Hirdetés
Magyarország

Tursics Krisztián az NKE-FCSM Csata filozófiájáról:

:

Hirdetés

A hétvégi egyéni teljesítményeket csokorba szedő összeállításainkban már kiemeltük Zala Friskovec játékát. Az NKE-FCSM Csata egy részletes összeállítást készített Tursics Krisztián vezetőedzővel, melyben a feltörekvő fiatal szlovén tehetség mellett a klub filozófiája is szóba került.

Forrás: NKE-FCSM Csata hivatalos honlap

Vezetőedzőnk elégedett volt a csapat támadójátékával, védekezésben azonban nem valósították meg a lányok maradéktalanul az előzetesen megbeszélteket. Friskovec volt a döntő faktor, de Tursics Krisztián legfrissebb elemzésében kitért klubunk filozófiájára is.

Mivel a Zalaegerszeg igen erős – négy kiváló légióssal, két rutinos és egy fiatal, de folyamatosan játszó játékossal –, ráadásul az utóbbi időben jó formában is van, mi pedig egy betegséggel és egy sérüléssel bajlódó játékosunkat kényszerültünk nélkülözni az edzéseken és a mérkőzésen, ezért tudtuk, hogy borzasztóan nehéz, emiatt szoros találkozót fogunk játszani – kezdett bele a ZTE-mérkőzés elemzésébe Tursics Krisztián.

Vezetőedzőnk nagyon örült, hogy a legnehezebb pillanatainkban a közönség a csapat mellé állt és igazi kosárlabda hangulatot teremtett a Ludovika Arénában.

KIVÁLÓAN TÁMADTUNK, DE A VÉDEKEZÉSSEL NEM LEHETÜNK TELJESEN ELÉGEDETTEK
Krisztián elégedett volt a Csata támadójátékával. Mint mondta, a 88 dobott pont extra, az pedig szinte csodálatos, hogy 27 gólpasszal jutottunk el közel 90 pontig. Asszisztjaink közül a legtöbbet Horváth Betti osztotta ki – szám szerint 11-et –, ami Krisztián szerint az összecsapás magasfokú kontrollálásáról árulkodik.

Vezetőedzőnk ugyancsak a pozitívumok közé sorolta a lepattanó csata megnyerését – ebben a mutatóban 29-24-re bizonyultunk jobbnak a ZTE-nél.

Összességében jól ültek a dobásaink is, a hárompontosokat például 44 százalékkal értékesítettük. 30 kísérletből 14 ment be, amivel bőven lehet mérkőzést nyerni.

A védekezéssel viszont nem lehetett elégedett szakmai stábunk első embere. Mint mondta, a 84 kapott pont sok, ráadásul hiába készültünk külön a Zalaegerszeg két legjobb játékosára, végül Burkholder és Hayes is 23-23 pontig jutott, kosaraik között pedig akadtak könnyű találatok is. Krisztián a jövőben agresszívebb védekezést vár a játékosoktól.

MOST FRISKOVEC HOZTA A MECCSET ELDÖNTŐ TELJESÍTMÉNYT
Nem mehetünk el Zala Friskovec extraklasszis teljesítménye mellett sem. Tursics Krisztián Zala 35 pontja mellett rendkívül elégedett volt azzal is, ahogy szlovén csillagunk játszott és bontotta az egerszegi védekezést. Természetesen a szűk rotáció többi tagja is nagyon jól teljesített – tette hozzá.

Fotó: NKE-FCSM Csata / Szilágyi Dénes

Hat-hét játékos között oszlik el a pontjaink zöme, ezúttal Zalánál szakadt ki a gólzsák. Mindannyian tisztában voltunk a képességeivel, így csak idő kérdése volt, hogy mikor lesz ilyen meccse – mondta Krisztián.

Végig jól és önbizalommal telve játszott, és annyira ment neki, hogy vezetőedzőnk 40 percig a pályán is hagyta. Igaz, Angyal Barbara és Mányoky Réka kiesésével kevés változtatási lehetősége maradt.

Azt is megkérdeztük, hogyan élte meg a szoros végjátékot. Krisztián a ZTE egyenlítésévél, 74-74-nél is biztos volt benne, hogy ismét magunkhoz vehetjük a vezetést és mi szerezzük a következő kulcsgólt. A hajrában aztán extra kosarat dobott Friskovec és Cannon is, de Lelik Rékának is pontra kellett váltania a maga büntetőit a végén.

EGYENSÚLYT TEREMTÜNK A FIATALOK JÁTÉKPERCEI ÉS AZ EREDMÉNYESSÉG KÖZÖTT
Krisztián felhívta a figyelmet klubunk szakmai filozófiájára is, miszerint úgy segítsük elő fiatal játékosaink fejlődését, hogy közben eredményeket is le tudunk tenni az asztalra.

Mint mondta, Magyarországon ma alapvetően két modell működik: vagy sok percet kapnak a fiatalok, de eredménytelen a csapat, vagy klasszis, a rutinos játékosok kapják a játékidőt, a csapat pedig sikeres.

Krisztián továbbra is a kettő közti egyensúlyt képviseli: a csapat eredményessége nem mehet a fiatalok fejlődésének rovására. Vezetőedzőnk e koncepció mentén kiemelte két, tavalyhoz képest sokkal magasabb szinten játszó és a felnőtt válogatottban már bemutatkozott játékosunkat, Horváth Bettit és Lelik Rékát, illetve négy feltörekvő, szintén hatalmasat előre lépő fiatalunkat, Radócz Fannit, Mányoky Rékát, Angyal Barbarát és Boros Júliát.

Csak a három légiósunkkal nem nyernénk meg a meccseket, a magyar játékosok nagyon sokat tesznek hozzá a csapat játékához – emelte ki.

A csapat szombaton az ELTE BEAC Újbuda otthonában lép pályára.

Forrás: NKE-FCSM Csata hivatalos honlap

Hirdetés