Hirdetés
Magyarország

Több pozíció sorsa is nyitott az alapszakasz utolsó fordulója előtt:

:

Hirdetés

Szombaton rendezik a hazai élvonal alapszakaszának utolsó fordulóját. Nézzük, hogy miként alakulhat az alapszakasz végeredménye. Több pozíció sorsa is nyitott még. Két hely kiadó a rájátszás mezőnyét tekintve, ezekért három gárda fut versenyt.

Menetrend – 22. forduló – március 25., szombat

18:00 Atomerőmű KSC Szekszárd – SERCO UNI Győr
18:00 Ludovika Csata – DVTK-Hun-Therm
18:00 TFSE-MTK – PINKK Pécsi 424
18:00 E.ON ELTE BEAC – VBW CEKK Cegléd
18:00 NKA Universitas PEAC – Sopron Basket
18:00 Vasas Akadémia – BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós

Tabella

Az utolsó fordulóra az első helyen a Sopron Basket együttese fordul. A címvédő 20 győzelemmel és 1 vereséggel rendelkezik, már korábban bebiztosította alapszakasz elsőségét. Mögötte viszont minden nyitott.

A második helyért a SERCO UNI-Győr és a DVTK HUN-Therm fut versenyt. Mindkét gárda 18 győzelemmel és 3 vereséggel rendelkezik. Mindkét csapat kétszer kapott ki a Soprontól, míg az egymás elleni mutatójuk 1 győzelem és 1 vereség. A csapatok októberi győri mérkőzését 88-79-re nyerte az UNI-Győr, míg a miskolci visszavágót január végén 94-87-re a DVTK. Ez azt jelenti, hogy az egymás elleni összevetésben egy ponttal a győriek jobbak. Azonos mutató esetén tehát a Győr végezne előrébb.

Az utolsó fordulóban a SERCO UNI-Győr Szekszárdra látogat, míg a DVTK HUN-Therm a Ludovika-Csata vendége lesz. Ha a Győr nyer Szekszárdon, akkor biztosan második. Veresége esetén változhatna a jelenlegi sorrend. Akkor ugyanis a DVTK egy fővárosi sikerrel előzhetne.

Nyitott a 4-5. hely sorsa is. Ezért az NKA Universitas PEAC és az Atomerőmű KSC Szekszárd fut versenyt. A pécsiek 15 győzelemmel és 6 vereséggel rendelkeznek, míg a szekszárdiak mérlege 14 győzelem és 7 vereség. Az utolsó fordulóban az NKA Universitas PEAC a Sopron Basket csapatát látja vendégül, míg az Atomerőmű KSC Szekszárd a SERCO UNI-Győrt. Ha a pécsiek nyernek a listavezető ellen, akkor biztosan negyedikek. Vereség esetén viszont veszélybe kerülne ezen pozíciójuk, hiszen az Atomerőmű KSC Szekszárd egy Győr elleni sikerrel utolérné őket. Ebben az esetben az egymás elleni eredmény a szekszárdiaknak kedvezne. A két csapat decemberi meccsét ugyanis 67-65-re nyerte a PEAC, míg a márciusi visszavágót 63-59-re a Szekszárd.

A 6-9. hely sorsa sem dőlt még el. Ott négy budapesti gárda versenyfutása bontakozott ki az évad során. Közülük az utolsó forduló előtt az E.ON ELTE BEAC az egyetlen, amely már matematikailag is biztosította helyét a rájátszásban. Sőt, az is biztos, ha szombaton legyőzi a VBW CEKK Cegléd gárdáját, akkor minden számolgatás nélkül megszerzi a 6. helyet. Az egyetlen gárda ugyanis ebben a bolyban, amelyiknek esélye van 10 győzelemre az alapszakaszban.

A TFSE-MTK csapatának szintén kiválóak az esélyei ebben a négyesben, hiszen a nyeretlen sereghajtó PINKK Pécsi 424 ellen bármilyen arányú sikerrel matematikailag is biztosítaná helyét a legjobb nyolc között.

A Vasas Akadémia ezt nem mondhatja el magáról. A BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós alakulatával mérkőznek. Amennyiben nyer a Vasas, akkor arra kell figyelnie, hogy elkerülje a hármas körbeverést a TFSE-vel és a Ludovika-Csatával. Ebben az esetben ugyanis mini-tabella döntene és így a 9. helyre szorulna a Vasas. Ha a Vasas mellett a TFSE és a Csata nyer, akkor a Vasas kizárólag négyes körbeverésben bízhatna. Tehát abban, hogy a BEAC alulmarad a Cegléd gárdájával szemben. Ekkor négyen állnának 9/13-mal és a Csata szorulna a 9. helyre. Vereség esetén a Vasasnak nem lenne esélye a rájátszásra, hiszen a TFSE-vel és a Csatával szemben is rosszabb az egymás elleni eredménye.

A Ludovika-Csata a DVTK HUN-Therm gárdájával mérkőzik. Győzelem esetén a Csata akkor vívhatná ki a legjobb nyolc közé jutást, ha elkerülné a négyes mini-tabellát a 9/13-as mutatós csapatok között. Ahogy az előbbiekben kiemeltük, négyes mini-tabella esetén a 9. helyre szorulna a Csata. Minden más esetben viszont egy győzelem rájátszást érne a csapatuknak. Vereség esetén a Csata csak akkor juthatna tovább, ha a TFSE és/vagy a Vasas alulmaradna szombaton.

Három gárda már biztosan az alsóházban folytatja. Ez a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós, a VBW CEKK Cegléd és a PINKK Pécsi 424. Ugyanakkor, ahogy kiemeltük az előzőekben, egyik együttes szerepe sem súlytalan az alapszakasz utolsó fordulójához érkezve. Bármelyik csapat egy idegenbeli bravúrral alapjaiban befolyásolná a rájátszásért zajló versenyfutást.

Hirdetés