Hirdetés
Archivum

Török csoda Vardarli varázslata után:

:

Hirdetés

A török válogatott Vardarli csodálatos pontjaival, hosszabbítás után gyõzte le a címvédõt. Az orosz csapat végig vezetve, támadásban és védekezésben is kimagasló teljesítménnyel múlta felül a cseheket. Borisz Szokolovszkij együttese ezzel bizakodva készülhet a döntõre, ahol ellenfelük meglepetésre Törökország lesz. A nap elsõ mérkõzésén Montenegró 8 ponttal verte Litvániát és így szombaton este játszhat Horvátországgal a még olimpiai selejtezõt érõ 5. helyért. Összefoglaló péntekrõl.

NYILATKOZATOK    FOTÓK

 

Török csoda Vardarli varázslata után

Óriási volt! Nem lehet erre mást mondani. Kezdjük rögtön a végérõl, mert a csoda ott történt. 42-49-rõl indult a negyedik negyed. A francia válogatott a harmadik etapban nagyot küzdött, de az elsõ félidõben összeszedett 7 pontos hátrányán nem tudott faragni. A negyedik szakasz Lawson triplájával indult, így rögtön 4 pontra olvadt a különbség. A következõ percekben 3-5 pont környékén állandósult a differencia, majd 4 perccel a lefújás elõtt 50-51-re jöttek fel a gallok. Ezt követõen Yilmaz volt eredményes, majd egy Lawson dupla és két Gomis büntetõ után 3 perccel a rendes játékidõ vége elõtt 54-53-ra a címvédõ vezetett.

Ami innen jött, az be fog kerülni minden év végi összefoglalóba. Yilmaz két büntetõje után 54-55-re visszavették a vezetést a törökök, ezt követõen Digbeu elvágott egy triplát, majd újra jöttek Yilmazék. Már szinte lejárt a támadóidõ, amikor a klasszis center a triplavonalon kívül álló Vardarlinak adta ki a labdát, aki kifordulva, egy sajátos mozdulattal, de eljutatta a játékszert a gyûrûbe. Ezzel 54-58 volt a törököknek. Pierre Vincent alakulata nem hagyta magát, Gomis és Digbeu triplája után 60-58-nál már a címvédõ járt elõrébb.

Az utolsó percbe fordultunk és ismét Vardarli vette kezébe a csapata sorsát, betört a palánk alá és egy, a triplájához hasonló furcsa mozdulattal a labdát elindította a gyûrû felé. A játékszer egy kicsit hezitált, majd megkegyelmezett a törököknek és bepördült a gyûrûbe. A végjátékban már egyik csapat sem talált be. Az utolsó támadás joga a törököké volt és 7 másodperccel a lefújás elõtt Dumerc szabálytalankodott, de Vardarli mindkét büntetõt kihagyta. A hátralévõ idõben Dumerc végigrobogott a pályán, de dobása nem ért célt. Jöhetett a ráadás!

A hosszabbítás elején rosszul büntetõztek a törökök, így 62-61-es elõnybe került a címvédõ. Ezt követõen azonban Alben bevágott egy triplát, majd egy sikeres középtávolival Nevlin 62-66-ra módosította az állást. A végjátékba tehát Ceyhun Yildizoglu tanítványai fordultak elõnnyel. Itt a franciáknál nem volt egy higgadt kéz, meglepetésre Dumerc is megremegett. A törökök pedig az utolsó másodpercekben már ünnepelhettek, Yilmaz két büntetõje után alakult ki a 62-68-as végeredmény.

Ami a mérkõzés elején történt az egy ilyen thriller után már kicsit feledésbe merült, pedig nem kis fordulatokat láthattunk. A franciák 7-2-vel kezdtek, majd erre egy 12-0-s futás érkezett válaszul, így 7-14-re módosult az eredmény. Az elõnyüket a negyed végére majdnem leadták a törökök, de 10 perc után így is 15-16-ra vezettek.

A második szakaszban megint megugrott a differencia, 26-36-ra is elléptek Yilmazék, de Dumerc és Gomis 7 pontra faragta a szünetre a különbséget. A harmadik negyed érdekesen alakult, a franciák dinamikusabb játékkal rukkoltak elõ és sokáig úgy nézett ki, hogy tudják is csökkenteni a hátrányukat. Ebben a 10 percben azonban végül mindegyik alakulat 11-11 egységig jutott.

A törökök történetük elsõ döntõjére készülhetnek. A mérkõzés hõse a 14 pontos Vardarli mellett a 23 pontos Nevlin és a 17 pontos Yilmaz volt. A címvédõnél Gomis hiába jutott 24 egységig, Gruda 4 pontja és Dumerc váratlanul sok hibája miatt nem tudták kivívni a döntõt.


