Hirdetés
Magyarország

Török Zoltán: Az egész munkásságom a közösség építéséről szól:

:

Fotó: Sopron Basket

Hirdetés

Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője a nemzeti ünnepünk alkalmából kitüntetésben részesült, pénteken a Magyar Érdemkereszt, Arany Fokozatát vehette át. Ezt követően az M1 készített egy átfogó interjút a sopronik ügyvezetőjével.

Még magamnak sem fogalmaztam meg egészen pontosan. Ha jobban belegondolok, akkor az egész munkásságom, az a munka, amit Sopronban végeztem, mindig is a közösség építéséről szólt. Egy ilyen beállítottságú embernek nincsen annál nagyobb rang, mint amikor a közösség elismeri. Annál pedig végképp nem, ha ez a legmagasabb szintről jön. Végtelenül nagy boldogság és megtiszteltetés.

– mondta a kitüntetésről Török Zoltán, akit a héten sikerrel megvívott Euroliga negyeddöntőről is kérdeztek. A Sopron Basket 2-0-val búcsúztatta a francia Lattes Montpellier-t és fennállása során ötödik alkalommal jutott az Euroliga négyes döntőjébe.

“Miután nem az első és a nem a második alkalom, hogy Európa négy legjobb csapata közé jutunk, így azon már túl vagyunk, hogy “felfogtuk”.” – mondta arra a felvetésre a sportvezető, hogy a csütörtöki diadalt sikerült-e már felfogni. “Ha egy kicsit bátrabban kellene megfogalmaznom, akkor úgy fogalmaznék, hogy messzebbre gondolkozunk, próbálunk és merünk nagyobbat álmodni. Hogy aztán ebből a nagy álomból mi lesz április hónapban, az a jövő zenéje. Semennyire sem hiszem azt, hogy ez a végállomás kielégítene bennünket.” – fogalmazott a soproni klub ügyvezetője, majd hozzátette:

“Én házon belül úgy szoktam fogalmazni, hogy a vezetésnek mindig stratégia szinten kell gondolkoznia közép és hosszú távon is. A csapatnak viszont ez szigorúan tilos. Nálunk a szakmai stábnak és a játékosoknak csak a következő edzésre, mérkőzésre szabad koncentrálni. Így van ez most is. Nehéz mérkőzés vár ránk a magyar bajnokságban, hiszen a Szekszárd ellen egy bajnoki rangadót fogunk játszani. Természetesen a fejekben az elkövetkezendő négy hétben az Euroliga Final4 elődöntője fog járni. Ez rendben is van így, hiszen úgy kell készülnünk a következő négy hétben, hogy a hullámhegyek és a hullámvölgyek közül a hullámhegy tetejére szeretnénk felérni, amikor április 8-án az elődöntőben feldobják a labdát.”

Fotó: FIBA.Basketball

Az orosz csapatok kizárása új helyzetet teremtett az Euroligában. Biztosan nem lesz címvédés, hiszen az UMMC Jekatyerinburg sem folytathatta a küzdelmeket. A Sopron mellett a Fenerbahce már ott van a négy között, míg a Salamanca  – Girona és az USK Praha – Famila Schio negyeddöntő párharcok a jövő héten zárulnak.

“Azt hiszem, hogy a négyes döntőben a Jekatyerinburgot leszámítva nincs az európai élcsapatok között jelentős különbség. Talán egy picit a török sztárcsapat lóg ki felfele a sorból, de egy mérkőzésen bármi lehet és különösen igaz ez a női kosárlabdázásban. Nekünk arra kell koncentrálnunk, hogy a saját magunk játékát tegyük helyre és kevésbé azt, hogy éppen ki lesz az aktuális ellenfél. Jöjjön, akinek jönnie kell. Mi álljunk abban a készenléti szintben, formában, önbizalommal, mint amilyen önbizalommal felvértezve az elmúlt évek tapasztalata okán neki kell egy Sopronnak állnia ennek az Euroliga elődöntőjének.” – hangsúlyozta Török Zoltán, akit a beszélgetés során a siker titkairól is kérdeztek.

