Hirdetés
USA

Több fontos elismerést is kapott a női kosárlabda az ESPY gálán:

:

Fotó: UConn WBB

Hirdetés

Szombatról vasárnapra virradóra került során New Yorkban az ESPY gálára, mely során az elmúlt évad (2020 ősz – 2021 tavasz) legjobb hazai sportolóit díjazták az Egyesült Államokban. Több női kosaras elismerés is született.

A legjobb WNBA játékosnak járó díjat Breanna Stewart kapta meg, aki súlyos Achilles sérülésből visszatérve vezette bajnoki címre a floridai buborékos szezonban a Seattle Storm csapatát. Ezt európai szemmel kiegészíthetjük azzal, hogy az Euroliga Final Four MVP címét is megkapta tavasszal.

Maya Moore kapta az Arthur Ashe Bátorság-díjat (Arthur Ashe Courage Award). A története mindenki számára ismert lehet. Jonathan Irons jogi küzdelmét segítette az elmúlt években. A munkája célt ért, hiszen a konkrét tárgyi bizonyítékok nélkül, számtalan eljárási hiba ellenére betörésért és fegyveres támadásért elitélt Irons fellebbezése sikeres lett.

Az egyetemi női kosárlabdázás is főszereplővé lépett elő a gálán. A legjobb egyetemista női sportoló Paige Bueckers lett. A UConn újonca már tavasszal történelmet írt. Az AP-nél ugyanis az év játékosának választották. Először kapta azt a díjat elsőéves sportoló női kosárlabdában. A 19 éves szupertehetségként számon tartott Bueckers 20.1 pontot, 5.9 gólpasszt, 2.3 szerzett labdát átlagolt. A mezőnyszázalékainak átlaga a hárompontosakat tekintve 45.9% lett a Final Four-ig vezető úton.

Az év edzője címet pedig Tara VanDerveer kapta. A Stanford női kosaras szakmai programját irányító edzőnő decemberben az egyetemi női kosárlabdázás legeredményesebb szakvezetőjévé lépett elő. A legendás Pat Summitt-ot is megelőzte a győzelmek számában. 1985 óta irányítja a Stanfordot és tavasszal 29 év után ismét bajnoki címet nyertek.

Hirdetés