Hirdetés
Utánpótlás

Történelmi bronzmérkőzés Malival:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Vasárnap 17 óra 30 perctől Malival vív bronzmérkőzést a debreceni U19-es világbajnokságon a magyar válogatott. A torna történetében még egyik nemzet sem szerzett érmet, ami azt jelenti, hogy biztosan új szereplővel bővül az éremtáblázat. Sőt, afrikai válogatott még a négy között sem járt soha és ennek a jelentősége a debreceni világbajnokság keretein is túlmutathat a női kosárlabdát tekintve. Most azonban még ne szaladjunk ennyire előre, nézzük a bronzmérkőzést.

A magyar válogatott egy sokáig emlékezetes menetelésen van túl. Sorrendben Tajvan, Oroszország, Argentína, majd Olaszország, Csehország és az Egyesült Államok voltak a riválisok. A hetedik mérkőzésükre készülnek a magyar lányok. A szombati elődöntőben a címvédő amerikai válogatott érvényesítette fölényét, de rendkívül tisztes helytállást mutatott válogatottunk. Jó védekezéssel az első félidőben 29.5%-os mezőnymutatón tartottuk riválisunkat. A teljes tornát tekintve 51.1% az USA átlaga ebben a mutatóban. Bátran vállalkoztak távoli dobásokkal a magyar lányok, 25 kísérletünk volt a 75-42-re elveszítetett találkozón. Ez a 75 pont a legkevesebb, amit a tornán egy meccsen elért az Egyesült Államok.

Fotó: FIBA.Basketball

Az elődöntőben fontos volt, hogy nem ugrottak meg az eladott labdák száma. A tornán az átlagunk 18.3 és USA ellen is 21 volt. Nem következett tehát az be, ami nagyon sok csapat életét megnehezítette, hogy ki nem kényszerített hibákból az egyébként is óriási fölényben lévő riválist még jobban segítik. A támadólepattanókból szedett közel kétszer annyit (21-11) USA és 20 pontjuk jött második esélyből. Minden nevezett játékos pályára lépett és 24 perc 10 másodpercnél többet senki nem szerepelt. Boros Júlia 14, Miklós Melinda 11 pontot ért el. Mind a ketten 12-es teljesítmény-index értékkel zártak. Szépen megoszlottak a terhek a csapatban szombaton, ami a torna utolsó napjához érkezve kulcsfontosságú. Bő rotációt alkalmaz a szakmai stáb. Egy ilyen szereplés óriási élmény, komoly tapasztalat a feltörekvő játékosoknak.

Mali az első mérkőzésén még nem tudott pályára lépni, miután a járvány miatti utazási nehézségek minden előzetes tervüket felülírták. Csehország ellen ezért 0-20-ra elveszítették a nyitó meccset. Ezt követően viszont pályára léphettek és sorozatban négyet nyertek. Japánt, Kanadát, Dél-Koreát és legnagyobb skalpként Oroszországot múlták felül. Afrika két meghatározó női kosaras nemzete Nigéria és Mali. Nigéria inkább a felnőtt együttesére koncentrál és a nagyvilágba elszármazott játékosai hazahívásával amolyan “klubcsapat” módon igyekszik a világversenyekre ütőképes keretet összerakni. Ezt járatták csúcsra az olimpia előtt az Ogwumike-testvérekkel. Maliban nagyobb a hangsúly az utánpótláson és nekik óriási lehetőség, hogy a keretükből többen Spanyolországban edződnek.

Fotó: FIBA.Basketball

Idő kérdése volt, hogy egyszer egy afrikai csapatnak kijön a lépés női kosaras világversenyen. Fontos lenne a szakágnak, ha ez állandósulna, hiszen a bázis bővítése mindig felfrissítheti a mezőnyt. Mali nagyon jól használja ki fizikális erejét a debreceni tornán. A Gran Canaria játékosa Sika Kone MVP teljesítményt nyújt 18.6 pont, 14.6 lepattanó átlaggal. A Tenerife játékosa Maimouna Haidara is közel dupla-duplát átlagol (10.4 pont, 9.2 lepattanó). Ugyanakkor ezek a teljesítmények jól mutatják, hogy kevésbé csapatként erős Mali. Sokkal inkább az egyének határozzák meg a játékukat. Átlagban a legkevesebb labdát adták el eddig a mérkőzéseken. Magyarország és Mali összehasonlító statisztikáján szembetűnő, hogy Mali jobban szedi a lepattanókat. Különösen a meccsenkénti 20 támadólepattanó a kiemelkedő, illetve azt érdemes figyelni, hogy kétszer annyi pontjuk van gyorsindításból.

Az biztos, hogy motivációban egyik oldalon sem lesz hiány. Mindkét nemzet történelmi első éremszerzés kapujában áll U19-ben. Ugyanakkor nagy kérdés, hogy fizikálisan ki tud több erőt mozgósítani. Mali a második elődöntőt játszotta szombaton este és 62-50-re kaptak ki Ausztráliától. 35 percen át meccsben voltak. Messze az elődöntőben kapták a legkeményebb védekezést. Beleálltak az ausztrálok a fizikális játékba és ahogy várható volt, csapatként lényegesen jobb teljesítményt nyújtottak. A hangsúly azon van, hogy “csapatként”. Ebben Magyarország is nagyon erős és azokkal erényekkel, amiket az előzőekben kiemeltünk, lehet esély egy kiemelkedő eredményre.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés