Hirdetés
Archivum

Törökország és Franciaország a négy között:

:

Hirdetés

A harmadik negyedben a török válogatott bedarálta az elfáradó és mentálisan összezuhanó montenegrói együttest az elsõ csütörtöki negyeddöntõn. Az eddig veretlen Montenegró egy félidõn át vezetett és meg lett volna az esélye megtörni a törököket, de Ceyhun Yildizoglu együttese triplákkal átvészelte a nehéz perceket. Franciaország a harmadik negyedben törte meg a litván válogatottat. A címvédõ végig kézben tartotta a mérkõzést és remek játékkal jutott a négy közé. A horvátoknak élnek az olimpiai álmaik, miután legyõzték a letteket. Összefoglaló csütörtökrõl.

NYILATKOZATOK    FOTÓK

Megszakadt Montenegró nagy sorozata

Az idei Európa Bajnokság meglepetéságán Montenegró és Törökország vívta a negyeddöntõt. Mindkét csapat óriási lehetõség elõtt állt, de a papírforma az eddig veretlen Montenegró sikerét vetítette elõre.

Az elsõ negyedben úgy kezdõdött a találkozó, hogy érvényesül az a bizonyos papírforma. A montenegróiak Dubljevic és Perovanovic vezetésével gyorsan növelték elõnyüket, miközben a törökök látványosan szenvedtek. Mindössze a távoli dobásokkal maradt versenyben Ceyhun Yildizoglu együttese. 10 perc után 16-11-re vezetett a montenegrói alakulat. A második szakaszban ott folytatódott a találkozó, ahol az elsõben abbamaradt. Pontzuhatagot nem láthattunk, de Montenegró tartotta a különbséget. A szünetben úgy vezettek 27-24-re Perovanovicék, hogy a törökök hat triplát szereztek 20 perc alatt.

A harmadik negyedben nagy fordulat állt be. A fáradtság jeleit mutató montenegrói alakulat teljesen összeomlott, nem találtak a gyûrûbe és így a törökök elõtt megnyílt az út, hogy megfordítsák a mérkõzés menetét. Alig telt el 4 perc és 31-32-re már Vardarliék jártak elõrébb. Skerovic sorra hibázott, míg a másik oldalon Nevlin révén a palánk alatt elkezdtek jönni a pontok. A negyed végére, Ivegin duplája után 33-41-re módosult az állás.

A negyedik szakaszt egy Skerovic triplával nyitotta Montenegró és ezzel 36-41-re zárkóztak fel. Ezt követõen azonban Yilmaz és Ivegin találatai után 10 pontra hízott a differencia. A végjátékban a szétesõ montenegrói alakulatnak esélye sem volt a fordításra, miközben a törökök rutinos játékosai higgadt megoldásokkal õrizték a különbséget. A vége 44-56 lett.

A töröknél ki kell emelni Vardarlit, aki az elsõ félidõben tripláival életben tartotta a csapatot. Mellette a 14 pontos Ivegin és a 13 pontos Nevlin hozott extrát. Ceyhun Yildizoglu csapata azt is elbírta, hogy Yilmazt kikapcsolták a játékból. Montenegrónál nem lehet kiemelni senkit, így elmondható, hogy a szimpatikusan küzdõ együttes csodája nem tartott ki két héten át. Menetrend szerint jött egy mélypont, de ez a legrosszabbkor sújtotta õket. A vesztes csapat az elsõ félidõben 43%-al, a másodikban 15%-al dobott.

Eredmény

Montenegró – Törökország 44-56 (16-11, 11-13, 6-17, 11-15)
 

Címvédõhöz méltó második félidõ

Ahogy az oroszok és a csehek, úgy franciák is tudtak újítani az egyenes kiesés szakaszra. Nem láthatott sok pontot a lelkes francia és litván szurkolótábor a 2011-es Európa Bajnokság utolsó negyeddöntõjének elsõ negyedében. Idegesen kezdtek a csapatok, labdaeladás itt, labdaeladás ott. A nagy kapkodás után a litvánok nyugodtak meg elõbb és 10-5-re, majd 13-7-re is vezettek. A negyed végére a gallok Gruda és Yacoubou-Dehoui pontjaival 13-11-re zárkóztak fel. Nagyon fontos kiemelni a két magas ember játékát, mert nemcsak az elsõ etap végén, de az egész mérkõzésen kiválóan teljesítettek. A francia együttes 11 lepattanóval szedett többet, mint riválisa.

A második negyedben hasonlóan alakult a játék képe, a litvánok a játékrész elején 23-17-re és 26-20-ra lógtak meg, de ennél nagyobb különbséget nem tudtak kialakítani. A galloknál mindig volt valaki, aki kulcspillanatokban betalált. A szünet elõtti perceket nagyon elrontotta Algirdas Paulauskas alakulata, az utolsó percben a mérkõzés során elõször 32-33-ra átvették a vezetést a franciák. Sipaviciute duplája után végül 34-33-ról érkezett el a szünet.

