Hirdetés
Archivum

Törökországban játssza elsõ felkészülési meccseit az U16-os válogatott:

:

Hirdetés

Ahogy arról nagy terjedelemben hírt adtunk, szombat óta Székesfehérváron készül az U16-os válogatott. Igor Skocovski együttese az elõttünk álló két napban Törökországban vív felkészülési mérkõzéseket. A vezetõedzõt kérdeztük az eddigi tapasztalatokról.

Szélesebb közönség az U16-os válogatottal az április franciaországi tornán találkozhatott utoljára, akkor a magyar lányok remek teljesítményt mutattak egy rangos nemzetközi erõfelmérõn. Elsõként arról kérdeztük Igor Skocovskit, hogy miként alakult a szakmai stáb és a játékosok számára az azóta eltelt idõszak.

„Az áprilisi francia torna után a stábbal a kadett döntõt figyeltük, ahol a válogatott játékosaink szerepeltek. Én is elmentem Pécsre megnézni az A-döntõt. Figyeltem a játékosokat, hogy mennyit fejlõdtek, kik azok, akikrõl azt lehet mondani, hogy stabil teljesítményre képesek. Utána már elkezdtük készíteni a válogatott felkészülési és edzésterveit. A stábbal lekommunikáltuk, hogy melyik 18 játékost fogjuk meghívni.” – mondta a vezetõedzõ.

Székesfehérváron Balogh Liza, Darázsi Dóra, Dúl Terka, Ferenczi Kata, Gyöngyösi Janka, Habling Lara, Horváth Dóra, Krasovec Lili, Kun Rita, Kuncz Petra, Miklós Melinda. Milkovics Réka, Pfeiffer Virág, Rakita Lili, Renczes Rebeka, Siklós Dorottya, Sitku Zsuazsanna és Telegdy Zsófia összeállításban kezdte meg a munkát a csapat szombaton.

„Kis változások történtek csak a korábbiakhoz képest. Nem nagy szerkezeti változás, hanem inkább kíváncsiak vagyunk azokra, akik nem tudták sérülés vagy más okból az elõzõ alkalommal megmutatni magukat.” – fogalmazott kérdésünkre Igor Skocovski, mielõtt rátértünk volna arra, hogy az elsõ pár napban mire helyezték a hangsúlyt a csapatnál.

„Egyelõre arra erõsítettünk rá, amit korábban egész évben csináltunk. A védekezésben voltak a legfontosabb teendõk, de más feladatok is érkeztek, amik a csapatjátékot erõsítették. Lassan építjük az egész szisztémát, amit szeretnénk majd mutatni a nyáron.”

A két törökországi mérkõzést is a fentiekben vázoltak alapján nézi majd a szakmai stáb. „A két elsõ meccsen Törökország ellen megint több variációt próbálunk ki. Szerintem hasznos információt fogunk kapni, hogy mi az, amiben tovább tudjuk építeni a csapatjátékot és lássuk, mire kell jobban figyelni a késõbbiekben.” – összegzett Igor Skocovski.

A csapat elsõ nagy erõpróbája a 2019-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF). A leány kosárlabda tornán nyolc válogatott vesz részt, melyeket két négyesbe osztottak be. Az A-csoportot Olaszország, Franciaország, Oroszország és Belgium alkotja. A B-csoportot pedig Csehország, Törökország, Lengyelország és a magyar válogatott. Elkerülhetetlen volt a kérdés, hogy hol helyezkedik el a válogatott életében ez a torna.

„Nekünk ez a programban egy felkészülési tornáként illeszkedik. Nem helyezzük annyira a hangsúlyt az eredményre, inkább egy jó fõpróbának tekintünk rá egy hónappal az Európa-bajnokság elõtt. Az elvárás, hogy megpróbáljuk felépíteni a filozófiát, amivel az Európa-bajnokságon eredményesen szerepelhetünk és ehhez az EYOF mérkõzéseit minél hatékonyabban használjuk ki. Öt mérkõzés lesz Bakuban, ami jó képet fog adni arról, hogy hol tartunk és mi az, amin változtatni kell esetleg a felkészülésben az Eb-re.” – zárta beszélgetésünket Igor Skocovski

A magyar csapat szerdán délután indul útra Törökországba. Csütörtökön és pénteken délelõtt edzést tart a szakmai stáb és délután pedig jönnek a felkészülési mérkõzések. Küldöttségünk szombaton érkezik hazai és vasárnap már folytatódik a munka.

Hirdetés