Hirdetés
Archivum

Tíz éve sikeresen vívta meg a negyeddöntõt a Bourges ellen a Sopron:

:

Hirdetés

Kedden este megkezdõdik az Euroliga negyeddöntõ párharc a Sopron Basket és a Bourges között. A legrangosabb európai kupasorozat egyik tradicionális párharcát jelenti ez a rivalizálás. Tíz évvel ezelõtt a Bourges ellen negyeddöntõzött a Sopron és akkor sikerült a bravúr. Errõl a találkozóról korábban összeállítottunk egy múltidézõt. Az alábbiakban ezt közöljük újra. Cikkünket Tóth Zsombor galériája teszi teljessé.

(A cikk eredetileg 2017. február 20-án jelent meg a wbasket.hu oldalon)

Az Euroliga 2008/2009-es kiírását 24 csapattal bonyolították le, ez volt a sorozat történetének legnépesebb mezõnye. A csapatok négy darab hat együttest felvonultató csoportban kezdték meg a küzdelmeket. A soproni gárda a „B” jelû hatos második helyezettjeként jutott a legjobb 16 közé. A csoportkör 6 gyõzelmet és 4 vereséget hozott. Sikerült legyõzni kétszer a TTT Rigát és kétszer a Brno-t, mellettük pedig a Lille és a CSZKA Moszkva elleni sikerek tették teljessé a csoportkört.

A nyolcaddöntõben a Wisla Krakow érkezett ellenfélként. Akkoriban a lengyelek a Kobryn, Marta Fernandez, Dupree – féle alapcsapattal dolgoztak. Pályaelõnybõl sikerült õket 2-1-re legyõzni. Ennek a sikernek köszönhetõen következett a Bourges elleni negyeddöntõ. Abban a kiírásban a Sopron volt a mezõny legfiatalabb átlagéletkorú csapata a maga 20.7 évével. A Bourges pedig az egyik legrutinosabb gárda: Celine Dumerc mellett a francia válogatott tapasztalt sztárjai Melain, Ndongue, illetve a brazil válogatott veterán centere Alessandra Santos alkotta a keretük vázát.

A negyeddöntõ párharc elsõ meccse minden elõzetes várakozást felülmúlt. A félidei 37-36-os vezetés után a harmadik negyedet 27-11-re nyerte a Sopron. A két gárda között a legnagyobb különbség 17 egység volt. A negyedik negyedben nagy hajrába kezdett a Bourges és az utolsó percben látótávolságba értek, sõt 6 másodperccel a vége elõtt 66-65-re felzárkóztak. A Sopron azonban nem engedte ki a kezébõl a meccset. A 68-65-ös siker alkalmával Jelena Milovanovic 25, Honti Kata 15, míg Amber Holt 12 pontot szerzett.

A második találkozó a telt házas közönség fantasztikus biztatása mellett már egyértelmû volt. A soproni csapat végig vezetett, a második negyedben a 8 pontot is elérte a különbség. A 32-25-ös félidõ után a harmadik etap 7-2-vel indult és emlékezhetünk rá, hogy itt már lélektanilag is nagy fölénybe került a magyar csapat. Ebben a szakaszban 50-33 is állt az eredményjelzõn. A negyedik negyedben sokáig maradt a kétszámjegyû differencia és az utolsó percekben már az önfeledt ünneplés is belefért.

A 70-63-as gyõzelem alkalmával Jelena Milovanovic volt a legeredményesebb 21 ponttal, míg Honti Kata 19 ponttal zárt. A teljesítményében az igazán extra az volt, mely akkoriban sokszor kiemelésre került, hogy 11 mezõnykísérletébõl 7 sikeresnek bizonyult azon az estén. Nagy ünneplés vette kezdetét Sopronban. Bár azokban az idõkben az Euroliga negyeddöntõ szintje lényegesen elérhetõbb magasságnak tûnt innen Magyarországról, mint napjainkban, az onnan való továbbjutás mindenképpen óriási bravúrnak számított.

A 2000-es évek végén még élt a „nemzeti elv”, így hamar kiderült, hogy a Final Four-ban a Salamanca lesz az ellenfél az elõdöntõben, míg a másik ágon a két orosz óriásnak a Jekatyerinburgnak és a Szpartak Moszkvának kellett mérkõznie a szabályok szerint. A Final Four-t Salamanca rendezte, ahol remek hangulatot varázsoltak a spanyolok és Sopronból is sokan elkísérték a csapatot. Az erõviszonyoknak megfelelõen a négyes döntõben nem sikerült meccset nyerni, de így is mindenkinek felejthetetlen élményt jelentett az a pár nap.

Különleges év volt az a sportág erõviszonyainak teljes átalakulása közepette. A soproni klub sokáig az utolsó esélyek egyikét ragadta meg, hiszen az oroszok már évek óta dominálták a sorozatot, de a török csapatok áttörése váratott magára. Ennek megfelelõen még a tradicionális gárdáknak is jutott elérhetõ hely a Final Four-ban. Éppen 2009 tavaszán nyerte az Európa Kupát a Galatasaray és az ezt követõ években már gyorsan erõsödtek a klubjaik. Új idõszámítás kezdõdött és azóta már tudjuk, hogy onnantól teljesen megváltoztak az arányok az Euroliga Final Four szintjén. Az áttörés 2018-ban jött össze, amikor ismét eljutott a legjobbak közé a magyar bajnok.

Hirdetés