Hirdetés
Utánpótlás

U17-es Világbajnokság után, U18-as Európa-bajnokság előtt – interjú Völgyi Péterrel:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az U17-es Világbajnokságon Debrecenben 6. helyen zárt a magyar válogatott. Völgyi Péter szövetségi kapitánnyal készítettünk egy átfogó beszélgetést a tapasztalatokról és már előre tekintettünk az augusztus 6-án kezdődő krétai U18-as Európa-bajnokságra.

Gratulálok a 6. helyhez! Amit reálisan ki lehetett hozni ebből az U17-es Világbajnokságból, azt sikerült kihozni.

Köszönjük, mi is így látjuk, teljesen reális helyen végeztünk. Szerintem ennyire tisztán még nem látszodtak az erőviszonyok egy korosztályos világbajnokságon, mint amennyire itt kirajzolódott. Az első öt fizikálisan, szerkezetben nagyon megelőzte a három másik nyolcba jutó csapatot. Akik a hátsó nyolcban végeztek, ők pedig jelentősen gyengébbek voltak az 5-8. helyezetteknél. Talán a szlovénok szereplése meglepetés számomra, nekik érzésem szerintem ott lett volna a helyük, de elrontották a nyolcaddöntőjüket Japán ellen. A többiek reális pozícióban zártak.

Mi nagyon tisztán és meggyőzően megvertük a nálunk gyengébb csapatokat. Kanada ellen sajnálom, hogy nem voltunk bátrabbak és agresszívabbak, meg voltunk illetődve, aminek az okát arra vezetem vissza, hogy nem volt alkalmunk ennyire erős ellenféllel felkészülési mérkőzést vívni. Pont a kanadaiakkal szerettünk volna Debrecenben edzőmérkőzést játszani, de meghiúsult. Ha nem azon a délutánon téthelyzetben szembesülünk ezzel a nagy fizikális hátránnyal először, talán nem annyira mellbevágó.

Féltettük a válogatottat a csoportmérkőzésektől, hiszen két, az eddigi eredményei alapján meghatározó nemzet Belgium és Japán várt a csapatra. Nagyon szépen vették ezt az akadályt a lányok, ami szerintem megalapozta a jó folytatást.

A belgák ellen játszottuk a nyitó mérkőzést. Nekik fegyelmezettebb csapatuk szokott lenni, Japán pedig a júniusban megrendezett U16-os Ázsia-bajnokságon szerepelt felállásához képest gyengébb kerettel érkezett. De ez semmit nem von le a lányok érdeméből. Magabiztosan, fegyelmezett játékkal szerezték meg a győzelmeket. Hétből öt mérkőzést megnyert a csapat, ami nem rossz mérleg egy világbajnokságon.

Amit kiemelnék, hogy sikerült kivenni a játékunkból a hullámvölgyeket. Hétmeccses világbajnokságon ez egy reális veszély, de nagyon stabil játékkal és megfelelő koncentrációval hozták végig a tornát a lányok. Összességében tehát oda tudok visszakanyarodni, amivel kezdtük: reális az eredmény, elégedettek lehetünk. Egyetlen kisebb hiányérzetem maradt, hogy bravúrgyőzelmet nem tudtunk elérni. Erre Kanada ellen volt lehetőség, Ausztrália ellen már nagyon fáradtak voltunk, ráadásul Toman Petra is nagyon korán kiszállt sérülés miatt.

Fotó: FIBA.Basketball

Hogy látod, mely területeken bizonyult versenyképesnek a magyar válogatott és miben éreztél lemaradást?

Technikailag és taktikailag vagyunk olyan szinten, mint az ellenfeleink, akár a legjobbak is. Pótolható technikai hiányosságok nyílván vannak, de még nem kész játékosokról beszélünk, van idő ezen dolgozni.

