Hirdetés
Archivum

U16-os EB 2015: a hetedik helyért játszhat a magyar válogatott:

:

Hirdetés

Elszenvedte sorozatban harmadik vereségét a Portugáliában zajló U16-os Európa-bajnokságon a magyar válogatott. Magyar Gergely együttese 71-68 arányban alulmaradt Lettországgal szemben. Ez az eredmény azt jelenti, hogy a mieink nem lehetnek ott 2016-ban az U17-es Világbajnokságon.

A magyar és a lett válogatott jól ismeri egymást, hiszen a két együttes találkozott az EYOF-on és itt Portugáliában az Európa-bajnokság nyitó napján is. Mindkét ütközetet a magyar lányok nyerték, az U16-os Európa-bajnokságon lejátszott meccset láthattuk is. Helyenként kifejezetten jó játékkal emelkedtünk riválisunk fölé. A lettek a negyeddöntõben az eddig veretlenül menetelõ Olaszországtól szenvedtek 71-59-es meccset. A találkozónak komoly tétje volt, hiszen a gyõztes résztvevõje lett a jövõ évi U17-es Világbajnokságnak.

Lett triplával indult a mérkõzés, melyre Juhász Dorka szintén távolról válaszolt. Ezt követõen ellenfelünk kisebb elõnybe került, a játékrész közepén 13-7-re vezettek. Hullámzó összecsapást láthattunk, ahol 13-11-re felzárkóztunk, majd a lettek 21-11-re elléptek. A negyed vége azonban a mieinknek sikerült jobban és 21-18-ra felkapaszkodtunk Juhász, Soós és Pusztai pontjaival.

A második negyed két gyors lett duplával indult. Bár a folyatásban Lelik triplája utat talált a gyûrûbe, riválisunk 28-21-es elõnyt alakított ki. Innentõl kezdve 4-7 pont között mozgott a különbség. Ugyan akadozott támadásban a gépezet, de Lelik és Bernáth is eredményesnek bizonyult távolról. Ez pedig azt jelentette, hogy tudtuk tartani a lépést. Amikor pedig Czukor Dalma is betalált, 39-38-nál már csak minimális hátrányban voltunk. A triplákat remekül dobtuk ebben a periódusban. Gereben és Lelik sikeres hármasai révén 45-40-es elõnyre tettünk szert a félidõre.

A harmadik negyed, a másodikhoz hasonlóan két lett találattal vette kezdetét. Radócz és Gereben villanásai révén még tartottuk minimális elõnyünket, de a távoli dobások ebben a szakaszban már nem sikerültek. Ennek megfelelõen nagyobb különbség sem tudott kialakulni. A játékrész végét büntetõk tették töredezetté, mely során a lettek 51-50-nél átvették a vezetést. Végül azonban az utolsó negyedre a mieink fordultak minimális, 1 pontos elõnyrõl.

A negyedik etap nagyon jól indult, betalált Czukor, Pusztai kétszer, majd Lelik triplája is behullott. Válogatottunk 63-57-re lépett el, de a lettek egy triplával gyorsan kozmetikáztak az eredményen. A csehek elleni negyeddöntõhöz hasonlóan sok hiba csúszott a játékba és riválisunk ezt könyörtelenül kihasználta. Három perc alatt 10-2-es futást csináltak, amivel 67-65-re módosították az állást. Támadásban elbizonytalanodott a magyar csapat, hat perc alatt mindössze egyetlen duplát értünk el. A lettek 22 másodperccel a lefújás elõtt 70-65-re vezettek. Bernáth triplájával még látótávolságba értünk, de reális fordítási esélyek nem voltak.

A magyar válogatott veresége azt jelenti, hogy a csapatunk nem lesz ott az U17-es Világbajnokságon és vasárnap magyar idõ szerint 14 órától a hetedik helyért játszhatunk Oroszországgal.

Eredmény
Lettország – Magyarország 71-68 (21 18, 19-27, 13-9, 18-14)

Hirdetés