Hirdetés
Magyarország

Török Zoltán helyzetértékelése a bajnoki rajt előtt, az Euroliga döntés után:

:

Hirdetés

Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője volt a Sopron TV sportműsorának a vendége. A bajnoki rajt előtt, az Euroliga módosított lebonyolításának ismeretében több érdekes kérdést is érintettek a műsorban.

Török Zoltánt kérdezték az új igazolásokról. “Mindketten amerikaiak és mindketten ugyanazon egyetemen, az általam erősen preferált University of Connecticut-en végeztek. Gabby Williams-ről és Megan Walker-ről van szó. Két olyan játékos, akik elitképzést kaptak az Egyesült Államokban. Nagyon fiatalok, rendkívül atletikusak, több poszton bevethetőek. Ez egy rendkívül fontos szempont volt a leigazolásuk során és nagy várakozásokkal tekintünk a szereplésük elé. Bepróbált, jó és hozzánk ezer szállal kötődő játékosokat kell majd pótolniuk. Magasan van számukra a léc.” – mondta az ügyvezető, akit a maradó magról is kérdeztek.

Alapvetően együtt maradt a gerincünk. Értek bennünket érzékeny veszteségek, amelyek ismertek a közvélemény előtt. Akik maradtak, azok olyan meghatározó játékosok, akik az alapját jelentették az elmúlt évek Sopronának. Magyar válogatottak, magyar státuszban lévő meghatározó játékosok. Öt-hét éve szerepelnek nálunk és egy olyan fiatal mag, amelyre mindig is büszkék voltunk az elmúlt évtizedekben. Most is ebben a fiatal magban bontogatják a szárnyaikat olyan akadémisták, akik teljes egészében a mi neveléseink és akiknek a szerepléséhez nagy reményeket fűzünk. Természetesen ott vannak a szintén fiatalok, a 19-20 évesek, akik az elmúlt években a keretben voltak és kaptak bizonyítási lehetőséget. Rájuk nagyobb szerep fog hárulni a következő szezonban.

– tette hozzá Török Zoltán.

A fiatalok kapcsán Pfeiffer Virágról kérdezték a soproniak ügyvezetőjét. “Ő az egyik tehetségünk, aki rendkívül fiatalon került be a felnőtt keretbe. Egy 15 éves játékosról van szó. Elsősorban a tehetségének szól ez a keretbe jelölés, illetve annak, hogy igenis szokja a felnőtt légkört. Tanulja meg, hogy milyen Fegyverneky Zsófiával edzeni nap, mint nap. Ha már Pfeiffer Virágot említettük, akkor mondanék két Vargát, Varga Kamillát és Varga Sárát, akik egy harmadik Vargához, Varga Alízhoz csatlakozva egy egészen szép triumvirátust alkotnak és azt hiszem: alig várják a felkészülési mérkőzések teljesítménye alapján, hogy mindezt tétmérkőzésen is bizonyítsák.”

Török Zoltán a csapatépítés jelenlegi állapotáról is beszélt.

Rendkívüli módon az elején vagyunk a munkának. Bár Gáspár Dávid tisztje lenne elsősorban erről beszélni, de azt hiszem vagyok képben annyira napi szinten, hogy tudok ezzel kapcsolatban véleményt formálni. Három játékosunk WNBA-s szereplés okán még nincs itt. A hármuk beépítése, helyének pontos megtalálása és összecsiszolása az itt lévő maggal, egy hosszú folyamatnak ígérkezik. Lesz még teendője az edzői stábnak az elkövetkezendő egy-másfél hónapban.

– tette hozzá.

A soproniak ügyvezetője a célkitűzések kapcsán az alábbi gondolatokat fogalmazta meg:

“Ez a kérdés mindig elhangzik és az ember igyekszik megválaszolni, különös tekintettel itt a mi szűkebb hazánkban Sopronban. Én azt hiszem, hogy a soproni női kosárlabdával kapcsolatban az elvárásokat ki sem kell mondani. Annál a klubnál, amelyik Euroliga döntőt játszott, háromszor szerepelt Euroliga Final Four-ban vagy nyert 13 bajnoki címet, a mérce nagyon magasan van. Én házon belül nem eredményekben gondolkozom, hanem elsősorban abban, hogy az adott csapat, amelyik egy mérkőzésen kifut a pályára, mennyire tudja megközelíteni a teljesítő képessége határát. Ha szabad ilyen egyszerűen fogalmazni, akkor nálunk a mérce  edzésről edzésre, mérkőzésről mérkőzésre az, hogy a játékosok próbálják megközelíteni a teljesítő képességük határát. Ha ennek győzelem az eredménye az jutalom, ha vereség, akkor tanulság.” – mondta Török Zoltán, mielőtt az Euroligával kapcsolatos információkat osztotta meg.

A lebonyolítás már tiszta, tudjuk azt, hogy mely csoportban és mikor kezdünk. November végén egészen pontosan, mivel nem kell selejtezőt játszatunk. A Bourges és a Basket Landes, illetve egy korábbi Euroliga-győztes Galatasaray együttesével vagyunk egy csoportban. Mondhatjuk, hogy elég kemény csoport. Mi úgy ítéljük meg, hogy egy olyan sorozatban, ahol két helyszínen gyakorlatilag hat mérkőzésen dől el egy szezon sorsa, igyekeznünk kell sportdiplomáciailag is elővenni azokat a kapcsolatokat, amelyek jellemzőek voltak ránk. Igaz, az az információ, hogy szeretnénk a FIBA-nál egy csoportkör megrendezésére pályázni. Ennek a feltételei még nem kidolgozottak, még nem érkeztek meg hozzánk. Volt egy puhatolódzó tárgyalás. Természetesen ennek a financiális oldala is kérdéses, hiszen önmagunkban nem vagyunk alkalmasak egy ilyen volumenű esemény megrendezésére. Az tény, hogy gondolkozunk rajta és itt van a fejünkben egy ilyen kör megrendezése.

A járványhelyzet természetesen rányomja a bélyegét a mindennapokra Sopronban is.

“Elsősorban, maximálisan egyetértek azokkal a véleményekkel, hogy a sportnak nem szabad leállnia, a sportnak mennie kell. Ezzel párhuzamosan én hozzáteszem, hogy azok mellett a biztonsági intézkedések mellett, amelyekkel, megóvhatjuk önmagunkat, a játékosokat és elsősorban az idősebb korosztályt, aki kilátogat a mérkőzéseinkre. Figyeljük a Magyarország Kormánya által kiadott aktuális érvényben lévő szabályokat és ezeket a szabályokat igyekszünk a lehető legszigorúbban életben tartani. Van a klubnak egy saját maga által kidolgozott “Covid-protokollja” és eszerint telnek nálunk a mindennapok. Nagyon nehéz a helyzet abból a szempontból, hogy eredményeket várnak tőlünk, viszont egy vagy két fertőzés egy egész szezont tönkretehet. Ezzel kapcsolatban az emberek nem is gondolják végig, hogy mennyire fontos a megelőzés. Ha a baj beüt, akkor sportszakmai értelemben a szezon elúszhat.”- összegzett Török Zoltán.

A beszélgetés megtekinthető az alábbiakban:

Hirdetés