Másik oldalról viszont minden egyes ütközésnél, irányváltásnál, ritmusváltásnál, gyűrű alatti befejezésnél Ausztrália és Kanada jóval agresszívabb, keményebb volt nálunk. Egy ideig tudtuk ezt a fajta fizikális hátrányt pótolni akarattal, rafinériával, de egy idő után felőröltek bennünket.

A legnagyobb különbséget a lepattanó harcban és a kizárásoknál éreztem. Egyszerűen nincsenek rákényszerítve ezek a lányok, hogy hétről hétre ebben a mutatóban harcolniuk kelljen. Az elindulásokban, a test-test elleni küzdelem felvállalásában, hogy mikor indultunk el támadó és védőlepattanókért, éreztem a legnagyobb lemaradást az ellenfeleinkkel szemben.

Mivel lehet ezt ledolgozni?

Sokat beszélgettünk erről a stábbal, talán nem hangsúlyozzuk ki eléggé a fontosságát a képzés során. Nagyobb teret kellene engedni neki, de nehéz rávenni a lányokat a folyamatos kontakt keresésére, az agresszivításra. Persze, ha a játékosok egy évben csak egyszer-kétszer kerülnek ilyen szituációba, amíg nem kerülnek fel az NB1-es csapatokhoz, nehéz szóban felkészíteni őket és a pályán jön a meglepetés.

Ezt egyetlen módon lehet kikerülni, hogy az évközi válogatott összetartásokból, melyek a Covid alatt rendszeresen elmaradtak, két hosszabb volumenüt tartanánk meg és nemzetközi tornával zárnánk le. Törekedve arra, hogy a spanyol és francia vonallal úgy megerősítsük a kapcsolatot, hogy velük tudjunk mérkőzéseket játszani. Ők képviselik az elitet Európában. Mi sokszor ott vagyunk szorosan mögöttük, de a közös munkából rengeteget profitálhatnánk.

A világbajnokság is egyértelműen megmutatta, hogy ez a két nemzet tudott versenyképes lenni Európából. Ezt minek tudod be?

Rengeteg játékosból tudnak választani. Emellett az utánpótlásuk, az akadémiai rendszerük válogatott központú. A legfontosabb, hogy az utánpótlás válogatottjaik jól szerepeljenek. Nálunk a kiemelt tehetségek, akiknek ezeket a mérkőzéseket nemzetközi porondon el kellene dönteni, rendkívüli módon túlterheltek. Gyakran sérüléssel érkeznek, vagy sérülésveszélyes állapotban játsszák végig a mérkőzéseket. Ezt kell megelőzni és úgy kell átalakítani a rendszert, hogy megvédjük a kiemelt tehetségeinket év közben.

Térjünk át az U18-as Európa-bajnokságra. Hogy alakult eddig a csapat felkészülése?

Debrecenben már a világbajnokság alatt elkezdődött a felkészülés Tullner Krisztián és Vajda Anna vezetésével. A mérkőzések mellett Iványi Dalmával, ritkán, de mi is rá tudtunk nézni a munkára. Az alapelvek így adottak voltak erre a 10 napra. Az elmúlt két hétben pedig áttettük a székhelyünket Székesfehérvárra, ahol lejátszottuk a két felkészülési mérkőzésünket a törökök ellen.

Az első mérkőzés döntetlen lett, a hosszabbításban sem változott a helyzet. Másnap sokkal koncentráltabb, jobb védekezést tudtunk produkálni. Fontos, hogy egy nap alatt sikerült rendezni a fejeket, kitől mit várunk és magabiztosan győztük le az ellenfelünket. Hasznos volt ez a két meccs.

Sajnos visszatérő probléma, hogy rengeteg támadólepattanót szedtek a törökök. Kicsit erősebb, agresszívabb szerkezettel tudtak pályára lépni. Magasabbak ugyan nem voltak, de mégis ez okozta a legnagyobb problémát. Augusztus 4-én indulunk az Európa-bajnokságra. Addig ezen tapasztalatokat felhasználva külön hangsúlyt fektetünk a lepattanóharcra.

