Hirdetés
Archivum

Tursics Krisztián visszatekintése a Csata DSE junior bajnoki címére:

:

Hirdetés

Az NKE-FCS Csata élvonalbeli csapatának hivatalos honlapján ovlasható Tursics Krisztián, vezetõedzõ részletes visszatekintése a 2019-es Nemzeti Leány Junior Bajnokság döntõjére. A Csata DSE kiemelkedõ teljesítménnyel hódította el a trófeát.

Fotó: Facebook.com/juniorlanydonto/

Forrás: NKE-FCSM Csata hivatalos honlap

Rendhagyó elemzést készítettünk Tursics Krisztiánnal, hiszen ezúttal nem a felnõtt csapatról, hanem Junior korosztályunk országod döntõjét elemeztük. Egy szép siker és ami mögötte van.

Egy rendkívül sikeres hétvégét követõen ültünk le csapatunk edzõjével beszélgetni, aki a Junior csapat mellett volt a hétvégén, ráadásul a nagy rivális Vasas Akadémia elleni sikerült diadalmaskodni a 4 napos torna döntõjében. ” Ez a teteje az utánpótlás kornak, ezért is kell ezt a korosztályt kiemelten kezelni, ezért kell róluk beszélni. A döntõt követõen sok játékosnak véget ér az utánpótlás évük és felnõtt szintre kell lépjenek, ami sosem egyszerû. Van aki el tud helyezkedni elsõ osztályban játszó felnõtt csapatoknál, van aki B ligában vagy a kosárlabdát elhagyva a civil életben halad ezt követõen tovább. Nekünk az idei évben négy olyan játékosunk van, akik már nem férnek be jövõre az utánpótlás korosztályba. Közülük Angyal Barbi és Mányoky Réka már stabilan tagja a felnõtt keretnek, ott rendszeresen pályára lép, Horváth Fruzsi is pályára lépett már a felnõtt között, neki volt egy betegsége ami az idei évben hátráltatta, de õt is tagja a felnõtt keretnek, Farkas Fanni pedig az NKE egyetemi csapatában illetve a B csapatban játszik.

A szervezés nagyon jó volt, Pécsett sikerült egy nagyon minõségi tornát összehozni. Az elsõ napon sokakat zavart egy nyilatkozatom, ahol az mondtam, remélem, hogy lesznek kosárlabdára hasonlító mérkõzések. Sajnos jogos volt a felvetésem, kevés minõségi összecsapás volt a négy nap alatt, de szerencsére volt néhány nagyon kiemelkedõ színvonalú meccs.

Magunkról. Lényegében egy jó évet zártunk, nagy gratuláció a csapatnak. Jól sikerült felépíteni a tornát, 4 nap alatt 5 mérkõzést játszottunk és mérkõzésrõl-mérkõzésre építettük fel a játékunkat, nagyon nagy melót tett le mindenki az asztalra és végig küzdöttek, aminek nagyon örültem. Sokat fejlõdött a keretben mindenki az idei évben és ezt a torna döntõjében a Vasas ellen meg is mutatták, ahol a támadás annyira nem ment, mégis mi kontrolláltuk a mérkõzést és a védekezéssel megnyertük a meccset. Nagyon örülök, hogy aki mostantól kinövi az utánpótlás korosztályt, az egy nagyon jó emlékkel távozik a csapattól, aki pedig még jövõre is itt lesz, címvédõként vehet majd részt a döntõn, ami nagyon nagy önbizalmat adhat a játékosoknak.

Beszéljünk kicsit a játékosokról. Angyal Barbara lett a torna MVP-je, nagyszerûen játszott végig, kontrollálta az elõdöntõt és a döntõt is, abszolút a csapat egyik vezére volt. A Pécs ellen volt egy pici hullámvölgye, de ez egy négy napos tornán törvényszerû, hogy nem megy végig a játék. Figyeltem arra, hogy pihenni is tudjanak a játékosok, tanulva a tavalyi évbõl. Akkor minden meccsünk pengeélen táncolt, sokat játszottak a kezdõk és a torna végére, pont a döntõ mérkõzésre fáradtak el a lányok és ezért szenvedtünk akkor vereséget. Most erre figyeltünk, sokkal pihentebbek is voltak a játékosok végig. Mányoky Réka is remek teljesítményt nyújtott, a döntõt ráadásul rosszul kezdte, az elsõ negyedeben nem ment neki a játék, de aztán sikerült felpörögnie és utána szuperül játszott.

