Hirdetés
Magyarország

További fejlődésben bízva – Wentzel Nórával beszélgettünk:

:

Fotó Rébay Viktor / NKA Universittas PEAC

Hirdetés

Az elmúlt évadban több, mint 31 percet átlagolt az élvonalban Wentzel Nóra, aki fiatal kora ellenére az NKA Universitas PEAC húzóembere. Az elmúlt évad tapasztalatairól, a fejlődési lehetőségekről és az egyetemi tanulmányokról is beszélgettünk.

Kezdjük az aktualitásokkal. Három hete indult a munka a csapatnál. Hogy telt ez az első időszak?

Nekem nem a legjobban. Egy hetet tudtam edzeni, utána ki kellett szedni a bölcsességfogaimat. Ez rendes műtéttel történt és emiatt utána egy hét kötelező pihenőm volt. Most álltam újra munkába. Ettől függetlenül úgy vagyok vele, ha meg kellett ennek történnie, akkor inkább most nyáron, mint amikor jönnek sorban a meccsek.

Összességében kemények az edzések. Mi az akadémián dolgozunk és ez más hangulatú a korábbiakhoz képest. A kondi edzések és a rendes termi foglalkozások egy helyen vannak, ami megkönnyíti a dolgunkat. Minden szakember ott van egy helyen, az is óriási segítség nekünk.

Milyenek az első benyomásaid?

Most ismerjük meg egymást igazából, de eddig nagyon jó a hangulat. Nyilván akkora lesz teljes a kép, ha megjönnek a légiósok és ők hogyan tudnak beilleszkedni, de eddig minden nagyon jó.

Szokatlanul korán kezdtetek, hiszen augusztus 1-én belevágtatok a felkészülésbe. Ennek mi az oka?

Fokozatosan szerettük volna felépíteni a munkát. Ráadásul új vezetőedző érkezett, ami azt jelenti, hogy új elvárások vannak. Ilyenkor úgymond meg kell szokni egymás dolgait, az edzőnek is a játékosokat és fordítva. Ebben is segítséget jelent, ha korábban elkezdjük. Jovan Gorec nekem nagyon szimpatikus. Kemény edzéseket vezényel. A meccsek még nem kezdődtek el, majd a jövő dönti el, hogy milyen eredményeink lesznek, de nagyon pozitívan állok a munkához. Szerintem jó csapat alakul!

Fotó: NKA Universittas PEAC Facebook

A felkészülés előtt is mozgalmas nyarad volt, ha jól tudom, akkor most végeztél az alapképzéssel.

Igen, júniusban tettem sikeres államvizsgát. Sportszervező szakon tanultam Pécsett. Nappali tagozaton végeztem. Voltak nehezebb időszakok, de sikerült megcsinálni és nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt elértem.

Sport mellett nappalisként tanulni bátor vállalás.

Engem is figyelmeztettek erre, hogy sokkal nehezebb nappali tagozaton teljesíteni. Főleg úgy, hogy az előző évben újra nemzetközi kupában is szerepeltünk. Bár nincs viszonyítási alapom a levelezősökkel, de nappalisként többet jár be az ember, talán több információt is hall és én az egyetemi közeget, a csoporttársaimat is nagyon szeretem. Ezzel egy kicsit a kosárlabdás közegből is ki lehet mozdulni, ami szerintem hasznos.

Mesterképzésre jelentkeztél?

Igen, szakedzőire. Keresztféléves képzésre jelentkeztem. Ezt az őszt most szerettem volna kihagyni, hogy felvegyem a ritmust a csapattal. Elsősorban a kosárlabdára fogok fókuszálni és félévkor folytatom az egyetemet. Ráadásul megint lesznek nemzetközi mérkőzéseink is, ezt is figyelembe vettem.

Fotó Rébay Viktor / NKA Universittas PEAC

Bár szerepelt a neved a bő keretben, de végül nem voltál ott a felnőtt válogatott nyár eleji összetartásán. Mi történt?

Begyulladt a lábam és a hosszú szezon után nem mertünk kockáztatni. Jártam gyógytornára, kaptam kezelést és június közepétől már edzhettem rendesen. Nagyon sajnáltam, hogy így alakult.

Kanyarodjunk vissza az előző szezonra. Két negyedik hely a csapat mérlege. Siker, kudarc vagy realitás?

Amikor a bajnokságban negyedikek lettünk, akkor először nagyon szomorú és csalódott voltam az itthon elveszített harmadik mérkőzés után. Összességében viszont ez az eredmény is előrelépés. Előtte években ugyanis nem sikerült négybe jutni, most ez összejött.

Harmadik meccset harcoltunk ki az elődöntőben a Szekszárd ellen és a bronzcsatán is sokáig vezettünk Miskolcon. Így utólag visszagondolva siker, amit elértünk, de nyilván mindenkiben ott motoszkál, hogy meg lehetett volna a bronz a bajnokságban vagy a kupában.