Eredmény

Franciaország – Törökország 62-68 (15-16, 16-22, 11-11, 18-11, 2-8)

Oroszország megmutatta igazi arcát

Az idei Európa Bajnokság legjobb teljesítményét és legkomolyabb kosárlabdáját láthattuk az orosz csapattól. Már a kezdés nagyon jól sikerült Borisz Szokolovszkij együttesének, 5 perc sem telt el és Danilochkina triplája után 5-14-re vezettek. Lubor Blazek hiába kért idõt, úgy tûnt, hogy csapata nem tud mit kezdeni azzal az orosz alakulattal, melytõl ezen a tornán egyszer már kapott egy nagy pofont. A negyed utolsó 3 percébe fordulva 11-20-ra mentek Korstinék. Ezt követõen a csehek Vitecková és Vesela pontjaival 18-22-re zárkóztak fel.

Úgy nézett ki, hogy a csehek eloltották a tüzet, de csak pillanatokig tartott a felzárkózás. Alig telt el 3 perc a negyedbõl és 20-29 állt az eredményjelzõn. Blazek ismét idõt kért, de nem sikerült közelebb férkõznie a csapatának a nagy riválishoz. A következõ percekben 8-10 pont környékén állandósult a differencia. Az oroszoknál csak ezt nem lehetett eldönteni, hogy a támadójátékuk vagy a védekezésük a jobb, minden játékelemben minõségi produkciót láthattunk. A kiváló csapatteljesítmény kiegészült Danilochkina klasszisával, aki a félidõig szinte hibátlan játékkal 16 pontig jutott. 20 perc után 26-39-re vezettek az oroszok.

A harmadik negyedre több újítást is eszközölt Lubor Blazek, aminek köszönhetõen sikerült megzavarni Szokolovszkij hölgykoszorúját. 3 és fél perc alatt a világbajnoki ezüstérmes 35-43-ra zárkózott fel. Akár még szoros mérkõzés is lehetett volna belõle, de az oroszok gyorsan rendezték a soraikat. Ismét feljavultak védekezésben, illetve támadásban Danilochkinától többen is átvették a stafétabott és sorra érkeztek a jó döntéseik. A játékrész utolsó percére 39-59-nél már 20 pontra hízott a különbség. A negyed végén 43-61 állt az eredményjelzõn és igazából a fontos kérdések eldõltek.

A negyedik szakaszban még 5 percig a legjobbakat láttuk, majd elkezdett cserélni mindkét szakvezetõ. A csehek nem tudtak szépíteni az eredményen, sõt a differencia lassan, de biztosan 30 pont fölé hízott. A vége 53-85 lett.

A 18 pontos Danilochkina mellett Sapova 16 pontig jutott, de Korstin és Stepanova neve mellé is 11-11 egység került. A statisztikai lapon szembetûnõ, hogy a csehek 11 labdával többet adtak el, mint nagy riválisuk. Az eddig kimagaslóan legeredményesebb Vitecková, Elhotova duó összesen 11 pontot termelt.

Eredmény

Csehország – Oroszország 53-85 (18-22, 8-17, 17-22, 10-24)

Élnek Montenegró olimpiai álmai

Nagyon fontos mérkõzésre került sor péntek délután. A két csütörtöki vesztes Montenegró és Litvánia azért játszott, hogy szombaton melyik gárda léphet pályára Horvátország ellen és küzdhet meg az olimpiai selejtezõ tornát érõ 5. helyért.

Az elsõ negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok. A montenegrói együttesnél Dubljevic, Perovanovic és De Forge is betalált, azaz nyugodtan kijelenthettük, hogy a csütörtöki sokk után talpra állt a torna egyik meglepetéscsapata. 10 perc után ezzel 12-14-re ment Miodrag Baletic alakulata. A második negyedben a litvánok elõvették azt a játékot, elsõsorban védekezésben, amit a franciák ellen az elsõ félidõben nyújtottak és ennek köszönhetõen a szünetre kiegyenlítettek.

A harmadik negyedben majdnem ismételte magát a történelem. Montenegrónak megint megtört a lendülete és sorra maradtak ki a dobásaik. Eközben Algirdas Paulauskas együttese a francia meccsel ellentétben tudta tartani a játék szinvonalát és a játékrész végére 53-45-re léptek meg a litvánok. A mérkõzés a negyedik negyed elején dõlt el, a litvánok gyorsan összeszedték a személyi hibákat és Ausra Bimbaite kis is pontozódott. Ezzel a litván együttes nem tudta folytatni a remek védekezését.

A montenegróiakban volt annyi, hogy a végjátékra megújuljanak. Perovanovic, illetve De Forge is eredményes volt és 5 perccel a lefújás elõtt egyenlített Baletic hölgykoszorúja. A végjátékban nem volt kérdés a gyõztes kiléte, az utolsó szakaszt 6-23-ra nyerte Montenegró és ezzel a mérkõzést 59-68-ra húzták be. A gyõztes csapat legeredményesebbje a 18 pontos Perovanovic volt. A statisztikára pillantva a legérdekesebb adat, hogy Montenegró kilenccel több labdát szerzett.

Eredmény

Litvánia – Montenegró 59 – 68 (12-14, 17-15, 24-16, 6-23)

Hirdetés