Hirdetés
Archivum

This is 4 Shabtai!:

:

Hirdetés

Hatalmas csatában, kiváló színvonalú összecsapáson 87-80-ra verte a Szpartak Moszkva a Ros Casares Valencia együttesét az EuroLiga döntõjében.

Elképesztõ összecsapásra volt kilátás a legrangosabb európai kupasorozat fináléjában, mivel hagyományosan a Valenciát tartják a szakemberek a kontinens egyetlen olyan csapatának, aki képes lehet megtörni az orosz hegemóniát.

Az elsõ negyedben nem lettünk okosabbak a gyõztes kilétét illetõen. A csapatok szemmel láthatóan nem tudtak mit kezdeni egymással. Az orosz szurkolókat az tölthette el örömmel, hogy Taurasi mellett Mc Carville és Bird is sokkal élesebbnek tûnt, mint a pénteki elõdöntõben. A hazaiak pedig arra építhettek, hogy centerjátékuk ezúttal is remek volt. A végül 19 pontig jutó DeLisha Milton-Jones és a 16 pontos Erika De Souza uralták a gyûrû alatti területeket. A negyed végére nem alakult ki nagy különbség, egy utolsó másodperces Mc Carville kosárral 24 – 23-ra a Szpartak Moszkva vezetett.

Mc Carville remeklése a második negyedben is folytatódott. Az amerikai magas ember talán mindenkit meglepetett a csarnokban, pontosan célzott, ráadásul kiváló mezõnymunkát is végzett, nem egy szép elzárás, jó védekezés és labdaszerzés köthetõ a nevéhez. A második 10 percben lassan, de biztosan egyértelmûvé váltak az erõviszonyok. Ha nem is nagy, de stabil 4-6 pontos elõnyre tett szert a Moszkva, ahol Osipova és Korstin révén végre az orosz játékosok is mutattak valamit. Eközben a hazaiaknál DeLisha Milton-Jones komoly faultproblémákba ütközött és a labda nem egyszer dadogott az egyébként rendkívül megbízható Palau kezében.

A magára találó Montañana és a pályafutása csúcsát idézõ Valdemoro pontjainak köszönhették a valenciaiak, hogy nem dõlt el végleg a csata. Korstin zsinórban szerzett hat pontjával és Mc Carville bravúros megmozdulásainak köszönhetõen ugyanis 49-39-re vezetett a szünetben Pokey Chatman gárdája.

A harmadik 10 percre összességében nyugodtan mondhatjuk, hogy nem hozott gyökeres változást a játékban. A valenciának csak fellángolásai akadtak, igaz az egyik ilyen annyira jól sikerült, hogy 1 pontra megközelítették ellenfelüket, de a döntõ szituációkban rendre hibáztak a hazaiak. Amikor a vezetésért támadhatott Isma Canto együttese, a hazai kedvencek hol kidobták a labdát a pályáról, hol egészen átlátszó megoldásokat választottak.  Eközben a vendégeknél a végül 29 pontig jutó Taurasi és a 16 pontnál megálló Korstin kulcspillantokban lehetetlen helyzetbõl is betalált, így 63-57-es állásról indult a negyedik negyed.

Az utolsó 10 percet a címvédõ már magabiztosan uralta a fizikálisan és mentálisan is elfáradó Valencia ellen. Amikor Taurasi triplájával 2 perccel a lefújás elõtt 81-70-re elment a Moszkva, eldõlt a csata. Az utolsó percben már felesleges faultokra sem volt szükség. Megérdemelten hódította el a trófeát a Szpartak Moszkva. A rekordot jelentõ 7800 elõtt lebonyolított finálé végeredménye 87 – 80 lett.

A díjátadásra érdemes külön is kitérni. Szívszorító látvány volt, ahogy a világklasszis sportolók könnyes szemmel emlékeztek a megosztó személyiségû klubtulajdonosra, a november 2-án Moszkvában meggyilkolt Sabtaj Kalmanovicsra. A Szpartak játékosai „This is 4 Shabtai” feliratú pólóban vették át a trófeát, melyet a sportigazgató késõbb átnyújtott a volt klubtulajdonos feleségének.

A bronzérmet a Jekatyerinburg szerezte meg, miután 34 ponttal verték a Krakkót.

A Final Four legértékesebb játékosa, MVP-je Diana Taurasi lett.

Eredmények

Döntõ
Szpartak Moszkva –Ros Casares Valencia 87–80

3. helyért
UMMC Jekatyerinburg – Wisla Can-Pack Krakkó 84–50

Hirdetés