Hirdetés
Archivum

Török Zoltán szezonértékelése fontos bejelentésekkel:

:

Hirdetés

Szombaton délután az M1 csatorna mûsorfolyamában Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetõje volt a vendég. Szezonértékelésre került sor, mely a szurkolóknak két fontos bejelentést is tartogatott. Roberto Iniguez vezetõedzõ folytatja a megkezdett munkát, Alaina Coates szolgálataira pedig továbbra is számít a klub.

A hosszú beszélgetés következõ évadot érintõ részénél az elsõ kérdés természetesen a kiemelkedõ munkát végzõ vezetõedzõ Roberto Iniguez soproni jövõjére vonatkozott.

„Marad. Nagyon nehéz nekem ezt pár percben kommentálni. A végeredmény az igazán fontos. Azt látni kell, hogy jelenleg az európai vagy talán a világ kosárlabda sportjában õ az egyik legkeresettebb edzõ. Nem azért, mert neki van a legtöbb Euroliga gyõzelme, hanem elsõsorban azért, amit többek között a mi csapatunkkal is véghez vitt az idei évben. Ezért el lehet azt képzelni, hogy nagy klubok, tengerentúli és nem tengerentúli csapatok érdeklõdésének középpontjában áll. Egy szónak is száz a vége, Iniguez jövõre is a Sopron Basket vezetõedzõje lesz. A teljes stábjával együtt. Ami legalább ennyire fontos, a mi csapatunk egy-másfél hónapja készen áll a következõ szezon rajtjára. Gyakorlatilag teljes kerettel. Ha szabad így fogalmaznom, az én gondolataim már sokkal inkább a 2019/2020-as évad csapatának kialakításán járnak.” – fogalmazott Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetõje, akinél a jövõ évi keret még nyitott kérdéseirõl is érdeklõdtek. A Sopron várja vissza Alaina Coates-t, miközben Danielle Page szerzõdése lejár.

„Hoztunk egy nagyon nehéz döntést a játékossal kapcsolatban. Fontosnak tartom azt megemlíteni, hogy egy rendkívül megbízható játékosról van szó. Szerkezetileg azonban amellett az Alaina Coates mellett döntöttünk, akit már több, mint egy éve figyeltünk az Egyesült Államokban az egyetemi karrierje alatt. Azt gondoljuk, hogy szerkezetileg sokkal jobban illik abba a rendszerbe, amiben a jövõt elképzeljük. Ezzel együtt nem kizárt, hogy Danielle Page a közeljövõben játsszon még a mi csapatunkban.”

Az idei évad értékelése során Török Zoltán elsõsorban a keret kitartását, a játékosok munkába vetett hitét emelte ki: „Ha azokról az erényekrõl kell beszélni, amikrõl valójában a sportnak szólnia kell vagy kellene, akkor ezeket az erényeket ez a csapat az idei évadban megmutatta. Gondolok elsõsorban a kitartásra. Azok a nehézségek, amik év közben értek bennünket, azok még acélosabbá tették a társaságot. A munkába vetett hit volt az egyetlen, amiben ez a csapat az idei évben hitt. Ezek az erények csodálatos módon csúcsosodtak ki a szezon végén. Olyan csodálatos formában kaptuk vissza örömforrás tekintetében az elvégzett munkánk eredményét, amire az életben, a sportban nagyon ritkán van példa. Hiszen ellenfelek vannak, a labda gömbölyû és a szerencsének óriási a szerepe. Az élsport olyan kiélezett a mai világban, hogy nüánszok döntenek. Ez egy kegyelmi állapot, amikor az ember egy ilyet meg tud élni és végig tudja nézni, hogy a játékosai önfeledten örülnek. Ezekért a pillanatokért csináljuk a sportot, ezért érdemes élni.”

A bajnoki döntõt az Euroliga Final4 terhelése ellenére veretlenül nyerte a Sopron. „Rendkívüli módon büszke vagyok erre a döntõre.” – kezdte összegzését Török Zoltán. „Nem nagyon van arra példa bármilyen sportágban, hogy valaki úgy tudjon megnyerni egy döntõt, hogy nincs pályaelõnye. Play-off rendszerû párharcról beszélünk, amelyik három nyert mérkõzésig tart. Mi kétszer idegenben tudtunk diadalmaskodni és vereség nélkül abszolváltuk ezt a döntõt egy ilyen borzalmasan nehéz sorozat után. Én azt hiszem, hogy ez azokról az erényekrõl tesz tanúbizonyságot, amikrõl az elõbbiekben már beszéltünk.” – mondta a sportvezetõ, aki természetesen nem kerülhette el a kérdést a döntõt kísérõ megnyilvánulásokkal kapcsolatban sem. „Én ezt a fajta csatát meghagynám azoknak, akik ezt vívták. Ha szabad elhárítanom magamtól az ezzel kapcsolatos kérdést. Ez azokra tartozik, akik ezt generálták. Ha egy mód van rá, én ebben nem szeretnék részt venni.”

A Sopron Basket fennállása 12. bajnoki címét ünnepelhette. Az elmúlt 12 évben pedig kilencszer ért fel itthon a csúcsra a soproni csapat. „Azok az eredmények, amiket mi szállítunk, tûnhet könnyûnek, tûnhet úgy, hogy ezeket mi egy csettintésre hozzuk. A valóságban azonban rendkívül összehangolt, nagyon sok ember munkáját érintõ teljesítményrõl van szó. Profi sortról beszélünk, ahol a szponzorok, támogatók szerepe is nagy, itt emelném ki Sopron városát, aki ikonikusan kezel bennünket, a legnagyobb városi elismerést a Civitas Fidelissima-díjat is megszavazta nekünk. Ezek olyan teljesítmények a háttérben, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy aztán azok a pillanatok – egy sorsdöntõ hárompontos az Euroliga elõdöntõben vagy egy nagyon fontos védekezés a bajnoki fináléban – úgy tudjanak teljesülni, ahogy azt láthattuk. Nagyon komplex feladat ma a profi sportban az élen maradni.” – fogalmazott Török Zoltán.

Hirdetés