Hirdetés
Archivum

Török forduló elõtt a magyar csapatok:

:

Hirdetés

Hosszabb szünet után szerdán és csütörtökön immár a 11. fordulóval folytatódik a nõi kosárlabda Euroliga. A magyar csapatok nincsenek irigylésre méltó helyzetben, a Sopron a sorozat egyetlen veretlen alakulatát a Fenerbahcét fogadja, a Gyõr a nyolcas döntõ házigazdájához a Galatasarayhoz látogat.

Az évad elõtt nem feltétlenül a Fenerbahcétól vártuk, hogy a 2012-es naptári évet veretlenként kezdjék az Euroligában, a játék képe alapján azonban egyáltalán nem érdemtelen a helyzetük. George Dikeoulakos gárdájában Angel McCoughtry és Penny Taylor rendkívül ponterõs játékot mutat, miközben a palánk alatt Nevriye Yilmaz, Ivana Matovic és Zane Tamane olyan stabilitást ad, ami egészen merész célok kitûzésére is feljogosítja a török bajnokot. Ráadásul nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a hazai mag is igen sokat tud a közösbe tenni, szemben nagy hazai riválisukkal.

A Fenerbahce sikereit az adja, hogy idén helyén vannak az arányok, akár a játékperceket, akár a sztárokat tekintve. McCoughtry és Taylor bõven megfér egymás mellett, egyáltalán nem keltenek olyan érzést, hogy „két labdával kell játszaniuk.” Természetesen így is az egyéni játék dominál, ahogy Székely Norbert fogalmazott a Sopron honlapjának 60-65%-ban, de ezen a szinten ez bõven belefér. A játékperceket nézve pedig szembetûnõ, hogy Taylor az egyetlen, aki 30 perc felett átlagol. Tavaly Rátgéber Lászlónak kényszerbõl – Taurasi és Taylor távozása után – túlzottan nagy terhet kellett a kezdõre pakolnia, idén azonban Dikeoulakos minden meghatározó embere perceit tudta csökkenteni.

Bár a magyar csapatokkal mindig elfogultak vagyunk az Euroligában, nagyon nehéz elképzelni, hogy éppen Sopronban szakad meg a Fenerbahce veretlensége. A szerkezeti átalakítások kellõs közepén járó magyar bajnoknak jelen pillanatban a törököknél kedvezõtlenebb ellenfél nem is jöhetett volna. Székely Norbert elsõsorban arról beszélt a klub honlapjának, hogy a gyors indítások megakadályozásával és a lepattanókért folytatott csata kézben tartásával lehetne egy jó mérkõzést játszani a bombaerõs riválissal. Bízzunk benne!

A Gyõr a Galatasaray otthonában lép pályára. Gyõzelemi esélyekrõl ebben az esetben sem beszélhetünk, de ha sikerülne megismételni a két csapat õszi összecsapását, akkor egyrészt a két szakvezetõ nem lenne feldobva az örömtõl, a másik oldalról viszont szurkolóként igen jó érzésekkel állhatnánk fel a televízió képernyõje elõl. Novemberben ugyanis egy védekezéstõl mentes, de kifejezetten közönségszórakoztató összecsapáson arattak a törökök 106-82-es gyõzelmet. Azóta sok minden változott, a Galatasaray verhetetlenségi nimbusza is odalett. A tengerentúli légiósok mellett az európai mag a vártnál kevesebbet tudott hozzátenni a játékhoz, így az Euroligában és a Török bajnokságban is 2-2 vereség becsúszott már.

Füzy Ákos a gyõri klub honlapjának elmondta, hogy érzése szerint fejlõdött a csapata és ezt azzal lehetne bizonyítani, hogy a tanítványai kiegyenlítetté tudják tenni a játékot és nem csak akkor, amikor „már eldõl a mérkõzés, hanem az elsõ pillanattól kezdve és lehetõleg a mérkõzés nagy részében.”

Az Euroliga 11. fordulójának programja


A-csoport
Január 11., szerda

VICI Aistes – UMMC Ekaterinburg 18:15
Galatasaray – Uni Seat Gyõr 20:00
ZVVZ USK Praha – Ros Casares Valencia 20:00
Bourges Basket – Lotos Gdynia 20:00

B-csoport
Január 11., szerda

UNIQA Euroleasing Sopron – Fenerbahce 18:00
Tarbes GB – Perfumerias Avenida 20:00

Január 12., csütörtökök
Beretta-Famila – CCC Polkowice 20:30

C-csoport
Január 11., szerda

Wisla Can-Pack – Frisco Brno 18:30
Good Angels Kosice – CB Taranto 19:00
Rivas Ecopolis – BLMA 20:00


Január 12., csütörtökök

Gospic CO – Szpartak Moszkva

Hirdetés