Ilyen a sport, így alakult. Menni kell előre és csinálni tovább. Mindig a legjobbra kell törekedni. Az akarással nem volt probléma, megtettünk mindent, de a szezon végére nagyon elfáradtunk és rosszul jött ki Szücs Réka sérülése is.

Saját teljesítményedet hogy értékeled?

Nagyon élveztem az elmúlt szezont. Alapemberként számítottak rám a csapatban. Éreztem, hogy bíznak bennem és ez rengeteget jelentett. Sokat dolgoztunk, előrébb tudtam lépni játékban, a saját teljesítményemet nézve tehát pozitív év volt.

Fotó Rébay Viktor / NKA Universittas PEAC

Annál komolyabb visszajelzés pedig nem kell, hogy az alapszakasz kötelező U20-as idején felül a rájátszásban is 31.4 perces átlagod volt. Hogy látod miben sikerült fejlődni?

Nagyon örültem a bizalomnak, de azért a fáradtságot már én is éreztem a szezon végéhez közelítve. Sokat gondolkoztam én is azon, hogy miben tudtam előrébb lépni. Védekezésben és támadásban is fejlődtem. Úgy érzem, hogy tovább tudtam fejben ott maradni a fontos helyzetekben, jobb pick and roll-t tudok játszani. A döntéshozatalban viszont kell még fejlődni.

Nézve a statisztikáidat, azt láttam, hogy a triplamutatód 29%-ról 36%-ra javult. Ez nagy ugrás.

Sokat gyakoroltam és talán ennek köszönhetően dobtam magabiztosabban a triplákat. A szezon elején az Európa Kupában is jó formában játszottam.

Azt hiszem elhangzott a kulcsszó, hogy „magabiztosabban”.

Abszolút, ez az alap. Ezt az egyik legnehezebb feladat elérni, de az egyik legfontosabb egy profi sportolónál.

Az Európa Kupából milyen emlékeid vannak?

Jól kezdtünk és sokáig szépen mentünk. Én két mérkőzést sajnálok. A Ramla elleni idegenbelit és a rájátszásban az ankarai visszavágót. Ott hosszabbításban kaptunk ki. Három ponttal nyert nálunk az ellenfél és az utolsó 12 másodpercben mi vezettünk három ponttal. Támadtunk, de nem tudtuk kihasználni. Nagyon sajnáltam, hogy nem sikerült.

Fotó Rébay Viktor / NKA Universittas PEAC

Az Európa Kupa szakmailag jelent sokat vagy élmény oldalon, a közösségformálását tekintve?

Szerintem mindkettő. Rengeteg tapasztalat, mert más ilyen játékosok ellen játszani. Több kosárlabda kultúrát lehet megtapasztalni egy ilyen szerepeléssel. Ugyanakkor az is biztos, hogy összekovácsolt minket. A több meccs, a közös utazások. Ez mind-mind hozzájárulnak, hogy jobb csapat legyünk.

A terhelést hogy élted meg, hiszen nemzetközi szereplést nézve kimaradt egy időszak?

Az eleje nagyon szokatlan volt, de minden új dolog nehéz elsőre, ami ilyen szintű terhelést von maga után. Ahhoz nem vagyunk hozzászokva, hogy hosszú időn át szerda-szombat ritmusban nyomjuk, de ehhez is alkalmazkodni kellett. Ezt szerintem a végére sikerült is elérni.

A fejlődési irányt miben látod?

Mindenben lehet fejlődni. Egy játékos szerintem soha nincsen kész. Határ a csillagos ég – ha mondhatom ezt. Ha konkrétumokat kérdezel, akkor szeretnék, védekezésben még jobb lenni. Cél, hogy támadásban a pick and roll-ok lejátszásában lépjek előre és jobban ki tudjam használni a helyzeteimet.

Annyira régóta szerepelsz az élvonalban és olyan sokat játszottál, hogy az ember meg is feledkezik arról, hogy te eddig U20-as voltál. Az első éved jön, amikor nem tartozol a védett játékosok közé. Tekintve azt is, hogy új szakmai stáb állt fel Pécsett, ez mekkora változást jelent neked?

Komoly mérföldkő lesz, hogy nem vagyok U20-as és ki kell vívnom a perceket. Igyekszem nem terhet rakni magamra. Nem tartok ettől. Ugyanúgy meg kell mutatni, hogy mit tudok. Ki kell hozni magamból a maximumot. Önmagában ezzel különösebben nem szeretnék foglalkozni. Arra fogok koncentrálni, hogy jól illeszkedjek a csapatba és a legjobbamat nyújtsam. Ez a legfontosabb.

Fotó Rébay Viktor / NKA Universittas PEAC

Hirdetés