Hirdetés
Archivum

Történelmi sikerhez segítettük Izlandot:

:

Hirdetés

Ami magyar szempontból egy váratlan vereség, az Izland szempontjából egy történelmi siker. A 2017-es Európa-bajnokság selejtezõsorozatának eddigi legnagyobb meglepetése csütörtökön hosszú idõn keresztül címlapos volt a FIBA Europe-nál, míg az izlandi szövetségtõl egy összefoglaló közleményt kaptunk, melyben 10 pontban gyûjtötték össze a szerdai gyõzelmük legfontosabb adatait.

2373
Izland felnõtt nõi kosárlabda válogatottja 2373 nap után nyert újra tétmérkõzést az egykori „A” vagy „B” divízióban szereplõ európai válogatott ellen. Utoljára 2009. augusztus 26-án a B-divízióban Írországot verték. Ez a hosszú nyeretlenségi széria abból is adódik, hogy az utóbbi években a C-divízióban, illetve annak jogutódjában a Kis Nemzetek Európa-bajnokságán szerepeltek. Azon a szinten egyébként eredményesen.

39:37
Izland 39 percen és 37 másodpercen át vezetett a magyar válogatott ellen. Nálunk egyszer sem volt az elõny a szerdai összecsapáson. A találkozó 23. másodpercében Helena Sverrisdóttir duplájával szerzett vezetést a hazai gárda és onnantól az elõnyüket végig õrizték.

24
Az izlandiak 24-gyel több pontot szereztek triplából, mint a mieink. Náluk ez azért kulcskérdés ilyen összefoglaló statisztikában, mivel az egész játékuk a távoli dobásokra épül. Õk 12 sikeres triplával zárták a meccset, míg magyar részrõl négy talált utat a gyûrûbe.

+10
Ezt a számot nem kell magyarázni, tízzel több védõlepattanót gyûjtöttek, mint a mieink.

5
A mérkõzésen öt játékosuk értékesített triplát: Helena Sverrisdóttir (5), Pálína Gunnlaugsdóttir (4), Bryndís Guðmundsdóttir (1), Margrét Kara Sturludóttir (1) és Gunnhildur Gunnarsdóttir (1).

17-bõl 13
Izland az elsõ félidõben 17 mezõnykosarat szerzett, ebbõl 13 Helena Sverrisdóttir nevéhez fûzõdik. Bár ezt az izlandiak közleménye nem emeli ki, de nem kizárt, hogy ez a selejtezõsorozat végén európai rekord lesz. Nehéz elképzelni, hogy bármely nemzetnél ezt bárki meg tudja majd közelíteni.

34
Az izlandiak 34 pontot szereztek festékbõl, míg a mieink 32-öt. Õk ennek a jelentõségét abban látják, hogy Portugáliában 34 pontot kaptak festékbõl és 18-at szereztek, tehát ezen a területen sikerült elõre lépniük. Hajlamosak vagyunk csak a triplákról beszélni, de látva a meccset, elég sok igazság van ebben az észrevételben.

27-9
Ez egy erõsen szubjektív észrevétel az izlandi szerkesztõ kollégától, de a siker kulcsát abban (is) látják, hogy egy alacsonyabb szerkezettel meglepték a magyar válogatottat. Helena Sverrisdóttir mellett ugyanis Ingunn Kristínardóttir, Bryndísi Guðmundsdóttir, Gunnhildur Gunnarsdóttir és Pálína Gunnlaugsdóttur szerepelt. Amikor ez az ötös volt a pályán, a mérkõzés azon szakaszait összesen 27-9-re nyerték.

Öten 50% felett
Izland válogatottjából öt játékos is 50%-al vagy annál is magabiztosabban dobott mezõnybõl. Margrét Kara Sturludóttir nem hibázott dobást, mindhárom mezõnykísérlete sikeresnek bizonyult. Bryndis Gudmundsdottir 4 mezõnykísérletébõl 3 volt sikeres, ez 75%. Sandra Lind Þrastardóttir 66,6%-al célzott, 6 kísérletébõl 4 lett eredményes. Helena Sverrisdóttir 19 vállalásából 10 talált utat a gyûrûbe, míg Gunnhildur Gunnarsdóttir kereken 50%-al dobott, 12 kísérletbõl 6 sikeres vállalást jegyeztek fel a neve mellé.

15-15
Ez sem kell magyarázni, Helena Sverrisdóttir egymaga annyi pontot szerzett az elsõ negyedben, mint a magyar válogatott összesen, azaz 15-öt.

21
A legnagyobb különbség 21 pont volt a két csapat között. Ezt 57-36-nál jegyezhettük fel, amikor 2 perc 31 másodperc telt el a harmadik negyedbõl. Ezt a játékrészt 11-1-es sorozattal indította Izland.

+14, +7, +10, +3
A fenti számsor azt mutatja, hogy a negyedek elejét mekkora fölénnyel nyerték az izlandiak. Az elsõ etapot 18-4-es sorozattal indították, a második negyedet 9-2-vel kezdték. A harmadik szakaszt 11-1-es szériával nyitották, míg a negyedik 10 percet 5-2-vel.


32

A csapatok egymás elleni meccsei 32 pontos hullámzást mutatnak. Miskolcon 72-50-re, azaz 22 ponttal nyert a magyar válogatott, legutóbb pedig 10 pontos izlandi siker született. A két összecsapás mezõnymutatóját kiemelve arra jutottak Izlandon, hogy 24%-al javultak a dobásaik. Miskolcon 27%-al céloztak, 66-ból 18 kísérletük ért célt, míg szerdán 52%-al dobtak. Akkor 62 kísérletükbõl 32 bizonyult pontosnak.

Összességében a fenti adatsor kis betekintést enged abba, hogy Izlandon miként élték meg a szerdai gyõzelmet. Emellett magyar szempontból arra is rávilágít, hogy bár válogatottunk teljesítménye – nagyon finoman fogalmazva – erõsen elmaradt az elõzetes várakozásoktól, aktuális ellenfelünk is extra napot fogott ki.

Hirdetés