Hirdetés
Archivum

Továbbjutás kapujában a Pécs:

:

Hirdetés

Sorsdöntõ találkozó elõtt áll a pécsi csapat, amennyiben Zseljko Djokics együttese legyõzi a Tarantót, bejut az EuroLiga rájátszásába. Az olasz együttes azonban nem lesz könnyû ellenfél, nemzetközi porondon eddig csak egy vereséget könyvelhettek el. Ráadásul az olaszok számára is hatalmas a tét, egy sikerrel a Taranto a négyes döntõig pályaelõnyt szerezhetne a rájátszásra.

Egy stabil csapat látogat Pécsre, ahol igazán nagy világsztár nincs a keretben, ugyanakkor 8-9 jó képességû kosárlabdázót vonultathat fel Roberto Ricchini, vezetõedzõ. Az olasz csapat összeállítása ideálisnak nevezhetõ, egy stabil hazai magot, kiváló és bevált légiósok egészítenek ki. Érdemes figyelni az Európa-bajnok francia centerre Elodie Godin-ra, aki a gárda pontkirálya átlagban 11.8 ponttal. Godin mellett 10 pont felett átlagol Mahoney és nem szabad megfeledkezni a belga irányító Kathey Wambe játékáról sem. A Taranto a téli átigazolási “idõszakban” megvált a hullámzó teljesítményt nyújtó Brooke Smith-tõl, ellenben nagyot húztak Sophia Young megszerzésével. A WNBA-ben a San Antonio Silver Stars alakulatát erõsítõ center az utóbbi években a Galatasarayban remekelt Európában és múlt heti bemutatkozása az új állomáshelyén sem sikerült rosszul. A Mondeville ellen 18 pontot és 4 lepattanót szerzett.

Ebbõl a névsorból azonban nem következik a 8/1-es mutató 9 EuroLiga fordulót követõen. Az, hogy az olaszok ilyen jól állnak két összetevõnek köszönhetõ. Egyrészt az olasz pad bármikor bevethetõ, amikor ugyanis a kispad játszik nem csökken a ritmusa, a pontossága a Tarantónak, ami hatalmas fegyvertény a nõi mezõnyben. Másrészt meg a sorozat talán legjobban védekezõ alakulatáról beszélünk, a legkevesebb pontot, átlagban 55.4-et kapnak egy mérkõzésen, miközben 66.8 pontot szereznek.

Hogy mivel lehet legyõzni a Tarantót? Érdemes megnézni annak a négy mérkõzésnek a statisztikáját, ahol az olaszok vereséget szenvedtek ebben a szezonban. A nemzetközi porondon a Mondeville, az itáliai pontvadászatban pedig a Liomatic Umbertide, a Job Gate Napoli és a Schio múlta felül Ricchini mester tanítványait. Jól látszódik ezeken a statisztikákon, hogy remekül dobták az olaszok riválisai a triplákat, a Mondeville 7, a Schio 8, a Napoli pedig 6 hárompontost süllyesztett el a gyûrûben. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a vesztes meccseken a Taranto rendre elvesztette a lepattanó harcot. Elvileg ezt a problémát orvosolták Young megszerzésével.

A tarantói gépezet összességében egy meccsen nem mûködött, amikor a Schio a hazai rangadón 81 pontot szerzett ellenük. Ez egy egyértelmû összecsapás volt, ahol a látottak alapján elmondható, semmi sem jött be Godinéknek. Minden más vesztes meccsükön ott volt az esély a gyõzelemre és alig maradtak el az egyes mutatókban a százalékpontokat tekintve az átlagos teljesítményüktõl. Ahhoz, hogy a Pécs nyerjen, kell az olaszok betlije, nagyjából akkora, mint a Schio ellen. Emellett elkerülhetetlen lenne egy váratlan extra is a keretbõl, például amikor Mondeville legyõzte az itáliaiakat, Berezhynska a szezon egyik legjobbját játszva 19 egységig jutott. Amit azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni, minden adat még a Sophia Young nélküli Tarantóra vonatkozik.

Reméljük, hogy Zseljko Djokics együttese a Kassa elleni arcát mutatja, akkor csodát is láthatnánk. A Pécs esélye nemcsak a Taranto legyõzésében van. Amennyiben a liga talán leggyengébb csapata, a Riga gyõz Mondevilleban, úgy minden eredmény esetén a baranyai együttes a továbbjutó, de erre minimális az esély…

Hirdetés