A harmadik etap bizonyult döntõnek, ekkor 2 és fél percig nem találtak a gyûrûbe a litvánok. A francia csapat eközben ritmust váltott és 38-38 után a negyed utolsó 3 percéhez érkezve 38-47-re léptek el. A harmadik szakasz végjátékában sem csökkent a különbség, így 30 perc után 42-53 állt az eredményjelzõn. Ki kell emelni Edwige Lawson-t, aki az utolsó másodpercben egy csodálatos mozdulattal jutatta a játékszert a gyûrûbe. Ez nemcsak a differencia miatt volt fontos, hanem amolyan lélekromboló találatnak is bizonyult.

A negyedik negyed elsõ felében úgy tûnt, semmi sem állítja meg a címvédõt. Állandósulni látszott a 10-12 pontos differencia. 5 perc volt vissza, amikor 49-59 állt az eredményjelzõn. Ezt követõen azonban Sauliute, Petronyte, Abromaite és Solopova, azaz a litvánok összes húzóembere betalált, miközben a másik oldalon egy darab Gruda duplát jegyezhettünk fel. Ennek a kisebb futásnak köszönhetõen 56-61-re zárkóztak fel Algirdas Paulauskas lányai. A litvánoknak volt esélyük közelebb is férkõzni, de az utolsó három percben már csak egy duplára futotta az erejükbõl, míg a gallok 7 pontot szereztek. A vége 58-66 lett. A második félidõben Pierre Vincent együttese esélyeshez és címvédõhöz méltó produkcióval rukkolt elõ és aratott magabiztos gyõzelmet.

A francia csapatból öten szereztek kétszámjegyû pontot. Közülük négy játékos, Yacoubou-Dehoui, Gruda, Lawson és Dumerc neve mellé 13 egység került, Gomis 14 pontig jutott.

Eredmény

Litvánia Franciaország 58-66 (13-11, 21-22, 8-20, 16-13)


Az elõdöntõk párosítása


Július 1., péntek

Csehország – Oroszország 18:00
Franciaország – Törökország 20:30

A lettek kétszer ugyanabba a folyóba léptek

A horvát-lett összecsapásnak komoly tétje volt. A gyõztes csapat az olimpiai pótselejtezõt jelentõ ötödik helyért játszhat szombaton, a vesztesnek pedig marad a 7.-8. hely.

A két csapat ezen a tornán már találkozott, akkor a horvátok 6 pontos vereséget szenvedtek egy felemás összecsapáson. Stipe Bralic alakulata a harmadik negyedben még 15 ponttal vezetett, de végül nem tudta behúzni a gyõzelmet és nem mellékesen ez volt az a találkozó, amelyen Ana Lelas megsérült.

Most a csoportmeccsel ellentétben jól kezdtek a lettek. George Dikeoulakos együttese már 7 pontos elõnyben is volt az elsõ etapban. A horvátokban a lelket Sliskovic tartotta, aki egy negyed alatt 8 egységig jutott. 10 perc játék után 15-20-ra vezettek a lettek.
 

A második etapban a horvátok magukhoz ragadták a kezdeményezést és 20-20-nál már utolérték ellenfelüket. Stipe Bralic hölgykoszorúja ritmust váltott és a Ciglar, Mandir kettõs vezetésével a játékrész hajrájához érkezvén 34-27-re meg is léptek. A szünet elõtt azonban a lettek gondoskodtak róla, hogy ne dõljön el idõ elõtt az összecsapás. Niedola és Tamane pontjaival 37-34-re mentették a félidõt.

A harmadik negyed elsõ 5 percében fej-fej mellett haladtak az együttesek, majd 46-46 után egy 13-4-es futással 59-50-re meglógtak a horvátok. 30 perc után végül 61-52 állt az eredményjelzõn. A negyedik szakaszban már nem változott az eredmény, a 19 pontos Ivezic, a 17 pontos Ciglar és a 13 pontos Mandir gyõzelemre vezette a horvát válogatottat, amelynek így tovább élnek olimpiai álmai. A mérkõzés végeredménye 84-75 lett. Mindkét csapatnak 62 vállalása volt mezõnybõl, ebbõl a horvátok 28-at, a lettek 29-et dobtak be. A különbség „mindössze” annyi, hogy a horvát együttes 13, a lett 5 triplát szerzett.

A lettek ugyanúgy jártak, mint 2009-ben, amikor elbukták a negyeddöntõt, majd az 5. helyért vívandó találkozók közül is elvesztették az elsõt. Akkor a VB, most az olimpiai szereplésükbe került, hogy nem tudtak megújulni a fiaskó után.

Eredmény

Horvátország – Lettország 84-75 (15-20 22-14 24-18 23-23)

Hirdetés