Hirdetés
Európa

Történelmi döntő lesz a Spanyol Kupában:

:

Hirdetés

Vasárnap 13 óra 30 perctől rendezik Valenciában a Spanyol Kupa 2021-es fináléját. A házigazda Valencia és a Spar Girona küzd meg a trófeáért.

Egy biztos a vasárnapi finálé előtt, amelyik klub nyer, az fennállása során első alkalommal hódítja el a serleget. A Girona az elmúlt négy évben is döntőt játszott, de minden alkalommal alulmaradtak a Salamancával szemben. A Valencia helyzete olyan szempontból sajátos, hogy a 2012-ben megszűnt nagycsapat a Ros Casares hétszer nyert kupát, de a Valencia Basket semmilyen tekintetben nem jogutódja a réginek. Ők először érhetnek fel a csúcsra.

A kupa sajátossága, hogy hatalmas terhelésből érkeznek a csapatok a fináléra. A Girona az első negyeddöntőt vívta és így nekik a csütörtök 17 óra 30 perctől a Movistar Estudiantes ellen lejátszott találkozó után pénteken volt egy szabadnapjuk. Ugyanakkor szombaton a Salamancával hosszabbításos elődöntőt vívtak és nyertek meg. A Valencia pénteken 20 óra 30 perctől az utolsó negyeddöntőt játszotta, így nekik ugyan két magabiztosabb siker vezetett a döntőhöz (az IDK Euskotren-t és a Lointek Gernikát verték), de 48 óra alatt harmadszor futnak ki a pályára.

A két csapat február 24-én mérkőzött a bajnokságban ugyanitt a Fonteta aréna falai között. Akkor 58-55-re nyert a Valencia. A 16-4-es harmadik negyedben fordították a maguk javára azt a rangadót. Leticia Romero 11, míg Queralt Casas 10 pontot ért el. A Gironánál Sonja Vasic 11, Frida Eldebrink pedig 10 ponttal zárt. A Valencia nagy erőssége, hogy igencsak kiegyensúlyozott szezont futnak. Mindössze egy vereségük van idén, amit a bajnokságban a Salamancától szenvedtek el. Az Európa Kupában sem találtak még legyőzőre és a sorozat talán legnagyobb favoritjai. Itt éppen a DVTK-val vívnak nyolcaddöntőt.

Fotó: Valencia Basket

A Girona számára pedig az a legnagyobb hátrány, amit annak a februári bajnokinak a 16-4-es harmadik negyede is mutat. Nevezetesen az, hogy az edzőváltás után sem sikerült a sokat bírált hullámzást csökkenteni a játékukban. A szombati Salamanca elleni elődöntőn is volt 4 pontos negyedük. Ott a 4-20-as harmadik etap után talpra álltak és nyertek, de egy trófeákért küzdő élcsapat ezt hosszú távon nem engedheti meg magának. Elképesztő rutin vonul fel: az egyik oldalon többek Cristina Ouviña, Queralt Casas, Leticia Romero vagy éppen Rebecca Allen, míg a másikon Laia Palau, Sonja Vasic, Frida Edelbrink és nem utolsó sorban a sérülésből visszatérő Chelsea Gray.

A februári bajnokit sok keménykedés és igencsak töredezett játék jellemezte. Nem tudtak futni a csapatok és nem ültek a távoli dobások, a Valencia mindössze három, a Girona pedig négy triplát értékesített. A Girona 33-30-ra nyerte a lepattanócsatát, de a 15 eladott labda nem fért bele. A kupadöntő eddigi meccsein mindkét csapat lényegesen jobban dobott távolról, a Girona például szombaton 11 hárompontost értékesített. Rengeteg a kérdőjel a döntő előtt, de a kupa ettől szép. Már azt ki gondolta volna, hogy a szombatig minden porondon veretlen Salamancát, az elmúlt négy év győztesét, nem látjuk a vasárnapi fináléban.

ÉLŐ STATISZTIKA

Fotó: FEB

Hirdetés