Akirõl kevesebb szó esik és az egyéni díjazásban se mutatkozott meg, mégis remek volt végig, az Boros Júlia. Neki egy külön védõ feladatot adtam, az ellenfél legjobb játékosát, Dombai Rékát kellett fognia. Ezt elképesztõ módon megoldotta, Réka felállt játék ellen gyakorlatilag nem szerezett kosarat. Ezt a statisztika sajnos nem mutatja meg, pedig nagyon fontos feladat volt a mérkõzésen. Amikor õ nem volt pályán, akkor Rakita Lili védte a Rékát, õ pedig ugyan azt a szintet hozta, mint Julcsi. Ráadásul mindketten hozzá tudtak tenni támadásban is a mérkõzéshez, ez így együtt hatalmas teljesítmény. De mindenki aki jött a padról, egy picit hozzátett a játékhoz, ez pedig azt eredményezte, hogy megnyertük a tornát.”

A beszélgetést ezt követõen azzal folytatjuk, miért Krisztián volt ott a csapattal ezen a négy napos tornán. ” Édesapámmal együtt meccseltük végig ezt a négy napot, akinek lehet ez volt az utolsó mérkõzése a kispadon, de együtt ketten biztos, hogy utoljára voltunk így. Ez számomra egy nagyon emocionális pillanat volt, hogy együtt értünk el egy ilyen sikert, hiszen rengeteget tanultam tõle. Önmagában az, hogy 74 évesen ott van még egy ilyen tornán és támogatja a csapatot a kispadról, az hatalmas dolog, de számára fárasztó már 4 nap alatt 5 mérkõzést végig meccselni, ezért kért meg, hogy legyek ott és csináljuk együtt végig ezt a tornát. Azt gondolom rendkívül tiszteletre méltó, hogy ennyi idõsen még mindig van arra motivációja, hogy kosárlabdával és a csapattal foglalkozzon.

Fotó: Facebook.com/juniorlanydonto/

Itt szeretnék kicsit elkanyarodni a témánktól, mert van valami, amirõl szeretnék picit beszélni zárásként. Sokan az országban megkérdõjelezik azt, hogy milyen szakmai munka zajlik nálunk a Csatánál. Erre most azt tudom mondani, hogy megnyertük az U 18-as döntõt, teljes joggal mondhatom, hogy favoritok vagyunk az U 16-os döntõben és szintén van gyõzelmi esélyünk az U 14-es döntõn, amit ráadásul hazai pályán a Ludovika Arénában játszunk majd. Ezek mellett a csapatok mellett van topp szintû kenguru és gyerek együttesünk. Az NB 1 B-ben a fiatal kerettel éremért küzdünk, az NB 1 A csoportos csapatunk pedig a feljutást követõ évben bejut a rájátszásba és részt vett a Magyar Kupa 8-as döntõn, a csapatba pedig 5 fiatal is rendszeresen pályára lép, méghozzá magas játékidõvel. Ha ezeket figyelembe vesszük, nem értem, miért is kritizálnak minket. Azt gondolom az egész stáb a Csata DSE-nél az elõkészítõ edzõktõl kezdve a toborzó edzõkön át a felnõtt csapatig, mindenki jó és igényes munkát végez. Nem véletlen, hogy legalább 10 játékost adunk az utánpótlás válogatottakba illetve a felnõtt válogatottba is került már emberünk. Mondhatom, hogy ez egy sikeres év ezek alapján, aminél mi próbálunk még jobbak lenni. Ezek után pedig azt gondolom, hogy aki mégis kritizálja a munkánkat, az nem lát rendesen, mert itt nagyon jó a szakmai munka! Mindenki követ el hibákat, ezzel így vagyok én is, de azért van elõttünk sok-sok év remélhetõleg, hogy tanuljunk ezekbõl a hibákból, fejlõdjünk és lehetõleg még jobbak legyünk.”

Forrás: NKE-FCSM Csata hivatalos honlap

Hirdetés