Hirdetés
Utánpótlás

Törökország ellen folytatja az U18-as válogatott:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Szombaton 20 óra 15 perctől Törökországgal mérkőzik a görögországi U18-as Európa-bajnokságon a magyar válogatott az 9-12. helyért zajló küzdelmek alkalmával. A győztes a szombati záró napon az 9. helyért játszhat, míg az alulmaradó gárda a 11. pozícióért. Az ellenfél a Belgium – Lettország párharcból érkezik.

Az előző találkozó alkalmával a magyar válogatott 57-45-re legyőzte Görögországot és ezzel eldőlt, hogy a mieink a 9-12. helyért mérkőzhetnek. Hatalmasat küzdött Völgyi Péter együttese, a harmadik negyedben 10 pont fölé növelték előnyüket, amit egészen a mérkőzés végéig őriztek. Strausz Edina 10 ponttal és 12 lepattanóval dupla-duplát ért el, ezzel ő lett a meccs legeredményesebbje.

A magyar csapat több területen nemcsak felvette a versenyt a görögökkel, de sok mindenben jobbnak is bizonyult náluk. Elsősorban a lepattanókat kell kiemelni, amit mieink 46-35 arányban nyertek – a legnagyobb, 10-es különbség a támadó-lepattanókban volt. A másik legnagyobb differencia, mely a statisztikai lapról leolvasható,  a festékből szerzett pontok arányában mutatkozik meg. Míg a görögök 24 pontot szereztek a palánk alól, addig válogatottunk 32 pontig jutott. Ez elsősorban centereink érdeme. Ezen kívül, dicséretre méltó, hogy ellenfelet sikerült 23 eladott labdába kényszeríteni. Ezekre az erősségekre lehet építeni a továbbiakban is.

Fotó: FIBA.Basketball

A mieink ellenfele szombaton 20 óra 15 perctől Törökország lesz. A törökök 80-35-re kiütötték Bosznia-Hercegovinát csütörtökön. A félidőre 39-13-ra elléptek. A 16 pontos Tuana Coskun bizonyult a legeredményesebbnek, de mellette még két társa is 10 egység fölé jutott.

Tavaly Klatovy-ban, a FIBA-challenger tornán magyar együttesünk 50-47-re kapott ki a törököktől. Akkoriban öt 2004-es játékos volt Törökország keretében, köztük Berfin Sertoglu is, aki most a teljesítmény-index, pont, illetve gólpassz rangsorukat is vezeti. Ami a játékosállományukat illeti, észrevehető, hogy keretük nem rendelkezik magas emberrel – 190 cm-nél magasabb játékosuk nincs. Ez jócskán kiegyenlíti a párharcot válogatottunk ellen, akik ugyancsak alacsonyabb felállásban játszanak.

A török legtöbb játékosát a Feberbahce (3) és az Emlak Konut sportegyesületek (4) adják. Az Emlak Konut sportegyesület nevével már oldalunkon is találkozhattak az olvasók. Tavaly ugyanis Kaltenecker Andrással, a Soproni Darazsak Sportakadémia edzőjével készített interjút honlapunk – a szakember a FIBA Youth Development Fund szervezésében több európai kollégájával is az Emlak Konut egyesületnél járt tanulmányúton.

Törökország számára nagy eredménye idén, hogy a 9-12. helyért játszhatnak. Ez azt jelenti, hogy így biztosan elkerülik a kiesést. Nemzetükre az ezt megelőző években inkább az ingázás volt jellemző a két divízió között, ezúttal azonban bebiztosították helyüket az A-divízióban.

Fotó: FIBA.Basketball

A statisztikai rangsorokban Törökország jellemzően a középmezőnyben található. A lepattanókban és a szerzett labdákban állnak a legjobban, jelenleg a 7. helyen tartózkodnak . Amit szintén ki kell emelni, hogy a negyedik legtöbb eladott labdájuk (19.2) Törökországnak van a mezőnyben. Utánuk Spanyolország következik, ami pedig olyan szempontból érdekes, hogy a legjobb nyolc csapat közül ők a legpontatlanabbak – ez nem jellemző egy spanyol válogatottra.

Ami Magyarország és Törökország statisztikai összehasonlítását illeti, azt lehet látni, hogy a magyar válogatott minden mutatóban a törökök felett áll. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy le kell becsülni az ellenfelet. A török válogatott számtalanszor bebizonyította, hogy, ha arra kerül a sor, képes megnyerni a mérkőzést.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés