Hirdetés
Archivum

Tóth Franka és Völgyi Péter az M1 mûsorában értékelte a nyarat:

:

Hirdetés

Kiemelkedõen eredményes nyarat zárt az U17/U18-as válogatott a világbajnoki negyedik hellyel és az Európa-bajnokságon megszerzett bronzéremmel. Az országos sajtó is felfigyelt a jó szereplésre. Az M1 mûsorában Tóth Franka és Völgyi Péter értékelte a nyarat.

A beszélgetés során azzal a felvetéssel, hogy az udinei bronzérem minden elõzetes várakozást felülmúlt, Völgyi Péter is egyetértett. „Még a szakmai stábot is meglepték a lányok. Nagyon erõltetett menet után érkeztünk az Európa-bajnokságra, igazából két napunk volt felkészülni és egy évvel idõsebb korosztály ellen küzdöttünk. A legtöbb válogatott ugyanis külön csapattal készült az U17-es Világbajnokságra és az U18-as Európa-bajnokságra. Ennek fényében nagy bravúr ez az eredmény.” – mondta a válogatott szövetségi kapitánya, akihez Tóth Franka is csatlakozott: „Fizikálisan volt legjobban érezhetõ a korkülönbség. Ez a korosztály ugyanakkor nem ismeretlen számunkra, hiszen két éve szintén Udinében rendeztek egy Európa-bajnokságot, ahol már néhányan találkoztunk velük.”

A visszatekintõ beszélgetésben külön is kiemelésre került a sokáig emlékezetes udinei bronzmeccs. Ekkor nagy csatában azt a Lettországot gyõzték le a mieink, akiktõl a csoportkörben vereséget szenvedtek. „Elõny is és hátrány is, hogy kétszer játszottunk. Hiszen már ismerik egymást a játékosok és az edzõk, hogy ki mit fog csinálni. Nekünk inkább az elõnyünkre vált. Tudtuk, hogy kikre kell nagyobb hangsúlyt fektetni és lefogni õket annak érdekében, hogy sikeresek legyünk azon a meccsen.” – mondta Tóth Franka, majd Völgyi Péter is azt hangsúlyozta, hogy inkább profitáltunk a duplázásból. „Egy világversenyen belül nem szerencsés, ha kétszer játszik egymással két csapat. Szerint most nekünk volt ebbõl elõnyünk. Nagyon fontos csoportmérkõzésen kaptunk ki a lettektõl, de tudtuk, hogy mibõl kell készülni ellenük. Bennük pedig ott volt az a gondolat, hogy elég könnyen megvertek minket. Ezt a nehéz feladatot végül úgy tudtuk megoldani, hogy a kulcsembereiket kivettük a játékból.”

Két nagy tornán szerepelt a magyar válogatott, ami fizikálisan és mentálisan is megerõltetõ. Tóth Franka ugyanakkor elmondta: már egész évben készültek fejben a lányok erre a versenyhelyzetre. „Mindenki tudta, hogy ez egy kemény nyár lesz. Már úgy készültünk fejben, hogy kibírjuk. A végére pedig az adott motivációt, hogy a Világbajnokságon nem sikerült megszerezni a bronzérmet. Szerettük volna azonban megmutatni magunknak, a stábnak, a szüleinknek, hogy van még bennünk annyi, hogy szerezzük egy érmet.” – fogalmazott válogatottunk játékosa, aki arról is beszélt, hogy a keret tagjai között kiváló az összhang: „Nagyon szeretjük egymást és szerintem az a kulcsa a sikeres szereplésnek. Van, akivel már három éve együtt vagyunk minden nyáron. A terhelést is könnyebb így bírni. Mindig jön egy jó szó olyanoktól, akiket tisztelünk, szeretünk. Ez mindenképpen fontos.”

Völgyi Péter arról beszélt, hogy ezen a nyáron minden feltétel és körülmény adott volt a jó szerepléshez. „Nagyon egységes a csapat: a szülõi gárdával, az elõzõ korosztályos válogatott stábjával, akik megadták az alapokat és a klubokkal, ahol jó képzés folyik. A már meglévõ elegyet kellett felturbózni és még egységesebbé tenni. Nagyon kemény volt az elsõ három-négy hét, amit végigcsináltak a lányok. Akkor a meglévõ fizikális alapokat kellett élesíteni a két világversenyre. Azt is megemlíteném, hogy mintha szerencsés csillagzat alatt született volna ez a társaság. Az egész európai mezõnyre igaz, hogy talán az U18-as korosztály nem annyira erõs. Az U17-es sokkal erõsebb, a francia és a spanyol együttes például szerintem az U17-es csapatával sokkal erõsebb volt, mint az Európa-bajnokságon szereplõ válogatottjaik. Mindezek kellettek ahhoz, hogy sikeresen tudjunk szerepelni.” – összegzett a szakvezetõ.

Természetesen szóba került ezen generáció a jövõje is, mely kapcsán Völgyi Péter így foglalta össze gondolatait: „Nagyon nehéz kérdés, kicsit féltem is a lányokat attól, hogy nehogy túl sokat higgyenek errõl az egyhónapos idõszakról. Büszkék vagyunk és nagy dolgot értek el a pályán, viszont a karrierjükben a következõ két év lesz a meghatározó. Azt látjuk, hogy fizikálisan van pótolnivaló. Technikailag és taktikailag is nyilván, de a fizikumon van a fõ hangsúly. Mindannyian az NB1 A-csoportjában fognak kosárlabdázni, a lehetõség így adott lesz. A kérdés, hogy ki mennyi játéklehetõséget tud saját magának kiharcolni a klubjában. A válogatottnak és a klubcsapatoknak közösen kell felállítani egy olyan tervet, hogy ez a fejlõdés és folyamat töretlen maradjon.” – összegzett a szövetségi kapitány, akit a pozitív nemzetközi visszhangról is kérdeztek:

„Ami nekünk ott a helyszínen nagyon jól esett, hogy például a spanyol és a német edzõ nem csak az eredményhez gratulált, hanem a játékhoz. Mi valóban próbáltunk látványos és amennyiben ennyi idõs korosztálynál lehet mondani, közönségszórakoztató kosárlabdát produkálni. Nekünk a célok elérése mellett az is feladatunk volt, hogy a lányokat készítsük olyan szituációkra, amik majd elõ fognak fordulni a következõ években velük a pályán. Ha bekerülnek egy komoly NB1-es csapatba, nagy célokért fognak játszani, nemzetközi kupában fognak indulni, akkor jó pár szituáció ne legyen nekik ismeretlen. Ez összességében sikerült.” – összegzett Völgyi Péter, majd az alábbi gondolattokkal zárta a televíziós értékelést: „A magyar nõi kosárlabdáról pedig annyit, hogy stabilan játszanak az utánpótlás csapataink. A felnõtt válogatott – talán nem kiabálom el – ki fog jutni az Európa-bajnokságra. Nem szabad azonban megállni, azt kell tudomásul venni minden résztvevõnek, hogy ez a félút vagy még az sem.”

A teljes beszélgetés megtekinthetõ ITT

Hirdetés