Idén már nem először fordult elő, hogy a leszervezett edzőmérkőzéseket az ellenfeleink lemondták és az idő rövidsége miatt újakat már nem lehet szervezni. Az U16-os válogatottunk ugyanígy járt, így egymás ellen tudtunk játszani gyakorlás gyanánt .

Fotó: FIBA.Basketball

A világbajnokságon szereplők közül lesznek visszatérők?

Öt játékost hívtam meg a világbajnokságon szereplő keretből. Közülük Aho Tyra, Dobó Lilla és Strausz Edina tud edzeni velünk, ők pihenő után csatlakoztak. Toman Petra az utolsó világbajnoki mérkőzésen térdsérülést szenvedett. Bízom benne, hogy nincs nagy probléma, de a következő négy hetét a rehabilitáció fogja kitölteni. Kastl Dóra térde szintén megmozdult, az MRI eredmény alapján azt javasolta az egészségügyi stáb, hogy hagyja ki a tornát. Összességében tehát hárman csatlakoztak be és így 15-en dolgoztunk az elmúlt két hétben.

A hétvégén az utolsó mérkőzést követően kihirdettem az utazó keretet. A héten erre a három napra, ami az utazás előtt maradt, az a 12 játékos tér vissza Székesfehérvárra, aki Krétára utazik. Orbán Alexandra, Bodnár Virág és Németh Lilli bár keményen dolgoztak, nem utaznak velünk.

Az utazó keretet Ács Luca, Aho Tyra, Dobó Lilla, Gyöngyösi Janka, Holcz Rebeka, Katona Boglárka, Laczkó Sára, Milkovics Réka, Pfeiffer Virág, Oláh Fruzsina, Strausz Edina és Van Rijs Dóra alkotja.

Többször beszéltünk a szerkezetről. Sokan nézték a debreceni Világbajnokságot. Ahhoz viszonyítva az U18-as válogatottnak milyen szerkezetű lesz a kerete?

Egy évvel idősebb korosztályról van szó, így fizikálisan erősebb csapatokra lehet számítani. Nem tudjuk pontosan, hogy az ellenfeleink milyen játékerőt képviselnek, a feltérképezésük folyamatban van. A finneknél és a litvánoknál is van kiemelkedő játékos. Nagyon nehéz csoportmérkőzésekre számítok. A keresztágunkon ott vannak a franciák. El akarjuk kerülni, hogy velük játsszunk a nyolcaddöntőben.

Harcias kemény védekezést várunk el. Mivel alacsony szerkezetű a keret, Strausz Edina az egyetlen valóban ötös poszton bevethető, klubjában is ott játszó játékos. Többen lesznek, akik négyes poszton fognak szerepelni, de tudnak kreatívan mezőnyt poszton is játszani. Erre szeretnénk kihegyezni a támadójátékunkat.

Három év után rendeznek újra U18-as Európa-bajnokságot. Szemléletesen fogalmazva felfelé és lefelé is lesz tét. Az alsó ágon természetesen a kiesés elkerüléséért küzdenek a csapatok. A felső ágon a dobogó mellett a jövő évi U19-es világbajnokságért. A tavalyi FIBA-Challenger és az idei U17-es világbajnokság alapján milyen tornára számítasz? Egy biztos, nagyon más versenyhelyzet lesz, mint a világbajnokság volt.

Abszolút, teljesen más lesz. Tavaly Klatovy-ban a FIBA-Challengeren többen is hiányoztak. Második helyről egy elrontott mérkőzés miatt lecsúsztunk a hatodikra. Biztos vagyok benne, hogy Krétán is nüánszok fognak dönteni.

Alkalmazkodni kell a körülményekhez. Bár hiányozni fognak az elmaradt felkészülési mérkőzések, de igyekszünk kihozni a tornából legtöbbet. Bízom benne, hogy be tudunk kerülni a felsőházba és harcolhatunk a jövő évi U19-es világbajnokságon való részvételért.

Hirdetés