Hirdetés
Magyarország

“Tudják, látják és érzik, hogy megvalósulhat a rájátszás” – Balogh Judit vezetőedző nyilatkozata:

:

Fotó: Girgász Péter / ELTE-BEAC Újbuda

Hirdetés

Balogh Judit 2004 óta vezetőedzője az ELTE-BEAC Újbuda női kosárlabda felnőtt csapatának. Mióta ő az edző, azóta nem ment ilyen jól az együttesnek, jelenleg a rájátszásba való kerülésért küzdenek. Az egykori, 223 szoros válogatott, háromszoros Európa Bajnok bronzérmes, négyszeres magyar bajnok kosárlabdaklasszis edzőnőt – aki 1990-ben épp a BEAC-cal nyert bajnokságot – a Sporthíradó csütörtöki élőadásában látták vendégül.

Balogh Judit a magyar élvonalban az egyetlen szakember, aki ilyen hosszú ideje – lassan 18 éve – vezet egy csapatot. Nagyon sok hullámvölgy is volt ebben az időszakban, ennek ellenére viszont idén rendkívül közel áll a budapesti együttes a rájátszásba való kerüléshez – jelenleg a tabella hetedik helyén állnak. 

“Talán azt lehet mondani, hogy sose volt még ilyen játékosállományunk, és ez azért is örvendetes, mert ezt mi magyar játékosokkal érjük el. Sosem volt az a klub célja, hogy olyan külföldieket szerződtessünk, akik adott esetben megoldják a problémákat. Nálunk a légiósok inkább olyanok, mint az ételben a fűszer – kiemelik a magyar játékosokat, nem pedig elnyomják őket. Ennek alapján próbáltunk választani ebben az évben is, hiszen olyan játékosok érkeztek hozzánk, akik bizonyítottak a magyar bajnokságban – sőt, nálunk is bizonyítottak már.

Azt gondolom, hogy az a fajta kémia, ami most a csapaton belül van, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy mindenki ki tudjon bontakozni a pályán. Nagyon remélem, hogy mindenki élvezi, nem csak a győzelmeket, hanem a közös munkát is, hiszen élmények az edzése. Ezt persze nem szabad félreérteni, nem arról szólnak az edzések, hogy buli van, hanem megpróbáljuk úgy vezetni őket, hogy mindenkinek élvezeteseket legyen.”

Az ősz folyamán ez a bizonyos csapatkohézió volt az, ami segítette az ELTE-BEAC Újbuda együttesét, hogy olyan nagyobb csapatokat is meglepjen, mint az UNI Győr MÉLY-ÚT, DVTK, vagy az NKA Universitas PEAC.

“Emellett voltak azért kudarcaink is, viszont egy ilyen közösség arra jó, hogy ezeket a kudarcokat átvészeljük. Mikor nyer egy csapat, akkor nagyon könnyű boldognak lenni, – akkor minden jó, mindenki szereti egymást – de amikor nem sikerül valami, akkor mutatkozik meg csak igazán, hogy milyen erős is az a csapat. És ez a csapat akkor is nagyon erős. Tehát, amikor váratlan, vagy nagyarányú vereség volt, akkor sem kezdtek el a játékosok egymásra mutogatni – nem volt öt napos gyászolás – hanem nagyon szépen átsegítették egymást azon a nehéz időszakon.

Ami engem különösön nagy örömmel tölt el, az az, hogy látom, hogy szeretik egymást a játékosok, megfelelő a kommunikáció az együttesen belül és nekem szinte nem is kell beleavatkoznom dolgokba. Jelenleg az én szerepem olyan, mint egy börtönőré – ha nagyon elszabadul a boldogság, akkor én vagyok az, aki visszarántja őket a valóságba.

Összeségében azt mondanám, hogy ezek a játékosok szeretnek a BEAC-ban játszani, és ez a legfontosabb. Nem lehet úgy sportolni, – vagy ez akár bármilyen más munkára is igaz – hogy nem élvezi az ember. Hiába is mondjuk, hogy “profi sportoló, pénzt kap érte és ez a munkája”, ha valaki nem szereti azt, amit csinál, akkor nem lesz sikeres.” – fogalmazott Balogh Judit, akinek edzői hitvallása, hogy egy játékost a felkészítésben tudja leginkább segíteni az edző, a mérkőzésen való kiabálással – vagy egy rosszul időzített belépéssel – már csak rontani tud a helyzeten.

Fotó: Girgász Péter / ELTE-BEAC Újbuda

“Azt gondolom, hogy a felkészítés a kulcs. A meccseken nem lehet egy játékost felkészíteni, amire pedig nincs felkészülve, azt nem fogja tudni megcsinálni. A mérkőzésbe adott esetben bele lehet avatkozni, de ezzel kapcsolatban én más elveket vallok. Feltételeznünk kell, hogy a játékos jót akar, ezért nem hiszek abban, hogy a sárga földig le kell hordani, csúnyán kell vele beszélni, vagy meg kell alázni mindenki előtt. Biztos előfordul velem is egy-két szituációban, hogy elszalad velem a ló, de nagyon próbálok arra figyeli, hogy ne mondjak olyat, amivel meglátom őket, hiszen – ahogy mondtam – feltételeznem kell, hogy jót akarnak.

Nyugat-Európában az már megszokott gondolkodási mód, és ezt itthon is próbálnunk kell honosítani. Magát az elvet, hogy nem a játékossal van a probléma, hanem azzal, ahogy döntött. Ezt kell éreztetni.”

Az ELTE-BEAC Újbuda női kosárlabda klub elmúlt húsz évében történelmi pillanatnak számítana, ha a csapat rájátszásba kerülne. Azonban ehhez nem egy, hanem legalább három győzelemre van még szüksége Balogh Judit együttesének.

“Tudják, látják és érzik, hogy megvalósulhat a rájátszás, de ahhoz még tenni kell. Ilyen szituációban nagyon fontos, hogy én, mint edző jól kezeljem a helyzetet és tudatosítsam bennük, hogy ez még nem elég, még tovább kell menni.

Maximális koncentráció kell továbbra is, hiszen nincs még vége, de azt gondolom, hogy bármi is történik ebben a szezonban, egy olyan élménnyel lettünk mindannyian gazdagabbak, amit egész életünk során cipelni fogunk – és végülis ez a lényege az egésznek, pozitív élményeket szerezni.” – nyilatkozta Balogh Judit, akivel készített teljes riport ITT TEKINTHETŐ MEG.

Fotó: Girgász Péter / ELTE-BEAC Újbuda

Hirdetés