Nincsenek titkok, sok munka, dolgozni kell, ahogy teszik a munkatársaim és a szakmai csapat. Ha csak egy valakit kell kiemelnem a szakmai stábból: Gáspár Dávid vezetőedző, aki fiatalon, viszonylag kevés vezetőedzői tapasztalattal érkezett hozzánk és ma Európa egyik feltörekvő fiatal sztáredzőjeként tekintünk rá. Ez nem úgy esett az ölébe, hogy nyerte a lottón. Sokkal inkább úgy, hogy kora reggeltől késő estig dolgozik abban a szisztémában, amiben a klubunkban mindenki. Ugyanez a helyzet igaz a játékosainkra. Olyan ikonunk van Fegyverneky Zsófia személyében, akitől rengeteget tanulnak a fiatal magyar játékosaink. Akár azok a fiatal válogatottak, akik a felnőtt csapat teljes értékű tagjai. Azok az akadémistáink is, akik most bontogatják a szárnyaikat és napról napra, edzésről edzésre követhetik azt, hogy Zsófi hogyan áll hozzá a munkához. Egyszóval munka és nincs más titok.

Fotó: FIBA.Basketball

Az immár a második Euroliga Final4 részvételére készülő Gáspár Dávid szakmai útja a magyar sportnak is minta lehet, világított rá Török Zoltán.

“Erre van leginkább szüksége a mai magyar kosárlabdázásnak, de talán valamennyire az összes csapatsportágunknak, hogy olyan szakemberek nőjenek fel, akik hosszú távon letéteményesei lesznek annak, hogy egy-egy sportág egyről a kettőre tudjon jutni és a következő szintet meg tudja lépni. Amikor egy fiatal vezetőedző először a csapatát bevezeti Európa négy legjobbja közé, akkor őt meg kell süvegelni, de valahogy mindenkiben ott motoszkál a kisördög, hogy lehet szerencséje volt. Ellenben ha valaki ezt megismétli, méghozzá úgy, hogy rendkívüli nehézségeket kell a csapatával hétről hétre, hónapról hónapra átélnie, az én szememben az már valami.” – mondta Török Zoltán.

Az Euroliga Final4 megrendezése is szóba került a beszélgetés során.

“Vizsgáztunk és jól vizsgáztunk 2018-ban, illetve 2019-ben. Nem csak házon belül, hanem a nemzetközi visszhangja is az volt ennek a rendezvénynek. Nehéz egy olyan kisvárosban, mint Sopron, egy ilyen színvonalú rendezvényt megcsinálni. Mi megcsináltuk. A tavalyi évben én egy picit csalódott voltam, mert mi bizony pályáztunk és úgy gondoltam, hogy a miénk volt a legjobb pályázat. A FIBA vezetői ezt mégis másként látták. Ezért aztán nehéz megmondani, hogy idén szabad-e pályázni és ha jó pályázatot adunk be, akkor nyerhetünk-e újra. Ez a jövő zenéje. A helyszínnél fontosabb, ha ott vagyunk, akkor bárhol is kell pályára lépnünk, méltóak legyünk az elmúlt évek sikereihez.” – fogalmazott a Sopron Basket ügyvezetője.

Az Euroliga Final4 küzdelmeit április 8-10. között rendezik. A következő egy hónapban nagy feladatok várnak a csapatra.

Elsősorban a koncentrációs szintünket kell jelentős mértékben javítani. Ezt pedig úgy lehet megtenni, ha a csapat teljes létszámban tud olyan edzésmunkát végezni, ahol mérkőzés-szituációban gyakorolhatunk. Ha ezt meg tudjuk csinálni, az egy kulcshelyzetet teremthet, hiszen felkészülhetünk éles mérkőzésekre. Ha továbbra is sújt bennünket a Covid, a sérülések és sorolhatnám azokat a problémákat, amelyekkel küzdöttünk, akkor ez nehéz lesz. A legfontosabb, hogy egészségesek legyünk és mérkőzés-szituációban tudjunk közel egy hónapon keresztül nagyon keményen edzeni.

– összegzett Török Zoltán.

Hirdetés