Hirdetés
Archivum

Tisztes pécsi helytállás Isztambulban:

:

Hirdetés

A Pécs 2010 csapata 18 pontos vereséget szenvedett Isztambulban a 7. Nemzetközi Fenerium Nõi Kosárlabda Tornán a bombaerõs Fenerbahce együttesétõl. A pécsiektõl Griffin, Iványi és Fegyverneky tudta felvenni a törökök ritmusát. Rátgéber László csapata a félidõben 24 ponttal vezetett, de a második 20 percet 40-34-re meg tudta nyerni a magyar bajnok.

Történelmi pillanatokat jegyezhettünk fel szombat este, mivel Rátgéber László elõször vezette 2008-as távozása óta aktuális csapatát a pécsiek ellen. A presztízsen túl komoly izgalmakat nem ígért a Fenerbahce –Pécs mérkõzés, mivel a törökök Taurasi, Taylor és Horaková nélkül is más szintet képviselnek, mint Zseljko Djokics együttese.

A Fenerbahce televíziójának köszönhetõen hazánkba is eljutott a mérkõzés élõképes közvetítése, így a szezonban elõször láthattuk a megfiatalított pécsieket komoly játékerõt képviselõ ellenfél ellen. Az elsõ negyedben a szoros elsõ perceket követõen hamar 10 pontra ugrott a különbség a két csapat között. Sajnos gyorsan bebizonyosodott, hogy ezen az estén a pécsiek közül csak az Iványi, Fegyverneky, Griffin trió veszi fel a versenyt a hazaiakkal. Az elsõ 10 perc dobópárbaja után 29-22 állt az eredményjelzõn, igaz ehhez a rengeteg ponthoz a magyar bajnok szétesõ védekezése is nagyban hozzájárult.

A második negyedben Zseljko Djokics tanítványai szívós munkával 26-33-ra zárkóztak fel, de ekkor ismét ritmust váltott a Fenerbahce és egy 19-2-es futással eldöntötte a mérkõzés sorsát. A szünetben 28-52-es állás mellett vonulhattak pihenõre a hölgyek. A nagy különbséghez a képességbeli és szerkezetbeli lehetõségeken túl a törökök extra dobóformája is kellett, 80%-a feletti hatékonysággal dobálták a duplákat és emellett rengeteg büntetõhöz is jutottak.

A harmadik negyedben Iványi Dalma vezetésével a Pécs megpróbálta állandósítani a különbséget, hogy nagy kiütés ne legyen ebbõl az estébõl. Ez sikerült is, ráadásul Rátgéber László is többet forgatta csapatát, így az utolsó felvonás elõtt újra csak 20 pont volt a két gárda között. A negyedik szakasz elejét megnyomta a házigazda, így ismét 24-26 pont környékén állapodott meg a differencia. Az utolsó 2 percben azonban a Pécs egy 8-0-s rohanással a faragott még a különbségen, aminek köszönhetõen a vége 68-86 lett.

Sohasem szerencsés, ha egy felkészülési mérkõzésre a televízió nyilvánossága elõtt kerül sor, mivel ez olyan, mintha egy épülõ házról úgy mondanánk véleményt, hogy közben még a mesteremberek fúrnak-faragnak. Ebbõl kifolyólag nem szabad messzemenõ következtetéseket levonni a találkozóból, fõleg úgy, hogy Djokics mester még szombat délelõtt is edzést vezényelt lányainak, azonban szembetûnõ volt, hogy a magyar bajnoki címvédõnek mennyire meggyûlt a baja a Matovics-Yilmaz kettõssel. A pécsieknél a rutin is hiányzott, miközben Iványi (14 pont)és Fegyverneky (13 pont) otthonosan mozgott a török sztárok között, Griffin (15 pont) pedig élt a felkínált lehetõségekkel, addig a többieken helyenként a bénultság érzõdött.

A statisztikai lapra pillantva kiderül, hogy a törököknél a Tuncluer (19 pont), Yilmaz (16 pont), Matovics (14 pont) trió vitte a prímet. Vajda Anna egy kisebb bokasérülés miatt nem lépett pályára.

A nap elsõ mérkõzésén a Kassa 98-54 arányban kiütötte a bolgár Lukoil Neftochimik Burgas csapatát.

Eredmények

Good Angels Kosice– Lukoil Neftochimik Burgas 98-54
Fenerbahçe–Pécs 2010 68-86

Hirdetés