Hirdetés
Archivum

Tokióban vendégszerepelt a szlovák válogatott:

:

Hirdetés

Nem mindennapi meghívásnak tett eleget a szlovák válogatott. Északi szomszédaink Tokióban léptek pályára Japán válogatottja ellen. A két csapat szombaton hétfõn és kedden mérkõzött meg egymással. Mindegyik összecsapást a hazaiak nyerték.

Fotó: Japan Basketball Association (JABBA)

Fotó: Japan Basketball Association (JABBA) – forrás: www.japanbasketball.jp

Mindkét válogatott selejtezõre készül. A házigazda japánok az olimpiai selejtezõre építik a csapatukat, melyre Ankarában kerül sor június végén. A szlovákok pedig a magyar válogatotthoz hasonlóan Európa-bajnoki részvételért harcolnak. A két gárda a felkészülés eltérõ szakaszában tart. A szlovákok május 14-én kezdtek és ezek voltak az elsõ mérkõzéseik, míg a japánok már egy tengerentúli túrán is túl vannak, ahol a Phoenix Mercury és a Los Angeles Sparks alakulatával is összecsaptak.

Jalcováék pénteken érkeztek meg Tokióba és az elsõ edzésük igen kalandosra sikeredett. Egy kisebb földrengés rázta meg a japán fõvárost. Ivan Benninghaus, a válogatott csapatvezetõje a szlovák szövetség honlapjának elmondta, hogy furcsa érzés volt a csarnokban, ahol az edzést tartották, megélni ezt az egészet. A küldöttségükben hatalmas riadalmat keltett az eset, miközben a helyiek szinte természetesnek vették a földmozgást.

Ami a mérkõzéseket illeti, a japánok háromszor is legyõzték a szlovákokat. Az elsõ találkozón 65-62-es hazai siker született. Ekkor az európai gárda még 7 ponttal megnyerte az elsõ szakaszt, majd a két középsõ negyedben a japánok 10 ponttal szereztek többet és ez döntõnek bizonyult. A találkozón Ivana Jalcová 16, Klaudia Lukacovicová 12 pontot szerzett.

A második összecsapáson Jalcová 19 pontja ellenére 80-74-es vereséget szenvedtek a szlovákok. Ekkor Ivan Vojtko válogatottját Lukacovicová kisebb sérülése is hátráltatta, egy rossz mozdulatnál ugyanis kiment a bokája. Hogy mennyire súlyos a sérülés, majd csak a részletes orvosi vizsgálatok után derül ki.

A harmadik mérkõzésen hosszabbításra került sor. A rendes játékidõ végén 56-56 állt az eredményjelzõn és végül 66-64-re nyert a házgazda. 5.5 másodperccel a lefújás elõtt Jalcová kezében ott volt a lehetõség a gyõzelemre, de a távoli dobása lejött a gyûrûrõl. Ezen az összecsapáson a szlovák válogatott legeredményesebbjének a 21 pontos Lucia Kupcikova bizonyult.
 

A találkozókra a helyi közönség vevõ volt, a nézõszám Tokióban 2000 és 3500 között mozgott a hétvégén.

Eredmények
Japán – Szlovákia 65-62 (17-23, 14-9, 16-11, 18-19)
Japán – Szlovákia 80-74 (18-16, 23-23, 22-14, 17-21)
Japán – Szlovákia 66-64 (8-16, 14-8, 16-15, 18-17, 10-8)

A szlovák válogatott a selejtezõk során a C-csoportban szerepel, Litvánia, Szlovénia, Belgium és Hollandia legjobbjai lesznek az ellenfeleik.

Hirdetés