természetesen, hogy az utolsó egyetemi évét teljesítõ Breanna Stewart vezette UConn megfogható-e. A tengerentúli szakírók inkább abba az irányba mennek el, hogy nem.

Két kiemelkedõen védekezõ csapatról van szó. Egészen durva mutatókat találunk, ha egy kicsit jobban belemerülünk a statisztikába. A UConn az utolsó öt meccsén összesen 191 pontot kapott, legutóbb szombaton este az East Carolina mindössze 46 pontig jutott ellenük. Auriemma tanítványainak az utolsó nyolc ellenfele mind átlépte egy meccsen belül a 20 eladott labdát. A South Carolina az idei szezonban átlagosan 34.9%-os mezõnymutatón tartja riválisait. Dawn Staley lányai különösen ügyelnek arra, hogy triplákat ne kapjanak. Átlagosan 27.9%-kal értékesítik ellenük a hármasokat a csapatok. Az utolsó hét ellenfelükbõl hat csapatnak mindössze három vagy annál kevesebb triplakísérlete volt egész meccsen. Átlagban pedig mindössze 56.5 pontot kapnak találkozónként.

Egyet azonban nem szabad elfelejteni, hogy egy olyan kiemelt rangadó, amely 18 ezer nézõ elõtt zajlik és országos televíziós közvetítést kap, az messze nem a statisztikáról szól. Sokkal inkább a mentális felkészültségrõl és az UConn ebben az egyik legerõsebb. Geno Auriemma csapata nem csak azzal emelkedik ki, hogy a legjobban összerakott szakmai programmal dolgoznak, a legtöbb tehetséget õk vonultatják fel, hanem azzal is, hogy fejben is õk bírják a legjobban a kiemelt találkozókat. A UConn a sportág történetében eddig 21 olyan meccsen játszott, amikor az országos rangsor elsõ és második helyezettje csapott össze és ebbõl 18-at megnyertek. A South Carolina mutatója eközben 0-18 az elsõ helyen rangsorolt csapatok ellen.

Hogy mekkora felhajtás övezi nõi kosaras berkekben a mérkõzést az Egyesült Államokban, azt nem csak az elõvételben eladott jegyek mutatják. Például az Atlanta Dream WNBA csapatának legnagyobb szurkolói közössége buszt szervezett a meccsre, ami az Egyesült Államokban messze nem olyan természetes, mint Európában. Õk nem kevesebb, mint 430 mérföldet, azaz 692 kilométert utaznak majd, hogy részesei legyenek a szezon legnagyobb egyetemi rangadójának.

Hirdetés