Hirdetés
Magyarország

Tisztes isztambuli helytállással zárta le idei nemzetközi szereplését a Szekszárd

Galatasaray - Atomerőmű KSC Szekszárd 76-69 (19-21, 26-12, 17-20, 14-16)

Európa Kupa, negyeddöntő 2. mérkőzés
Isztambul, Şehit Mustafa Özel Spor Kompleksi
Sanchez Sixto, Vavrova, Cavar (Rangelova)

Galatasaray: Davis 19/9, Plum 28/3, Krajisnik 4, Aydin 5/3, Evans 8. Csere: Sahin, Gulcan, Balotu, Albayrak, Yilmaz 8/6, Yavuz.

Atomerőmű KSC Szekszárd: Studer 3/3, Mányoky 6/6, Friskovec 13/12, Goree 18, Milic 11. Csere: Morgan 12/12, Bálint, Krnjic 6, Horváth.

Továbbjutott 164-129-es összesítéssel a Galatasaray.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az Atomerőmű KSC Szekszárd nagyot küzdve, tisztes helytállás mellett 76-69-es vereséget szenvedett Isztambulban a Galatasaray gárdájától az Európa Kupa negyeddöntő visszavágóján. A törökök az első meccsen kiharcolt nagy előnyükre építve összességében 164-129-re nyerték a párharcot és ezzel bejutottak a négyes döntőbe, melyet április 5. és 7. között rendeznek később kijelölésre kerülő helyszínen.

Az oda-visszavágós kuparendszerű párharc második felvonását 28 pontos előnyben várta a Galatasaray. A Szekszárd dolgát betegségek és sérülések is nehezítették. Mindössze kilenc játékossal kelt útra a magyar csapat. Zseljko Djokics vezetőedző sem tudott a tanítványaival tartani, az együttest ezen az estén segítője Horváth Zsófia irányította. Minden nehézség ellenére kifejezetten jól kezdett a Szekszárd. Nikolina Milic 2+1-es helyzetével és Cyesha Goree duplájával másfél perc után 5-0-ra mentek a mieink. Sokáig őrizte vezetését a magyar csapat, 9-4-re és 11-6-ra is ment a KSC. Ekkor időt is kért a Galata stábja. Feltételezhetően nagyobb koncentrációt kértek a játékosaiktól, akik ezt meg is fogadták. Egy 9-0-s futással 15-11-re fordítottak. Az első negyed végjátékában Kolby Morgan és Zala Friskovec is betalált távolról, így 19-17-nél sikerült visszavenni a vezetést. Az első szakaszt az ekkor már 12. pontját szerző Cyesha Goree duplája zárta, amivel 21-19-re ment a KSC. A második negyedet egy hazai tripla vezette fel, de erre még Studer Ági tudott válaszolni. Az első félidőt meghatározó futást 24-22 után vitte be a házigazda.

Fotó: FIBA.Basketball

Már 7-0-s sorozatban voltak a törökök, amikor 29-24-nél Horváth Zsófiának időt kellett kérnie. Végül 31-24-et követően Nikolina Milic törte meg a kosárcsendet. A különbség 36-26-nál érte el a 10 egységet. Az első negyedben 4, a másodikban 14 gyorsindításos pontja volt a házigazdának. A Galata helyzetét nehezítette, hogy Tina Krajisnik bokasérülést szenvedett és le kellett cserélni. A játékát ezen az estén már nem kockáztatták meg. A Szekszárd tartását dicséri, hogy sikerült megfogni a meccset. Mányoky Réka triplájával 38-31-nél újra 10 pont alatt járt a különbség. Kulcsfontosságú volt, hogy a félidőig nem tudtak érdemben nagyobb különbséggel ellépni a törökök. 20 perc után 45-33-ra mentek. Szekszárdi oldalon továbbra is Cyesha Goree bizonyult a legeredményesebbnek, míg a Galatánál Kelsey Plum, aki úgy járt 19 pontnál, hogy abból 13-at a második negyedben szerzett. A török csapat továbbjutása nem forgott veszélyben, de a második félidőben is komoly erőt mutatott a Szekszárd. Nikolina Milic és Cyesha Goree találatai vezették fél ezt a szakaszt, majd jött Zala Friskovec triplája és 47-40-nél már látótávolságba került a KSC. A szlovén játékos egymaga 10 pontot szerzett ebben a szakaszban.

Fotó: FIBA.Basketball

A Galata még 51-40-nél megugrott 11 ponttal, de erre Kolby Morgan válaszolt egy triplával. Fontos kiemelni, hogy az első 30 percben a 22 triplakísérletéből 9-et értékesített a Szekszárd. A különbség a harmadik etapban 7-10 pont között látszott állandósulni, de ez magában hordozta a lehetőségét egy igazán szoros meccsnek. Így is lett: 53-43 után két triplával 53-49-re visszajöttek a mieink. Innen újra megléptek 7-9 egységgel a hazaiak, egy döntő futást azonban nem nem tudtak bevinni. Egy perc telt el a záró szakaszból, amikor Sara Krnjic és Kolby Morgan 62-60-ra felhozta a KSC-t. A Galata szakvezetése ismét időt kért, de amikor Kolby Morgan újabb hármasa célt ért, 63-62-nél már vezetett a magyar csapat. Kelsey Plum igyekezett a Galata élére állni. Ő is eredményes volt távolról, az utolsó öt percbe végül 65-65-ről fordultak a csapatok. Kalea Davis öt pontjával vett új lendületet a Galasatasaray, majd Shante Evans és Kelsey Plum következett. Összességében 9-2-es futással szakadtak el ismét a hazaiak és ez döntőnek bizonyult. Egy perccel a vége előtt 74-67-nél a mieinknél Horváth Dóra is belekóstolhatott a mérkőzés légkörébe, de a kevesebb lehetőséget kapó török játékosok szintén pályára kerültek. A meccset végül Sara Krnjic duplája zárta le. A Szekszárd 76-69-re alulmaradt, de nehéz helyzetben komoly lelki erőről tett tanúbizonyságot. Volt tartása a csapatnak és tisztes helytállással zárta le idei nemzetközi szereplését.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés