Hirdetés
Archivum

U17-es Világbajnokság után, U18-as Európa-bajnokság elõtt – Beszélgetés Völgyi Péterrel:

:

Hirdetés

Vasárnap a magyar válogatott kiemelkedõ eredményt elérve a 4. helyen zárt a minszki U17-es Világbajnokságon. A magyar csapatra pár nap pihenõ után szombattól már Udinében U18-as Európa-bajnokság vár. A két torna között Völgyi Péter szövetségi kapitánnyal tekintettünk vissza a minszki történésekre és már egy kicsit a Európa-bajnokságot is érintettük.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Írta: Nagy Norbert

Az U17-es Világbajnokságon a magyar válogatott Argentínával, Új-Zélanddal és Spanyolországgal szerepelt egy négyesben. A csoportmérkõzések tétje az volt, hogy milyen ágon folytathatja a keresztjáték során válogatottunk. „Tudtuk, hogy nem rossz a sorsolásunk és nincs kiemelkedõen erõs csapat a csoportunkban, ami köszönhetõ a tavalyi Eb-szereplésnek. Láttuk, ha nem hibázunk bele és a spanyolok ellen a felkészülés alatt elveszített három szoros meccset gyõzelemre tudjuk váltani, akkor jó ágon mehetünk a legjobb 16 közé.” – kezdte visszatekintését lapunknak adott nyilatkozatában Völgyi Péter, mielõtt Argentína és Új-Zéland legyõzésérõl kérdeztük volna.

„Az argentinok megilletõdötten játszottak az elején, utána már jobb formát mutattak. Mi magabiztosan kezdtünk és olyan elõnyt harcoltunk ki, amit tudtunk végig õrizni. Ez egy nagyon jó kezdés volt az elsõ napon. Utána jött Új-Zéland, akik megleptek minket. Ekkor is hamar megvolt az elõnyünk, viszont azzal rosszul gazdálkodtunk. Fõleg gyûrû alatti játékukkal és néhány külsõ dobásukkal szoros lett a végjáték. Szerencsére nem fordult annyira a kocka, mint a csoport másik meccsén aznap, amikor a spanyolok beleszaladtak az argentinok ellen egy váratlan vereségbe.” – összegzett Völgyi Péter. A spanyolok ellen a csoportgyõzelemért lépett pályára a magyar válogatott. Ez kulcsfontosságú meccsnek bizonyult, hiszen lehetõvé tette, hogy könnyebb ágon Angolával játsszunk a nyolc közé jutásért.

„Jött a spanyolok elleni – a csoport tekintetében – mindent eldöntõ mérkõzés. Hajtotta a csapatot a visszavágás vágya. Fej-fej mellett haladt a két társaság. Mi a végén már tudtuk, hogy a 17 ponton belüli vereséggel is csoportelsõk vagyunk. A lányok ezt nem tudták, nagyot küzdöttek, a szerencse is mellénk szegõdött. Azt a sok energiát, amit az elõzõ mérkõzésekbe beleraktunk, meghálálta a sors. Bár hibáztunk a végjátékban, mégis nyerni tudtunk. Ez olyan lökést adott, ami tudtunk kamatoztatni Angola és Japán ellen. Angola érdekes, rendezetlen kosárlabdát játszott. Viszonylag képzetlen játékosokból, de jó atlétákból állt. Az elsõ másodperctõl kezdve letámadtuk õket egész pályán és így az elsõ félidõ közepére eldõlt a mérkõzés kimenetele. Köszönhetõen a csoportelsõségnek kedvezõ ágról kerültünk a nyolc közé.” – foglalta össze a tapasztalatokat a válogatott vezetõedzõje.

A legjobb négy közé jutásért Japán volt az ellenfél, akik az utóbbi idõben rengeteget fejlõdtek, ezt Völgyi Péter is megerõsítete a beszélgetésünk során. „A japán csapat a legkellemetlenebb kosárlabdát játszotta az amerikaiak mellett az egész mezõnyben. Nyilván az amerikaiak teljesen más kategóriát képviseltek a tornán, de a japánokat egy kicsit talán lebecsülték elõzetesen. Az elmúlt években pedig már ott voltak a legjobbak között és születtek érdekes eredményeik. A felnõtteknél például megnyerték az Ázsia-bajnokságot az ausztrálokat legyõzve. Látszik, hogy az erényeiket próbálják még jobban kidomborítani. A hátrányukat pedig, hogy alacsony játékosok alkotják a csapatukat, jól kompenzálták. Minden labdáért ott voltak, minden lepattanóért elmentek és rengeteg labdát szereztek. Ellenük 40 percen át kellett koncentrálni, mert minden megmozdulásukban volt veszély. A félidõben változtattunk a támadójátékunkon és fizikálisan sikerült õket felõrölni. Erre nagyon büszke vagyok! Végül mi vertük meg õket a legjobban az egész Világbajnokságon.” – mondta Völgyi Péter.

Az elõdöntõben az Egyesült Államok válogatottja ellen léptek pályára a magyar lányok. A késõbbi gyõztes USA toronymagasan kiemelkedett a mezõnybõl, ezt a mieink ellen is bizonyították. „Az amerikaiak erõsségét testközelbõl sikerült megtapasztalni a pályán. Borzasztó érzés volt számomra, ha játszottunk egy kettõ-kettõt és elváltották, mert gondolkodás nélkül ezt tették, akkor is a centereinken egy ugyanakkora vagy még magasabb játékos maradt, míg az irányítónkra két fejjel magasabb került. Ráadásul gyors, képzett játékosokból állt a csapatuk, elképesztõen fegyelmezett kosárlabdát játszottak. Igazából szerintem ellenünk olyan 60-70%-os erõbedobással játszottak, a döntõben talán 80%-al. Így is nagyon simán átgázoltak a mezõnyön. Én bíztam benne, hogy nagyobb ellenállást tudunk kifejteni, de a második félidõben már a másnapi meccsre koncentráltunk. Tudtuk ugyanis, hogy az erõtartalékaink jelentõsen megcsappantak ezen a hat meccsen.”

Ausztrália ellen fordulatos találkozón maradt alul válogatottunk. „Szerintem az ausztrál egy olyan válogatott, amit tízbõl egyszer tudunk megverni. Nagyon jó külsõ sorral és egy dolgos, alázatos magas sorral rendelkeztek. Ez az egyetlen meccs a Világbajnokságról, ami miatt maradt bennem hiányérzet. Talán a tízbõl az az egy alkalom pont azon a napon lett volna.” – kezdte értékelését Völgyi Péter. „Kiélezett elõdöntõt vívtak a franciákkal és szerintem csalódás volt nekik, hogy a bronzért játszhattak. Nekünk pedig az amerikaiaktól kapott pofon után kellett felpörögnünk. Ez érezhetõen rányomta az elsõ félidõre a bélyegét, mindkét csapat ezerrel védekezett és gyengén támadott. Ennek köszönhetõ a 19-17-es félidei eredmény. A másik félidõben mindkét csapat több energiát mozgósított támadásban. Abban bíztunk, amikor 8 ponttal elléptünk, ha ugyanilyen fegyelmezettek maradtunk, akkor behúzhatjuk a bronzérmet. Sajnos nem sikerült. Az All-Star ötösbe bekerült Heal kapcsán hibáztunk védekezésben, míg támadásban elbizonytalanodtunk kicsit és a végére megfordították az ausztrálok az eredményt.” – összegzett a szövetségi kapitány.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

„Egy dolog miatt sajnálom rettenetesen az ausztrál meccset, mert a csajok a felkészülés alatt és a Világbajnokságon nyújtott fegyelmezett, egységes teljesítményük miatt nagyon megérdemelték volna, hogy ott legyenek a világbajnoki dobogón.” – tette hozzá beszélgetésünk alkalmával Völgyi Péter, majd így folytatta: „Ettõl eltekintve egy értékes és nagyon sok tanulsággal járó Világbajnokságon vagyunk túl, ahol igazából az Európa-bajnok, a Világbajnok és az Ázsia-bajnok elõzött meg minket. Szégyenkezni valónk abszolút nincs, mert olyan csapatok kerültek mögénk, mint Olaszország, Spanyolország, Japán, Kanada vagy éppen Kína. Büszke vagyok a csapatra! Itt ragadnám alkalmat, hogy kiemeljen: nagyon jó együtt dolgozni a két másodedzõvel Iványi Dalmával és Gáspár Dáviddal, akivel régóta van kosárlabda múltunk és baráti szálak is összekötnek minket. Ilyen stábbal nem nehéz eredményesen dolgozni.”

A magyar válogatott szombattól már Udinében az U18-as Európa-bajnokságon lép pályára. Az elsõ ellenfél Szlovénia lesz, majd vasárnap Németország, hétfõn pedig Lettország következik. „Igazából féltem a csapatot, hogy egy ilyen Világbajnokságot követõen 2-3 napos pihenõvel újra neki kell ugrani és ugyanilyen elánnal kell elkezdeni az Európa-bajnokságot.” – fogalmazott Völgyi Péter. „Ezzel a helyezéssel jó rangot vívtunk ki magunknak. Remélem, hogy a játékvezetõk is egy kicsit jobban fognak tisztelni minket. Ugyanakkor egy évvel idõsebb mezõnyben fogunk kosárlabdázni. Két helyen lesz csere, Szirony Dorina helyett Révész Boróka, míg a saját korosztályához visszatérõ Dombai Réka helyére Tóth Orsolya érkezik. Mindössze két játékos lesz tehát, aki a 2000-es korosztályból bekerült a csapatba, de a keret 80% ugyanaz, akik a Világbajnokságon szerepeltek.”

Beszélgetésünk során arról is érdeklõdtünk Völgyi Péternél, hogy véleménye szerint ebben a pár napban milyen munkát érdemes végezni. „Fizikálisan frissíteni kell a csapatot, mást nem lehet tenni. Mentálisan kell ebbõl a Világbajnokságból jól kijönni. Megerõsítés volt, hogy jó úton haladunk. Azoknak az értékeknek kell jellemzõnek maradniuk továbbra is, hogy csapatként küzdünk és egyénileg is mindig elõlép egy-egy ember, aki újít a játékunkon és így sikerül váratlant húzni. Ez a csapat két évvel ezelõtt 12. helyezett lett az U16-os korosztály Európa-bajnokságán. A nyolc közé kerülést jó eredménynek tartanám az elõzmények miatt.” – zárta gondolatait válogatottunk szövetségi kapitánya.

Hirdetés