Hirdetés
Archivum

Történelmet írt a Baylor: 40-0!:

:

Hirdetés

A Baylor nyerte az NCAA nõi kosárlabda bajnokságát, miután a denveri négyes döntõ szerda hajnali fináléjában 80-61-re verték a Notre Dame alakulatát. A Baylor ezzel történelmet írt, miután 40-0-s hibátlan mérleggel zárták a szezont.

#1 Notre Dame – #1 Baylor 61-80 (28-34, 33-46)

Legjobb dobók:

Notre Dame: Diggins 20, McBride 11, Peters 7

Baylor: Griner 26, Sims 19, Williams 12

Mindenki történelmi éjszakára készült az Egyesült Államokban, miután az egyetemi kosárlabdázás történetében a férfi és a nõi szakágat is figyelembe véve még nem fordult elõ olyan, hogy egy csapat egy szezont 40-0-s mérleggel nyerjen veretlenül. Amikor két éve a Connecticut megcsinálta a veretlen szezonját, az is „mindössze” 39-0 volt.

A Baylor és a Notre Dame már találkozott az idei évadban, novemberben a Baylor 94-81-re verte döntõbeli riválisát. A tétnek megfelelõen idegesen kezdtek a csapatok, majd 9-9 után már kísértett az elõbb emlegetett õszi találkozó: egy 7-0-s futással pillanatok alatt magához ragadta a kezdeményezést a Baylor. A Notre Dame alakulata súlyos faultproblémákkal küzdött. A csapat legjobb centere Devereaux Peters 3 perc alatt összeszedte a második hibáját és a kispadra kényszerült. Ráadásul az elsõ félidõ felénél a Notre Dame szakmai stábja 19-re lapot húzott, visszaküldte a centert, aki azonban beütötte a harmadik hibáját is. Ezzel lényegében megpecsételte a csapata sorsát, ugyanis a lepattanókért folytatott csatát végül 45-24-re hozta a Baylor.

A két gárda között már az elsõ félidõben 29-15-nél 14 pontra hízott a differencia. A játékrész végjátékában a Notre Dame néhány sikeres távoli dobással közelebb került riválisához, így 20 perc után végül 34-28 állt az eredményjelzõn. A Baylor úgy vezetett 6 ponttal a szünetben, hogy a csapat legnagyobb ásza, a nõi mezõnyben értelmezhetetlen fizikai adottságokkal rendelkezõ 203cm magas Brittney Griner mindössze 9 pontnál járt.

A második félidõt nagyon jól kezdte a Notre Dame. A csapat legjobbja az ezúttal 20 egységig jutó Skylar Diggins bizonyította, hogy miért csodálja az amerikai közvélemény és 4-6 pontra hozta vissza a csapatát. Diggins tragédiája volt ezen az estén, hogy a faultgondokkal küzdõ Peters és a keret legrutinosabb játékosa, az élete utolsó egyetemi meccsét játszó Natalie Novosel semmit sem tett hozzá a mérkõzéshez. Novosel 28 pontot szerzett a két csapat õszi találkozóján, most 11 mezõnykísérletébõl egy sem talált utat a gyûrûbe.

Eközben a másik oldalon Brittney Griner magára talált és a szünetbeli 9 pontjához 17 pontot tett hozzá. Mellette ki kell emelni Odyssey Sims játékát is, aki fantasztikus védõmunkája mellett 19 pontot szerzett és nem véletlenül fogalmaztak úgy a tengerentúlon, hogy egy új sztár született ezen az estén. A Pepsi Centerben tomboló 19028 nézõ azt láthatta, amint a második félidõ 4.-5. percétõl kezdve folyamatosan nõ a két gárda között a differencia. 54-48 után egy 21-2-es futást csinált a Baylor, amivel 75-50-re léptek el. Az utolsó percek éles csatát nem hoztak. A Baylor végül 80-61-es sikerével örökre beírta magát a kosárlabdasport történelemkönyvébe.

Hirdetés