Hirdetés
USA

Tradicionális csapatok elődöntője:

:

Hirdetés

Vasárnap magyar idő szerint 21 órától kezdetét veszi a Seattle Storm (2.) és a Minnesota Lynx (4.) WNBA elődöntő párharca, mely az egyik fél harmadik győzelméig tart.

A két csapat az elmúlt egy évtizedben rendszeres résztvevője volt a WNBA döntőjének. Mindössze két olyan finálét rendeztek (2014, 2019), amikor a két klub közül valamelyik nem kvalifikálta magát. A Seattle Storm kétszer (2010, 2018), míg a Minnesota Lynx hat alkalommal (2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017) hódította el a trófeát.

Ha az idei egyéni díjakat nézzük, akkor a Settle Storm adja az év visszatérő játékosát (Breanna Stewart), míg a Minnesota Lynx az év újoncát (Crystal Dangerfield) és az év edzőjét (Cheryl Reeve). Ezen elismerések mentén pedig mindkét csapat helyzetét fel lehet vázolni.

A Seattle Storm 2018-ban úgy lett bajnok, hogy toronymagasan a mezőny legjobbjának bizonyult. Az volt Breanna Stewart három MVP címet hozó ősze, de említhetjük az akkor még lényegesen jobb formában lévő Sue Bird-öt vagy a legtöbbet fejlődött játékos díját bezsebelő Natasha Howard-ot. Aztán jött 2019, amikor Stewart és Bird nem léphetett pályára. Dan Hughes vezetőedző rákbetegséggel küzdött, ami miatt a 2020-as évadban nem is költözött be a buborékba.

A vezetőedzőn kívül viszont mindenki visszatért erre az évre és szépen kirajzolódik, hogy a Seattle még mindig egy nagyon profi, jól szervezett csapat, amelyik játékrendszeréből adódóan ki tudja hozni a kerete minden tagjából a maximumot. Nyilván nem lett fiatalabb Bird és természetesen azt a 2018-as menetelést a riválisok is elemezték, de a Storm így is bajnokesélyes. Ráadásul viszonylag hamar kiharcolták a dupla-kiemelést, aminek köszönhetően a sérültekkel is tudtak spórolni.

A Minnesota Lynx-nél az egész szezont sérülten játszó Sylvia Fowles-t leszámítva senki nem maradt a hat bajnoki címet szerző gárda sztárjai közül. Maya Moore a civil élet felé vette az irányt, Lindsay Whalen és Rebekkah Brunson visszavonult, Seimone Augustus pedig Los Angelesbe igazolt. Egy fiatal gárdát kezdtek építeni Napheesa Collier és Crystal Dangerfield köré. A tengerentúli szaksajtó egyértelműen azt várta, hogy ha valaki, akkor Cheryl Reeve gyorsan tud eredményes alakulatot kialakítani a rendelkezésére álló tehetségekből és ez is történt.

A WNBA 2020-as szezonjában 16 UConn játékos kapott lehetőséget és közülük öten ebben a két csapatban szerepelnek. A WNBA honlapja Stewart-Collier és Bird-Dangerfield párharcokat vázol fel. Minden statisztikánál fontosabb lehet azonban két tényező: a rutin és a keret mélysége. Egy hosszú buborékos időszak végén kell három győzelmig tartó párharcot vívni. Ilyen versenyhelyzetre a Storm-nak lényegesen több opciója van. A Lynx-nél nem elég, hogy fiatal a keret, éppen a legrutinosabb tagjuk a sérült.

Fotó: WNBA

Hirdetés