Hirdetés
Archivum

Törökország ellen már a negyeddöntõ jegyében:

:

Hirdetés

Vasárnap lezárul a csoportkör a 2019-es Európa-bajnokságon. A magyar válogatott az elsõ két nap bravúrjaival matematikailag is megnyerte a csoportját. Ez azt jelenti, hogy a vasárnapi meccsnek ilyen szempontból nem lesz tétje. Ettõl függetlenül érdekes és fontos összecsapásra számíthatunk Törökország ellen.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A C-csoportban már pénteken az esti órákban eldõlt, hogy a magyar válogatott az élen végez és az is hivatalossá vált, hogy Törökország a kontinenstorna elsõ kiesõje. Nem tud olyan eredményt születni, hogy vasárnap a negyedik helynél elõrébb végezzenek. Tekintve, hogy a törökök 2011 óta minden nagy tornán (öt Európa-bajnokság, két Világbajnokság, két Olimpia) ott voltak, ez óriási csalódás számukra.

A felkészülési meccsek ismeretében is annak tekinthetõ az eredmény, hiszen a törökök jó formát mutattak. Egy Európa-bajnokság azonban magában hordozza, hogy egy hétvégén kell teljesíteni a csoportkört és a két elveszített végjáték minden álmot lenullázhat. Vagy, ahogy a mieink esetében láthattuk, minden elõzetes várakozásnál magasabbra repíthet egy csapatot.

Tét nélküli meccset egy Világversenyen soha nem egyszerû játszani. Ezt Székely Norbert is megerõsítette lapunknak délutáni beszélgetésünk alkalmával. „Egyrészt nehéz, másrészt le kell terveznünk. Már meg is csináltuk csütörtökig – a lejátszandó mérkõzésig – elõre a programunkat. Ez az elsõ.” – mondta akkor a szövetségi kapitány, majd így folytatta a tervek vázolását:

„A másik, hogy nyilván egy kicsit másfajta rotációval kell játszanunk és itt már nagyon fontos az, hogy a jövõt építsük. Én mindig azt mondtam, hogy nekünk az eredményen túl ki kell néznünk ebbõl a helyzetbõl és a jövõt is látnunk, építenünk kell. Most jelen pillanatban erre van nagyon komoly esélyük. Olyan játékosok, akik esetleg még nem annyira jutottak szóhoz, most az Európa-bajnokság adta téthelyzetben próbálhatják ki magukat a legmagasabb szinten. Emellett vissza akarunk térni ahhoz, hogy megint 12 emberbõl induljunk jövõ csütörtökön. Ha 12 emberbõl indulunk és abból kell kiválasztani azt az ötöt, aki megnyerheti aktuálisan a meccset, az mindig sokkal jobb, mint ha hatból, hétbõl kell ezt megtenni.” – összegzett a szövetségi kapitány.

A törököknek a legnagyobb problémája ezen az Európa-bajnokságon elsõsorban támadásban mutatkozott. Az olaszok ellen 37%-al, a szlovénok ellen 36%-al dobtak mezõnybõl. A két meccsen volt összesen 35 eladott labdájuk. Az olasz meccsen ráadásul a palánk alatti fölényüket sem tudták érvényesíteni. Ezt a szlovénok ellen már megoldották, de az ideges, pontatlan játék megbosszulta magát a hajrában. Amilyen mélynek, jól variálhatónak tûnt a keretük a felkészülési találkozók statisztikáit böngészve, ebbõl az Eb-n annyira nem látunk semmit. Lényegében a kezdõötös semmi segítséget nem kap, pedig könnyen lehet, hogy Olaszországot és Szlovéniát is verték volna, ha akár csak egy kicsi új impulzus érkezik a padról. Az olaszok ellen 11, a szlovénok ellen 7 pontos elõnyük ment el.

Nyilván mindkét szakmai stáb igyekszik megtalálni a hangsúlyokat vasárnap. Nálunk is és a törököknél is már a jövõrõl szólhat az összecsapás. A törökök fiatalítást hirdettek a tavalyi Világbajnokság elõtt. A mostani kudarc ezt a folyamatot felerõsítheti számukra. A mieink esetében pedig Székely Norbert lapunknak is vázolta, hogy a szakmai stáb milyen elképzeléseket fogalmazott meg. A két csapat június 1-én Burgosban találkozott és akkor török siker született. Ahogy az elmúlt napok eredménysora bizonyítja, a felkészülési meccsekbõl messzemenõ következtetést nem lehet levonni.

Hirdetés