Hirdetés
Archivum

Tüke-emlékérmet kapott a PVSK:

:

Hirdetés

A klub honlapjának tájékoztatása szerint Tüke-emlékéremmel és oklevéllel ismerte el az idén 100 éves Pécsi Vasutas Sportkört a Tüke Alapítvány. Részletek a hivatalos közleményben.

Fotó: PVSK/pvsk.hu

Fotó: PVSK/pvsk.hu

Forrás: PVSK Sajtóközlemény/pvsk.hu

Tüke-emlékéremmel és oklevéllel ismerte el az idén 100 éves Pécsi Vasutas Sportkört a Tüke Alapítvány. Az elismerést Rákossy Balázs társadalmi elnök és Czerpán István elnök vette át.

Január 21-e kevéssé ismert, mégis fontos dátum Pécs történetében: 1780-ban ezen a napon kapta meg a szabad királyi városi rangot a város az ország Habsburg uralkodóitól, Mária Teréziától és II. Józseftõl. Csaknem 20 éve ezen a napon adják át a Tüke-díjat azoknak a pécsi polgároknak, akik tevékenységükkel, szellemiségükkel és munkájukkal sokat tettek a város gyarapodásáért és fejlõdéséért. Néhány éve civil szervezetek is megkaphatják a Tüke-emlékérmet, amit a pécsi polgárok jelölése alapján a Tüke Alapítvány kuratóriuma – minden korábbi Tüke-díjas polgárral a soraiban – ítél oda.

Idén a megalapításának 100 éves jubileumát ünneplõ Pécsi Vasutas Sportkör kapta meg a civil szervezeteknek adható rangos elismerést, amivel az alapítvány az egyesületnek Pécs város minõségi sportjának fejlesztése érdekében végzett, önzetlen, hasznos és másokért is felelõsséget vállaló, immár évszázados tevékenységét ismerte el.

– Az elkötelezett sportvezetõk és sportolók a száz évvel ezelõtti megalakulás óta a legnehezebb idõszakokban is képesek voltak stabilizálni a sportkör mûködését, és olyan vasutas szellemiséget alakítottak ki és mûködtettek az évtizedek során, ami elismertséget hozott a PVSK-nak. Fontos, hogy az egyesület mindig kiemelt jelentõséget tulajdonított az utánpótlásnak, amivel hozzájárult a sportot szeretõ és rendszeresen ûzõ generációk felneveléséhez. Az egyesület sportolói által elért eredmények, különösen az országos és nemzetközi bajnoki címek jól mutatják, milyen erõs gyökerekkel kapcsolódik a városhoz a PVSK, amely 11 olimpikont is adott a nemzetnek. Az egyesület évszázados tevékenysége ráirányítja a figyelmet arra, hogy fontos teret adni a cselekvõ, aktív közösségeknek, és fontos hozzájárulni azok fejlesztéséhez is. Az egyesület vezetõi a vállalt missziójukkal, a sokszínû tevékenységet támogató szolgálatukkal a közösségért érzett szolidaritást példázzák. Köszönjük, hogy hozzájárulnak sportbeli és emberi alapértékeink megerõsítéséhez és õrzéséhez, egyúttal kívánjuk, hogy hasonlóan aktív tevékenységet folytasson a PVSK a következõ idõszakokban is – foglalta össze a Tüke Alapítvány kuratóriumának határozatát a díjátadó ünnepségen Halmos Gábor, a testület tagja.

Az emlékérmet a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke, Habsburg György adta át Rákossy Balázs társadalmi elnöknek, míg Czerpán István elnök az elismeréshez járó oklevelet vehette át.

– A PVSK százéves történetének összes sportolója és sportvezetõje kapta most ezt a rangos elismerést, amit idén 16. alkalommal adtak át. Az egész PVSK-családot illeti tehát ez a díj, amire nagyon büszkék vagyunk, hiszen ez méltóképpen kifejezi azt a munkát és együttmûködést, ami az elmúlt száz év során jellemezte, és erõssé tette az egyesületet. Nagy örömömre szolgál, hogy a kormány támogatásának köszönhetõen néhány éven belül az egyesület épített környezete is fel tud nõni ahhoz az eredményhez, amit a klub sportolói az elmúlt évtizedekben elértek, és a centenáriumi létesítményfejlesztésnek köszönhetõen méltó körülményeket tudunk majd biztosítani a következõ évtizedek sportolóinak is – mondta el a díjátadó után Rákossy Balázs, a PVSK társadalmi elnöke.

– Szeretnék köszönetet mondani a Tüke Alapítvány kuratóriumának, hogy a PVSK-nak ítélték az idei díjat, úgy érzem, az egyesület megérdemelte ezt az elismerést. Ez a díj egy olyan összetartó közösséghez került, amely rengeteget tett Pécsért, nagyon sok értékes sportsikerrel gazdagította a várost és több tízezer embert megmozgatott. A mai díjátadó méltó felvezetése a centenáriumi évünknek, amelynek során számos programmal ünneplünk majd. Az egyesület szakosztályai a hagyományos rendezvényeiket idén kibõvítik, és a sportesemények középpontjába a százéves évfordulónk kerül. A centenárium napján, augusztus 23-án pedig igazi városi ünnepet szeretnénk tartani, ezzel is megerõsítve a városhoz fûzõdõ elválaszthatatlan kötelékünket – mondta el Czerpán István, a PVSK elnöke.

A Dóm Kõtárban tartott díjátadó ünnepségen a társadalmi szervezeteknek járó Tüke-emlékérmet a PVSK vehette át, az ifjúsági Tüke-díjat szintén két sportoló, a város elsõ két olimpiai aranyérmese, a gyorskorcsolyázó Knoch Viktor és Burján Csaba kapta, míg a Tüke-díjat idén Korinek László jogászprofesszor, akadémikus, korábbi pécsi német konzul vehette át. Ezúton gratulálunk a díjazottaknak!

Forrás: PVSK Sajtóközlemény/pvsk.hu

Hirdetés